Előfizetés

Hat embert vettek őrizetbe az eperjesi katasztrófa miatt

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.12.08. 12:02
Tűzoltók dolgoznak az eperjesi háztűz megfékezésén
Fotó: AFP PHOTO / Slovak Police
Összesen nyolc halálos áldozata van a gázrobbanásnak, amiben kiégett egy tömbház is.
Hat személyt vettek őrizetbe Szlovákiában a hét emberéletet követelő eperjesi (Presov) gázrobbanással kapcsolatban - idézi az MTI a szlovák rendőrség vasárnapi bejelentését. A szombaton őrizetbe vett személyeket -  egy építkezési cég vezetőit és alkalmazottait - azzal gyanúsítják, hogy felelősek a tragédiát valószínűleg előidéző munkálatokért. A hatóság általános veszélyeztetés ügyében indított eljárást. Az építkezési cég alkalmazottai földmunkákat végeztek a toronyház előtt, néhány szemtanú szerint pedig a pénteken történt robbanás előtt gázszagot lehetett érezni a levegőben.
A tűzoltók szombaton átvizsgálták az egész 12 emeletes épületet, amelynek felső hat emeletét és a lépcsőházát a nagy erejű gázrobbanás és az azt követő több órás tűz teljesen tönkretett. Az áldozatok végső száma a hatóságok szerint valószínűleg nyolc lesz, hét holttestet már sikerült megtalálni, míg egy személy holléte továbbra is ismeretlen.    "A tűzoltók az épület összes emeletét átvizsgálták, de újabb áldozatot már nem találtak. A rendelkezésünkre álló információk szerint az eltűnt személy, a feltételezett nyolcadik áldozat, egy 12. emeleten lakó nő lehet" - nyilatkozta Peter Kovalík, a mentésben részt vevő eperjesi tűzoltók szóvivője. A tűzoltók feltételezik, hogy a nyolcadik áldozat holtteste a romok alatt heverhet. A mentőszolgálat vasárnap speciálisan kiképzett kutyákat vet be, és átvizsgálja a romokat. A szlovák kormány szombaton egymillió eurós (320 millió forint) összeget hagyott jóvá a tragédia következményeinek felszámolására és a károsultak megsegítésére. Szükség esetén az összeget megemelik. Ugyanakkor lakossági gyűjtés is indult, a speciális számlán vasárnap reggel már több tízezer euró volt. 
A robbanás konkrét oka egyelőre ismeretlen. A tűzoltók azt gyanítják, hogy a gázvezeték cseréje következtében kiszivárgott gáz gyűlhetett össze a ház felső részében, amely azután felrobbant. Ján Goliás, az eperjesi tűzoltók szóvivője újságíróknak elmondta: a tűzoltók már 2017-ben ellenezték a ház átépítését, mert szerintük több biztonsági előírást nem tartottak be. Szerinte ennek tudható be például, hogy leomlott a lépcsőház nagy része, ami nagyon nehezítette a mentési munkálatokat.A házban mintegy 40 család lakott, ők most ideiglenes szálláshelyeken vannak.

Alvó munkások égtek meg a piaci tűzben Újdelhiben, 43 halott

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.12.08. 09:50
Az indiai katasztrófavédelem egyik munkatársa a piaci tűz helyszínén, 2019. december 8-án
Fotó: SAJJAD HUSSAIN / AFP or licensors
Rövidzárlat okozhatott tragédiát egy újdelhi piacon, a lángokat 25 tűzoltóautó tudta csak megfékezni.
Negyvenháromra emelkedett egy újdelhi piacon, az Anaj Mandi nevű körzetben vasárnapra virradóra kitört tűz halálos áldozatainak száma - jelentették be indiai hatósági források. A főváros tűzoltósága azt közölte, hogy a tüzet több mint 25 tűzoltóautó segítségével oltották el, 56 embert pedig ideiglenesen evakuáltak a környékről - írja az MTI. Atul Garg, az újdelhi tűzoltóság parancsnoka szerint körülbelül 60-70 munkás aludt abban az épületben, ahol a tűz hajnalban kitört ( a piacot ugyanis gyárépületek veszik körül - a szerk). Egészségügyi források bejelentették, hogy körülbelül 20 embert - köztük két rendőrt és két tűzoltót - kórházba szállítottak. 
Az első feltételezések szerint a tüzet rövidzárlat okozta. Narendra Modi indiai miniszterelnök és Amit Sah, az ország belügyminisztere Twitteren közzétett üzenetében részvétét nyilvánította a halottak hozzátartozóinak, és kívánt mielőbbi felépülést a sérülteknek. Újdelhi államminisztere, Arvind Kedzsrival bejelentette, hogy minden halott családja 1 millió rúpiát (több mint 4 millió forint) kap, a sebesülteknek pedig fejenként 100 ezer rúpia (több mint 400 ezer forint) segélyt adnak. Indiában gyakoriak a tűzesetek a biztonsági szabályok figyelmen kívül hagyása és az ellenőrzések hiánya miatt.

