Kiderült, hogy mennyit ér Kövér szigora a Parlamentben

Publikálás dátuma
2019.12.10. 09:13

Fotó: Népszava
Szél Bernadett a legtöbbször, Tordai Bence a legtöbbre büntetett képviselő, mióta Kövér László házelnöksége alatt bevezették a pénzbírságot.
Mérlegre tette a 24.hu Kövér László szigorát: összegezték, hogy kit, hányszor és mennyire büntettek az Országgyűlésben azóta, hogy pénzbírságot lehet kiszabni a képviselőkre. A portál közérdekű adatigénylést kért és kapott az Országgyűlés Hivatalától, így tájékozódtak: összesítésük szerint 2013-a bevezetése óta összesen 153-szor alkalmaztak pénzbírságot a Parlamentben, és eddig összesen 72 millió forintra büntették a képviselőket. Hét büntetésével a korábban LMP-s, most független Szél Bernadett vezeti a legtöbbször szankcionált parlamenti képviselők rangsorát, őt mintegy 2 millió forintra bírságolták. A a kormányoldal által provokátornak tekintett Tordai Bence csak három bírságot kapott, de ez több mint 2,5 milliós pénzlevonást jelentett.

Büntetéssel fogják be az ellenzék száját

Mint a portál rámutat, hogy mióta (vagyis kilenc éve) Kövér László az Országgyűlés elnöke, működését rendpárti intézkedések sora szegélyezi. Ezek egyike a 2013 óta kiszabható pénzbüntetés. A tiszteletdíj csökkentése a parlament rendjét és méltóságát hivatott fenntartani a házelnöki érvelés szerint. Az egyre szigorúbb büntetésekre pedig azért van szükség, hogy kordában tartsák az elszabaduló ellenzéket. Más szemszögből azonban a pénzbüntetésekben materializálódó szigor a szólásszabadság megcsorbítását szolgáló eszköz, évek óta tartó növekedése emiatt is aggasztó. Ráadásul egy új törvényjavaslat, amelyről kedden szavaz a parlament, a jelenleginél is jóval keményebb büntetéseket helyez kilátásba.   Amikor a lap arról érdeklődött, mi lesz azzal a pénzzel, amit a tiszteletdíjak csökkentésével megtakarítanak, a parlamenti sajtóiroda azt válaszolta: az összeg az Országgyűlés Hivatalának költségvetésében maradványként szerepel. Ugyanakkor több megbüntetett ellenzéki képviselő is arról beszélt, hogy a 2013 elején bevezetett büntetési gyakorlat időközben némileg változott. Az elején sárga csekket adtak egyikük szerint, azaz nem automatikusan csökkentették a tiszteletdíjat, hanem azt várták, hogy a képviselő fizesse be a büntetést. Ezen azonban hamar módosították, és levonták a tiszteletdíjból a kiszabott büntetést. 

Táblája van, sípol? Mehet a bírság

A házvezetés büntetést kezdeményezett, ha egy képviselő:  • sípolt, • bemutatott, • szirénázott, • megafonba beszélt, • táblát vagy molinót emelt a magasba, • esetleg papírokat szórt szét a teremben, • de volt, akit antiszemita kifejezésért büntettek meg, • és büntetés járt az elnöki emelvény elfoglalásáért is. Összesítésünkből az is kiderül, hogy a büntetés összege milyen komoly mértékben nőtt meg az évek alatt: • az első bírság 131 ezer forintról szólt, • az idén szabtak ki 1 millió 780 ezer forintos büntetést is. 
A szinte csak ellenzéki képviselőket sújtó pénzmegvonás a gyakorlatban azt jelenti, hogy a bírságolt politikusoknak nem fizetik ki a tiszteletdíja egészét, csak azt, ami a büntetés levonása után marad. Emiatt több képviselő is pereskedik Strasbourgban. Ugyanakkor bármekkora legyen is a büntetés, a képviselőknek a minimálbért mindenképp kézhez kell kapniuk.
Szerző

