Előfizetés

Száz rendőr kerítette a be az ATM-eket robbantó magyar bűnbandát (videó)

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.12.11. 16:17
Bevetési osztag fogja el az ATM-robbantó banda egyik feltételezett tagját
Fotó: ANTAL_N / ORFK/police.hu
Németországi robbantásokból gazdagodott meg a nyolcfős csapat, a pénzt pedig cégeken keresztül moshatták tisztára.
Összehangolt rendőrségi akcióval, három városban száz rendőr ütött rajta azon a magyar bandán, amely a gyanú szerint sorozatosan robbantott fel pénzautomatákat Németországban. A csapatról már tavaly is tudtak magyar és német hatóságok: a Frankfurt am Main-i Főügyészség értesítette magyar társszerveket arról, hogy a banda egyik meghatározó tagja, a 41 éves K. Tamás társaival gázkeverék segítségével robbantott fel ATM-eket, majd a készpénzt kilopták az automatákból.
A Nemzeti Nyomozó Iroda debreceni részlege gyorsan észrevette, hogy egy-egy robbantás után megugrik a gyanúsítottak vagyona: a társaság ugyanis Kft-ken keresztül hasznosította a zsákmányt, ezzel tisztára mosva a pénzt.  
A banda elfogásához német és magyar rendőrök közös nyomozócsapatot hoztak létre, december 7-én pedig akcióba is léptek: Németországban elfogták K. Tamást és két társát, a 39 éves K. Balázst és a 45 éves Z. Zsoltot, akik a megalapozott gyanú szerint részt vettek az ATM-ek kifosztásában. A magyar gyanúsítottakon kívül elfogták a bűnözői csoport egyetlen német állampolgárságú tagját is.
Négy nappal később már az itthon maradtak kerültek sorra: a rendőrök Hajdúnánáson, Nyíregyházán további négy férfit fogtak el. Házkutatást tartottak a hét magyar gyanúsított lakásaiban is, ahol forint és eurót foglaltak le, továbbá lőfegyvert és lőszereket találtak. A rendőrség vagyonvisszaszerzési részlege emellett több ingatlant és két gazdasági társaságban lévő üzletrészt vett zár alá, és befagyasztották a gyanúsítottak bankszámláit, átkutatták széfjeiket is.
Az itthon elfogott négyes ellen jelenleg robbanóanyaggal elkövetett robbantás és más bűncselekmények gyanújával folyik eljárás A magyar, illetve a német nyomozást, valamint a közös nyomozócsoport munkáját az Europol és az Eurojust segítette - írja a police.hu.

Törzsbetörőt fogtak a nagybaracskai csárdában

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.12.11. 15:32
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A férfi ötször is betört kedvenc mulatójába, az sem érdekelte, ha néha lebukik közben.
Lopás miatt vádat emelt a Bajai Járási Ügyészség egy huszonkilenc éves nagybaracskai férfival szemben, aki idén négy hónap leforgása alatt ötször tört be a helyi csárdába. A büntetett előéletű nagybaracskai férfi az ügyészségi beszámoló szerint először 2019. január 17-én éjjel tört be a helyi csárdába. Az egyik bejárati ajtót kifeszítette és az épületből számítógépet, monitort, billentyűzetet vitt el, de a röviditalokat sem hagyta ott. Zsákmánya ekkor 88 ezer forint volt. Egy hónap múlva, február 26-án, hajnalban visszatért, ekkor az ablakrácsot akarta lefeszíteni, de mivel ez nem sikerült neki, a bejárati ajtó üvegét törte be. A csárdában egy 20 literes vörösréz bográcsba élelmiszert és szeszes italokat készített össze 90 ezer forint értékben, végül azonban a zsákmányát nem tudta elvinni. A férfi március 18-án, éjjel, ismét felkereste a csárdát, ekkor a hátsó ajtó ablakát törte be, de nem sikerült elvinnie az italokat, mert időközben tetten érték. 2019 májusában a férfi kétszer is betört a csárdába, ekkor az italok mellett készpénzt is magával vitt. Utoljára május 20-án, hajnalban, az ablakot betörte, bement a csárdába és csukapörköltet, szalonnát, csülköt, valamint röviditalokat lopott. Ráadásul az egyik alkalmazott csárdában hagyott, 30 ezer forint értékű női kerékpárját is magával vitte, ami utóbb visszakerült a sértetthez. A férfi a csárdának a lopással 205 ezer forint összegű, az ajtók, ablakok és a szúnyogháló megrongálásával további 150 ezer forint kárt okozott. A büntetett előéletű, jelenleg letartóztatásban lévő férfit most dolog elleni erőszakkal, folytatólagosan elkövetett lopás bűntettével vádolják, és az ügyészség végrehajtandó börtönbüntetés kiszabását kéri az ügyben – elkoboztatnák tőle a betörésekhez használt harapófogót, kombinált fogót, gumírozott kesztyűt is   (ami logikus ötlet, hiszen szerszámok nélkül talán véget ér a bűncselekmény-sorozat). A vádlott ügyében a Bajai Járásbíróság fog dönteni. 

Üres volt az adománydoboz, szétverte egy rászoruló

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.12.11. 14:47
Az éterldobozokat felügyelő egyesület egyik doboza élelmiszerekkel
„Enni adok” - állt a doboz oldalán, az éhező azonban egy falatot sem talált benne.
Garázdaság vétségével gyanúsít a Dunaföldvári Rendőrőrs egy 47 éves helyi nőt, aki a Facebook-on terjedő fényképek alapján december 1-jén letépett és széttört egy adománydobozt a településen.
Az „Enni adok” -feliratú ételtartót egy épület falára szerelték; az elfogott nő kihallgatása során elmondta, hogy a dobozt éppen üresen találta, pedig nagyon éhes volt. Dühében előbb ököllel ütötte, majd le is tépte a falról az adománygyűjtő tárolót (police.hu)