Csehország;Andrej Babis;

2019-12-10 21:34:05

Babis lemondását 80 ezren is követelhették Prágában

Az EB könyvvizsgálói szerint összeférhetetlen a cseh kormányfő politikai és vállalkozói tevékenysége, és a Gólyafészek-ügy is tovább folytatódik.

Tízezrek, ha nem közel százezren követelték kedden este Prágában Andrej Babis miniszterelnök lemondását és távozását a politikából. A kormányfő elleni újabb tüntetést ismét a Millió pillanat a demokráciáért nevű civil csoport kezdeményezte.

A cseh kormányfő elleni újabb tüntetés apropója, hogy az Európai Bizottság könyvvizsgálói összeférhetetlenséget állapítottak meg Babis politikai és vállalkozói tevékenysége között. Babis ezt elutasítja, s azt állítja, hogy Csehország elleni politikai támadásról van szó. A bizalmas dokumentum részletei kiszivárogtak a cseh sajtóba, s az ellenzék és a civil szféra a miniszterelnök lemondását követeli.  Aki viszont annak ellenére sem hajlandó erre, hogy sokadszorra követeli olyan tömeg távozását, amekkora a rendszerváltás óta egyetlen politikai ügyért sem mozdult meg az országban.

További fejlemény, hogy Pavel Zeman országos főügyész a múlt héten felülbírálta az államügyész döntését a Gólyafészek nevű szabadidő-központ ügyében a kormányfő ellen folyó eljárás leállításáról, és újabb vizsgálatokat rendelt el. Így

A tüntetés szónokai, köztük Mikulás Minár, a civil csoport elnöke, felszólították Babist, hogy fizesse vissza az államkasszába a cégeinek szerintük jogellenesen juttatott uniós támogatásokat, és távozzon a közéletből. A tüntetők a Vencel térről a közeli vasúti főpályaudvarra vonultak, minek következtében problémák keletkeztek a vasúti csomópont működésében. Hasonló módon megbénult a prágai városközpontban az autós forgalom is.