Újabb rakétakísérletet hajtott végre Észak-Korea

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.12.08. 09:17
AFP fotó
Valószínűleg egy hajtóművet teszteltek. Phenjan új útról beszél, vagyis újraindíthatják rakétafejlesztési programjukat és az atomkísérleteket.
„Nagyon jelentős” kísérletet hajtott végre Észak-Korea az ország északi részén fekvő Szohe rakétakísérleti telepen - jelentette vasárnap a KCNA állami hírügynökség. Phenjan korábban kilátásba helyezte a bázis bezárását, cserébe azoknak a szankcióknak az enyhítéséért, amelyeket ellene az Egyesült Államok korábban elrendelt -írja az MTI. A tesztet egy olyan időpontban hajtották végre, amikor lejáróban van az Észak-Korea által a rakétakísérletek felfüggesztésére megszabott egyéves határidő. Phenjan a héten felszólította az Egyesült Államokat, hogy változtasson politikáján, amellyel egyoldalú nukleáris leszerelést követel Észak-Koreától. Kim Dzsong Un észak-koreai vezető figyelmeztette tárgyalópartnerét, Donald Trump amerikai elnököt, hogy Észak-Korea jövőre sajátosan "új útra" léphet. A kijelentés azt az aggodalmat kelti, hogy a kelet-ázsiai ország visszatérhet a kísérleti atomrobbantásokhoz és a 2017 óta felfüggesztett hosszú távú rakétakísérletekhez. A változások előjele volt az is, hogy Kim Dzsongun a 444.hu szerint a napokban fellovagolt a szentnek tartott Pektu-hegyre, ilyent pedig a Kim-család csak fontos bejelentések, az ország sorsára kiható döntések előtt szokott tenni.
A KCNA jelentésében kiemelte, hogy a vasárnapi "jelentős" teszt nagy hatással lesz majd a Észak-Korea stratégiai álláspontjára a közeljövőben. Elemzők elmondták, hogy a fővárostól, Phenjantól 200 kilométerre északnyugatra fekvő Szohe kísérleti telepről ugyan soha nem indítottak interkontinentális ballisztikus rakétát, de a bázist használták már rakétahajtóművek tesztelésére. Rakétaszakértők úgy vélekedtek, hogy Észak-Korea most egy rakétahajtóművet próbált ki, ami azonban nem tekinthető rakétaindításnak. Észak-Korea számos sikertelen kísérlet után, 2012-ben sikeresen pályára állított egy műholdat, majd 2016-ban még egyet. A CNN amerikai hírtelevízió pénteken arról számolt be, hogy Észak-Korea feltételezhetően felújítja a rakétahajtóművek kipróbálását egyik kísérleti telepén. A tévé a következtetést a hozzá eljutott, a Planet Labs kaliforniai magánvállalat által műholdról készített felvételek alapján vonta le.
A Szohe kísérleti telep 200 kilométerre fekszik északnyugatra az észak-koreai fővárostól, Phenjantól és 70 kilométerre nyugatra a jongbjoni atomlétesítménytől, ahol egy 5 megawattos kísérleti könnyűvizes reaktor van. A jongbjoni atomlétesítmény felszámolásának kérdése idén februárban szóba került Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető megbeszélésén a vietnami fővárosban, Hanoiban. Úgy tudni, hogy a találkozón az észak-koreai fél a létesítmény leszereléséért cserébe a kelet-ázsiai ország elleni amerikai szankciók enyhítését kérte. Az amerikai fél ugyanakkor nem ment bele az alkuba, mondván, hogy a létesítmény felszámolása nem lenne elegendő egy alkuhoz.