Előfizetés

Jön a barna lámpa: több százezer embert érhet nagyon drága meglepetés az orvosnál

Danó Anna
Publikálás dátuma
2019.12.11. 06:00

Fotó: Röhrig Dániel / Népszava
Több százezer embert hozhat váratlan, illetve nehéz helyzetbe az az új törvény, amit szerdán várhatóan elfogad a parlament kormánypárti többsége.
 A „potyautasoktól” mentesítené az egészségügyi ellátórendszert a pénzügyminiszter törvényjavaslata, amelytől azt várják, hogy automatikusan kiszűri azokat, „akik jogosulatlanul veszik igénybe az egészségügyi szolgáltatásokat.” Potyautasként tartják számon azokat, akik nem fizetnek semmit az egészségügyi rendszer igénybevételéért, és akikért az állam sem fizet. Jelenleg azok, akik elvesztették a jogosultságukat, mert például munkanélkülivé váltak, tönkrement a vállalkozásuk, elvégezték az egyetemet, de nem találtak még munkát, esetleg háztartásbeliek, egyéni egészségügyi szolgáltatási szerződés keretében havi 7500 forintos járulékért vásárolhatnak jogot térítésmentes ellátásokra. A mostani szabály az, hogy akinek rendezetlen a biztosítása, de orvosra szorul, azt ellátják, majd az adóhivatal utólag behajtja rajta az elmaradt járulékot. A parlament előtt lévő, a társadalombiztosítási ellátásokról szóló törvénytervezet szerint viszont háromhavi tartozás után érvénytelenítenék az adós tajszámát, és már csak készpénz fizetés ellenében juthatna közfinanszírozott egészségügyi ellátáshoz és gyógyszerhez. Azaz már nem járulékot fizetné meg utólag ezekért a szolgáltatásokért, hanem előre a piaci árat. Ez a gyakorlatban úgy történne, hogy akiknek járulék-tartozás miatt felfüggesztik a tajszámát, azok az egészségügyi jogviszony ellenőrzéskor az eddigi piros helyett úgynevezett barna lámpát kapnak.

Míg korábban a piros lámpa csak figyelmeztetés volt arra, hogy tisztázni kell az adóhatóságnál a rendezetlen jogviszonyt, addig a barna azt jelenti, hogy a biztosítás érvénytelen, ezért csak készpénz fizetés ellenében kaphatnak orvosi ellátást. Gyógyszert is csak a támogatás nélküli teljes áron válthatnak ki a patikában. (Ez nem vonatkozik a mentésre és a sürgősségi ellátásra.  Az továbbra is mindenkinek állampolgári jogon jár.) Kormányzati körökből lapunk úgy értesült, hogy körülbelül 300 ezer olyan ember van, aki most egyéni szerződéssel fizeti az egészségügyi járulékát, azaz e csoport tagjai potenciálisan is veszélyeztettek, ha bármilyen okból három hónapra kiesik a járulékfizetésük. További 400 ezer olyan magyarországi állandó lakcímmel rendelkező ember van, aki soha semmilyen egészségügyi, illetve társadalombiztosítási szolgáltatást nem vett még igénybe, ők az adóhatósághoz sem jelentkeztek be. Szakértőnk szerint egyelőre nem tudni, hogy mi lesz az ő sorsuk, ha mégis megjelennének az orvosnál. Továbbá van 500 ezer piroslámpás, akiknek rendezetlen a státuszuk. Az sem egyértelmű, hogy mi lesz a sorsa annak az 50 ezer honfitársunknak, akiknek nincs állandó lakcíme, ők ugyanis, ha akarnának sem tudnának szerződni egyéni szolgáltatási járulékra. Sokan közülük diákok. Az utóbbiak esetében az sem elég, ha az oktatási hivatal igazolja, hogy hallgatók, mert a jogosultsághoz ettől függetlenül is kell az állandó lakhely. Vannak közöttük olyanok is akik eladták a házukat, ezután albérletbe kényszerültek, de oda nem engedik őket bejelentkezni. Ezt a csoportot a rendszerben Szócska-pirosoknak hívják. Szócska Miklós ugyanis 2011-ben államtitkári utasításként kiadta, hogy a lakcím nélküliek ellátását, addig is amíg nem rendeződik a helyzetük biztosítani kell. 
Szakértőnk úgy becsülte, hogy az átfedések miatt körülbelül 700 ezer ember kerülhet az új szabályok miatt váratlan, nehéz helyzetbe. Azaz fizetnie kell esetleg majd az ellátásért. Magyarországon elvben minden ellátóhelynek van egyéni díjszabályzata, amely alapján a biztosítás nélkülieknek kiállíthatnak számlát. Komáromi Zoltán háziorvosi rendelőjében egy általános vizsgálat 10 ezer forint, az EKG 3000 forint. Arra a kérdésre, hogy mit tesz majd a barna színű tajosokkal, előbb ellátja-e őket és aztán kéri a pénzt vagy fordítva, az orvos azt válaszolta: rendelőjében a jogviszony ellenőrzés a recepción megtörténik, ott is kell kiegyenlíteni a számlát, ő csak az orvosi munkát végzi el. Ám, ha valakiről látja, hogy nem jogosult és nem is tud fizetni, nyilván el fogja látni.

