Kamaszok vertek agyon egy feleségével sétáló férfit Németországban

Publikálás dátuma
2019.12.08. 19:24
Képünk illusztráció
Fotó: Paul Zinken / AFP
A tűzoltó és felesége egy másik párral tartott hazafelé, amikor vitába, majd verekedésbe keveredtek egy csapat fiatallal.
Országos felháborodást okozott Németországban egy emberölés, amely egy karácsonyi vásár közelében történt. A feltételezett elkövetők tizenévesek, vasárnap fogták el őket. Az eset a Bajorország tartományi Augsburg belvárosában történt, az áldozat egy 49 éves tűzoltó, aki feleségével és egy baráti házaspárral péntek este felkereste a város híres karácsonyi vásárát, majd hazafelé sétálva vitába keveredett egy csoport fiatallal.
A vita verekedésig fajult, az áldozat a fejére mért ütésektől elesett és elveszítette az eszméletét. A túlerőben lévő hétfős csoport támadásában súlyos arcsérülést szenvedett a másik házaspár férfi tagja is. A támadók elmenekültek, a mentők sikertelenül próbálták újraéleszteni az áldozatot, aki a helyszínen meghalt.
a rendőrség külön nyomozócsoportot állított fel a tettesek kézre kerítésére.  Ez a "borzasztó támadás sok embert megrázott Augsburgban, és messze a városon kívül is", ezért is fontos, hogy a rendőrség gyorsan elfogta a feltételezett elkövetőket - emelte ki Joachim Herrmann tartományi belügyminiszter. A tartományi belügyminisztérium vasárnap közölte, hogy a térfigyelő kamerák felvételei alapján azonosították a feltételezett elkövetőket és elfogták őket. A halálos csapásokat az áldozatra egy augsburgi születésű, 17 éves fiatal mérte, de elfogták egyik szintén 17 éves, szintén helyi származású társát is. Bár mindketten a város szülöttei, az MTI részletesen, a Bildet is idézve ír arról, hogy a gyilkossággal gyanúsított kamasznak a német mellett török és libanoni állampolgársága is volt, feltételezett tettestársa pedig olasz állampolgár - mintha ennek bármi köze lenne a bűncselekmény elkövetéséhez.
Szerző

Trump: Kim Dzsong Un mindent elveszíthet, ha ellenséges

Publikálás dátuma
2019.12.08. 18:59

Fotó: YURI GRIPAS / AFP / Picture-Alliance
Szerinte az észak-koreai vezető nem akarja elrontani különleges kapcsolatát az Egyesült Államokkal.
Kim Dzsong Un észak-koreai vezető mindent elveszíthet, ha ellenséges magatartást tanúsít – írta Donald Trump amerikai elnök vasárnapi Twitter-bejegyzései egyikében. Az amerikai elnök szerint Kim Dzsong Un „túlságosan okos és túlságosan is sokat veszíthet”, ha ellenségesen viselkedik. Utalva arra, hogy az észak-koreai vezető atomfegyver-mentesítési megállapodást írt alá szingapúri csúcstalálkozójukon, Donald Trump úgy fogalmazott: Kim Dzsong Un szerinte nem akarja elrontani különleges kapcsolatát az Egyesült Államokkal, és nem akar beavatkozni a jövő novemberi amerikai választásokba sem. Mikroblog-bejegyzésében az elnök megemlítette: Észak-Koreának óriási gazdasági potenciálja van, de végre kell hajtania az atomfegyver-mentesítést, ahogyan azt ígérte. „A NATO, Kína, Oroszország, Japán és az egész világ egységes e témában” – szögezte le Trump.

