civilek;TASZ;

Volt idő, amikor a Fidesznek fontosak voltak a jogvédők

A kormánypárt részéről csak és kizárólag elutasítás, megbélyegzés jut az emberi jogi szervezeteknek – állapította meg Kapronczay Stefánia, a fennállásának 25. születésnapját ünneplő Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) ügyvezető igazgatója.

Kapronczay 2005-ben került a TASZ-hoz, amikor még javában szocialista-liberális kormánya volt Magyarországnak. Elmondása szerint azokban az időkben a jogvédők heti rendszerességgel találkoztak minisztériumok, parlamenti bizottságok képviselőivel, szakértői véleményeket és javaslatokat írtak a készülő törvényekről, amelyeket aztán politikusok is megtárgyaltak. Annak ellenére így volt ez, hogy a TASZ akkor is keményen bírálta a kormányt. 2006-ban például külön jelentést szentelt a törvénysértő rendőri fellépéseknek, jogi képviselet nyújtott az áldozatoknak. Az emberi jogi szervezeteknek ugyanis a mindenkori hatalommal szemben képviselniük kell az állampolgárokat – hangsúlyozta Kapronczay Stefánia. Az akkor ellenzékben lévő Fidesz politikusainak egyáltalán nem volt ellenére a TASZ ténykedése.

A szervezet állásfoglalásait fideszes politikusok olvasták fel az Országgyűlésben, miután pedig Orbán Viktort az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium beperelte „jóhírnév megsértése” miatt, az ellenzéki vezetőt a TASZ megbízásából Schiffer András képviselte a bíróságon. Neki köszönhető, hogy Orbán másodfokon megnyerte a pert.

A Fidesz kétharmados győzelme, 2010 után minden megváltozott. A döntéshozók azóta nemhogy nem kíváncsiak a jogvédők véleményére, szóba sem állnak velük. Kapronczay Stefánia elmondása szerint a TASZ arról is kénytelen volt leszokni, hogy szakmai alapossággal véleményezze a törvényjavaslatokat: nincs értelme. A jogszabályokat futószalagon gyártják, a rendelkezésre álló két-három nap (vagy éppen az MTA esetében 54 perc) nem elegendő szakmailag megalapozott álláspont kialakításához.

Annak idején az Orbán Viktor ügyében hozott ítélet fontos döntés volt a szólásszabadság szempontjából. Most azonban, hogy a Fidesz van kormányon, a szólásszabadság is veszélybe került – közölte az ügyvezető igazgató. A TASZ sokatmondónak tartja, hogy közintézmények (kórházak, iskolák) alkalmazottai csak azért jogi eljárásokat kapnak a nyakukba, mert beszélni merészelnek arról, milyen munkakörülmények között dolgoznak.

A sajtószabadság is egyre súlyosabban sérül – folytatta Kapronczay Stefánia. A fideszes konglomerátumhoz tartozó médiatermékek százai a legkevésbé sem felelnek meg a független újságírással szemben támasztott követelményeknek. Közben a kormánytól független sajtó működését a hatalom igyekszik minél inkább ellehetetleníteni, és nem pusztán gazdasági értelemben: a Parlamentben ma már nincs olyan hely, ahol érdemben lehet kérdezni a képviselőket. A TASZ ebben az ügyben Strasbourghoz fordult, az eljárást még tart.

A jogvédő szervezet költségvetésének nagy része nemzetközi alapítványoktól – közöttük a Nyílt Társadalom Alapítványtól – származik, mintegy negyedét magánadományok teszik ki. Kapronczay Stefánia elmondta: szeretnék elérni, hogy a magánadományok aránya elérje legalább az ötven százalékot. A TASZ ugyanis elvi okok miatt nem hajlandó támogatást elfogadni sem a magyar államtól, sem pártoktól.

Ünnepelnek és tüntetnekA TASZ december 7-én, szombaton az Erzsébet téri Akvárium Klubban tartja 25 éves születésnapi buliját: délután Varró Danival és gyermekprogramokkal várják az érdeklődőket, este koncertekkel. Az ünneplést pár nap múlva tüntetés követi: az emberi jogok napján – december 10-én, hétfőn – a TASZ a Magyar Helsinki Bizottsággal és az Utcajogász Egyesülettel a hajléktalanság büntetése ellen demonstrál este fél hattól a Széll Kálmán (Moszkva) téren. A hajléktalanok hatósági üldözése nemcsak értelmetlen, drága is. Ha felmentik a hajléktalan embert, akkor 46 ezer forintba a hajléktalanság miatt indított szabálysértési eljárás. Ha a maximumot, 60 napos elzárást szabnak ki rá, akkor az adófizetőknek 449 ezer forintba kerül az eljárás és a végrehajtás. Az előbbiből 36 éjjelre lehetne neki szállást biztosítani, az utóbbiból csaknem egy évig.