V4-es főpolgármesterek közös frontja

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.12.10. 21:50
Rafal Trzaskowski, Varsó főpolgármestere
Fotó: Michal Fludra / NurPhoto
Varsó, Prága, Pozsony és Budapest együttműködése.
Közvetlen uniós finanszírozási lehetőségeket keres Varsó, Prága, Pozsony és Budapest főpolgármestere - jelentette be kedden Rafal Trzaskowski. A lengyel főváros vezetője szerint jövő hónapban Budapesten egyeztetnek a kérdésben, tervek szerint együttműködési nyilatkozatot írnak alá klímavédelemről, uniós finanszírozásról és közös projektekről. A Reuters hírügynökség kiemeli, négy olyan ország fővárosának az első embere kezdeményezi az együttműködést, amelyek kormányai vagy állandó konfliktusban állnak „Brüsszellel” az uniós normák és alapértékek megsértése miatt, vagy sokkal liberálisabbak, mint nemzeti kormányuk. Ez utóbbi a szlovák főváros esete.

Már Borkai fiának ügyében is nyomoz a rendőrség

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.12.10. 20:29

Fotó: Facebook/Borkai Zsolt
Borkai Ádám legalább három évig kapott milliós fizetést egy luxemburgi hátterű cégtől, aminek nem volt semmi árbevétele.
Folyik a nyomozás Borkai Zsolt fiának az ügyében - számolt be a hvg.hu-nak Hadházy Ákos. A képviselő október közepén tett feljelentést hivatali visszaélés, vesztegetés és hűtlen kezelés gyanúja miatt. Hadházy szerint
Borkai Ádámnak az Akonia Ingatlanforgalmazó Kft úgy fizetett évekig havi 1 millió forintos bért, hogy a cégnek nincsen árbevétele és évek óta veszteséges.

A luxemburgi hátterű Akonia Ingatlanforgalmazó Kft. a jachtos felvételeken szintén főszerepet kapott Rákosfalvy Zoltán hivatalos győri címén van bejelentve: korábban a Válasz Online írt arról, hogy az állami kaszinókoncesszió-kiosztáson és az Audi-földeken is jókorát szakító ügyvéd pedig nemcsak befogadta, de aktívan menedzseli is ezt az offshore-talapzatra épített vállalkozást. A Borkai körüli offshore-hálóról a Népszava itt írt bővebben.
Az Akonia ügyvezetője a volt győri polgármester fia. A jelek szerint a tulajdonos csak azért öntött pénzt a társaságba, hogy legyen mit kiutalni Borkainak. Ez az utóbbi három teljes évben 12-12-12 millió forintot jelentett, vagyis - beleszámolva 2015 végét is - tavaly decemberig már közel 40 milliót. Hogy ez idén is folytatódott-e, az majd a 2019-es beszámolóból kell, hogy kiderüljön.
Az ifjú Borkai egyébként nem csak az Akonia ügyvezetője, emellett a nemzetközi kapcsolatok koordinátora a győri kézilabdaklubnál - bár ő korábban labdarúgó volt. A 24 éves Borkait más feladatért is fizetik a Győri Audi ETO KC-nál, a klub 2019/2020-as szezonra szóló, tao-támogatás iránt benyújtott kérelmében ugyanis „technikai vezetőként” hivatkoznak rá. Rajta kívül a dokumentum szerint még Bartha Csaba ügyvezető elnök fizetésére kértek támogatást. Kettejük éves bérköltsége a kérelem szerint 21,9 millió forint, amit, ha egyenlően osztanak el, nagyjából havi bruttó 900 ezer forintos fizetést jelent.