„Nagyon jelentős” rakétakísérlet

Phenjan vasárnapra virradóra jelentette be, hogy „nagyon jelentős” rakétakísérletet hajtott végre az országnak azon a rakétatelepén, amelynek bezárására ígéretet tett a szankciók feloldásáért cserébe. A CNN amerikai hírtelevízió pénteken arról számolt be, hogy Észak-Korea feltételezhetően felújítja a rakétahajtóművek kipróbálását egyik kísérleti telepén. Elemzését a televízió a Planet Labs kaliforniai magánvállalat által műholdról készített felvételek alapján fogalmazta meg. Erről a Phenjantól 200 kilométerre északnyugatra fekvő Szohe kísérleti telepről soha nem indítottak interkontinentális ballisztikus rakétát, de rakétahajtóművek tesztelésére használták. Az elemzők szerint Phenjan rakétahajtóművet próbált ki. Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető eddig háromszor találkozott. 2018 júniusában tartották első csúcstalálkozójukat Szingapúrban. A 2019 februárjában Hanoiban tartott második csúcstalálkozójuk kudarccal végződött: Trump nem akart enyhíteni az Észak-Korea elleni szankciókon a javasolt atomfegyver-mentesítés megkezdéséért cserében. Idén június végén pedig a két Korea közötti demilitarizált övezetben fekvő Panmindzsonban folytattak rövid megbeszélést. Szombaton Észak-Korea ENSZ-nagykövete, Kim Szong New Yorkban azt közölte, hogy a nukleáris leszerelés már nem szerepel az észak-koreai-amerikai tárgyalások napirendjén, és nincs többé szükség hosszas megbeszélésekre sem Phenjan és Washington között. A nagykövet megjegyzésére Donald Trump szombaton Floridában újságíróknak úgy reagált: "majd meglátjuk, mi lesz Észak-Koreával". Már szombaton úgy fogalmazott, hogy meglepné őt, ha Phenjan ellenségesen viselkedne, mert - mint mondta - "Kim Dzsong Un tudja, hogy választások előtt állok, nem hiszem, hogy ezzel (a nukleáris leszerelésről tett bejelentéssel) be akarna avatkozni".
Szerző

Több százezren tüntettek Hongkong utcáin

Publikálás dátuma
2019.12.08. 18:48
Hongkongi tüntetők vonultak utcára az emberi jogokért, arcukon a kínai elnyomást szimbolizáló maszkkal 2019. december 8-án
Fotó: Marine Lebreton / Marine Lebreton / Hans Lucas
Éppen fél éve kezdődtek a kiadatási törvény miatti megmozdulások, ezúttal nem csaptak össze a tüntetők és rendőrök.
Egy rövidebb, nyugodtabb időszak után vasárnap ismét megteltek tüntetőkkel Hongkong utcái – írja a 444.hu. A Civil Human Rights Front nevű demokráciapárti szervezet szerint 800 ezren vonultak az utcákon, a rendőrség 183 ezres számról beszél, a BBC tudósítója pedig legalább néhány százezresre becsülte a tömeget. A vasárnapi tüntetésből a hónapok óta tartó tiltakozássorozat egyik legnagyobb megmozdulása lett, ami ráadásul végig békés maradt. A South China Morning Post beszámolója szerint késő estőre mindössze néhány tucat tüntető maradt odakint, és lassan a forgalom is helyreáll.   
HONG KONG - PROTEST - WALK FOR THE HUMAN RIGHTS
Fotó: Marine Lebreton / AFP/ Marine Lebreton / Hans Lucas
A 444 hozzáteszi, vasárnap azért is vonulhattak ennyien utcára, mert éppen hétfőn lesz hat hónapja, hogy június 9-én először tiltakoztak a hongkongi kiadatási törvény ellen. Bár hónapokkal később a törvényt visszavonták, hongkongiak tömegeinek továbbra is elege van a Peking-párti vezetésből és az emberi jogok megsértéséből.  A vasárnapi tüntetés után a kormány azt ígérte, meg fogja találni a módját, hogy párbeszéd útján orvosolják a problémákat. Sőt, egy szombati közleményben az is megjelent, hogy figyelni fognak a kritikákra.  Az elmúlt hónapokban egyre erőszakosabbá váltak a rendőrök és a tüntetők közti összecsapások, a rendőrök több esetben éles lőszerrel támadtak a tüntetőkre. SAokan látták azt a videót is, amin éppen paprikaspray-t fújnak egy terhes nőre.
Szerző