Célzott határellenőrzést kapunk karácsonyi ajándékként a rendőrségtől

Publikálás dátuma
2019.12.10. 08:40
Képünk illusztráció
Fotó: Népszava
Több mint egy hónapon át tart a hatósági vizsgálat, ami rendszerint óriási torlódással jár az átkelőhelyeken.
Jön a karácsony és az újév, szokás szerint tömegek indulnak útnak, hogy az ünnepek alatt határon túli családtagjaikkal lehessenek - magyarok és külföldi vendégmunkások egyaránt. A maga módján készül erre a rendőrség is, hiszen 
Pintér Sándor utasítására célzott, szisztematikus határellenőrzést tartanak december 13. és január 19-e között, a román, szerb és horvát határszakaszokon.

A hétfői Magyar Közlönyben szereplő, december 12-én élesedő belügyminiszteri rendelet szerint az alábbi határszakaszokon számíthatunk célzott ellenőrzésre, és az ezzel járó, akár több órás torlódásra.
magyar–szerb határszakasz:       • Röszke–Horgoš (Horgos) (közút) • Röszke–Horgoš (autópálya) • Tompa–Kelebija (közút) 1.4. Ásotthalom–Bački Vinogradi (közút) • Hercegszántó–Bački Breg (közút) • Kübekháza–Rabe (közút) • Tiszasziget– Đala (közút) 
 magyar–horvát határszakasz:  Udvar–Duboševica (közút) 
magyar–román határszakasz:   • Ártánd–Borș (közút) • Csanádpalota–Nagylak (Nădlac) (autópálya) • Csengersima–Petea (közút) • Kiszombor–Cenad (közút) • Nagylak–Nădlac • Vállaj–Urziceni (közút)  
Mint a portfolio.hu cikke emlékeztet rá, Az Európai Unió Tanácsa 2017-ben vezette be a kötelező szisztematikus határellenőrzést, amelynek értelmében minden uniós és harmadik országbeli állampolgárt kötelezően ellenőrizni kell a schengeni határokon való ki- és belépésnél. A határozatban az is szerepel, hogy a tagállamok számára engedélyezni kell, hogy ne végezzék el a szisztematikus ellenőrzéseket, ha kockázatelemzéssel alá tudják támasztani, hogy az ellenőrzés könnyítése nem okozna biztonsági kockázatot.
Szerző

Beindul a törvénygyár

Publikálás dátuma
2019.12.10. 08:15
Illusztráció
Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Hiába az ellenzék korábbi 15 órás obstrukciója, tiltakozása, ma várhatóan elfogadja a parlament kormánypárti többsége az országgyűlési törvény és a házszabály nagy felháborodást kiváltó módosítását.
Ha így lesz, akkor a képviselőkre az eddiginél sokkal szigorúbb büntetést szabhatnak ki például a parlamenti tiltakozó akciók miatt, ráadásul jelentősen szűkül az ellenzéki politikai mozgástér. A módosítás ugyanis úgy változtatja meg a frakcióalakítás szabályait, hogy az megnehezíti az ellenzéki összefogást a 2022-es választás előtt. Ez csak az egyik fontos törvény, amit a héten fogadhat el az Országgyűlésben a kormánypárti többség. Szavaznak még a Médiatanácsba jelölt, kizárólag fideszes tagokról, megválasztják továbbá Handó Tünde utódát, az Országos Bírósági Hivatal új elnökét, Senyei György Barnát. Kétszáz fővel növelik az Irakban szolgáló magyar katonai kontingens létszámát. Csak összehasonlításképpen: az egész Balkánon összesen 550 magyar katona szolgál. Létrejön a Nemzeti Filmintézet és elfogadják a kormányhivatalok megreformálására, a közigazgatási eljárások reformjára vonatkozó módosításokat is. Szerdán Zrínyi Miklós emlékévvé nyilvánítják 2020-at, és módosítják a Tb-törvény, aminek értelmében három hónap után elveszítheti valaki a jogosultságát az ingyenes egészségügyi ellátásra.
Szerző