Előfizetés

Eltitkolt fertőzés a szociális otthonban

Vas András
Publikálás dátuma
2019.12.12. 06:00

Fotó: Röhrig Dániel / Népszava
Az antibiotikumnak is ellenálló baktérium fertőz múlt nyár óta a bázakerettyei szociális otthonban, ám az intézmény nem értesített senkit, csak most rendeltek el egészségügyi vészhelyzetet.
– Úgy kell kezelni, mint egy influenzát, nem kell kétségbeesni! – a beszámolók szerint így értesültek a faluban élők egy múlt heti közmeghallgatáson Varga István háziorvostól arról, hogy a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság (SZGYF) helyi intézményében, a pszichiátriai betegeket gondozó Aranyág otthonban terjedő úgynevezett MRSA-fertőzés tört ki.  – A közmeghallgatás előtt jelezte a háziorvos egy képviselőnek, hogy szeretné tájékoztatni a lakosságot az otthonban kialakult helyzettel kapcsolatban – idézte fel Csatlós Csilla, Bázakerettye októberben megválasztott polgármestere, hogy ők miként találkoztak először a fertőzés hírével. – Miután elismerte az MRSA-t, megkértük, jöjjön el és mondja el, amit tudni lehet. Beszélt a betegségről, a terjedéséről, s közölte, aggodalomra semmi ok.
Az MRSA-fertőzést a rezisztens baktériumok közé tartozó Staphylococcus aureus okozza. A kisméretű, vöröses, pattanásra, égésre vagy pókcsípésre emlékeztető képződménnyel kezdődő, majd gyorsan a bőr mélyebb rétegeibe terjedő, fájdalmas tályogokkal járó, adott a szövetekbe és szervekre is átterjedő baktérium az egészséges emberben is megtalálható, ám gyengébb immunrendszer esetén problémát okoz. A fertőzések zöme kórházi kezelés, illetve ápolási otthoni ellátás során alakul ki, súlyos esetben akár halálos is lehet.
A közmeghallgatásról készült leirat szerint a háziorvos, Varga István elismerte, hogy tavaly nyáron akadt néhány eset, majd januárban rühességgel párosulva ismét felütötte a fejét a fertőzés. Ekkor a kormányhivatal népegészségügyi főosztályának segítségét kérte, fertőtlenítettek, s megoldódni látszott a probléma. Az idén augusztusban aztán ismét tömeges megbetegedések fordultak elő, ekkor erős antibiotikum-kúrával próbálták megakadályozni a további fertőzéseket. Úgy tűnt, szeptemberre sikerült legyűrni a baktériumot, de novemberben ismét, a korábbinál is drasztikusabban támadott. A doktor szerint emiatt december 2-án egészségügyi vészhelyzetet rendelt el. Egy szociális vagy fekvőbeteg intézményben akár elő is fordulhat ilyesfajta fertőzés, csakhogy a településen élők minderről több mint egy éven át nem értesültek. Az önkormányzat semmilyen hivatalos jelzést nem kapott a megbetegedésekről, sőt, amikor az önkormányzat egyik munkatársa hónapokkal ezelőtt, a faluban terjedő hírek alapján rákérdezett az intézményvezetőnél, azt a választ kapta, hogy belső ügyről van szó, mely nem érinti a helyieket. A közmeghallgatás után a polgármester felvette a kapcsolatot az SZGYF megyei kirendeltségével, s tájékoztatást kért a történtekről, teendőkről. Ekkor derült ki, hogy az SZGYF zalai főigazgatóságát sem értesítette az otthon vezetése, csak pár hete kaptak értesítést a több mint egy éve fennálló problémáról. Ezt látszik igazolni, hogy novemberben a bázakerettyei intézmény adott otthont a Szociális Munka Napja megyei ünnepségének, melyen többek között a zalai kormánymegbízott is részt vett. – A választ a héten kapjuk meg – jegyezte meg Csatlós Csilla polgármester. – Szeretnénk majd szórólapon tájékoztatni a helyieket arról, hogy kell-e szűrés, mi a teendő, ha valaki észleli magán a fertőzés jeleit. Megkerestük Varga István háziorvost, aki egyúttal a szociális otthon orvosa is, ám nem akart nyilatkozni. Információink szerint az ügyben az SZGYF vizsgálatot indított, helyi forrásokból úgy értesültünk, a pszichiátriai betegeket gondozó intézmény vezetői ugyanis egészen a múlt hétig megpróbálták elhallgatni a megbetegedéseket, pedig jelenleg 20-25 gondozott szenved a betegségtől, s többük állapota kifejezetten súlyos.
A betegség terjedését bizonyosan generálta, hogy az otthonból származó értesüléseink szerint a fertőzött betegek dolgoztak a konyhán, ruháikat együtt mosták a többivel. Az állításokkal kapcsolatban megkerestük Tomposné Gyuricza Juditot, az intézmény korábbi, a nyár végén, az ősz elején távozott vezetőjét, aki jelenleg már Csömödér polgármestere. – Nincs semmi mondanivalóm – nyomta ki telefonját, amikor elmondtuk, milyen ügyben keressük. Úgy tudjuk, a betegség megjelenése óta eltelt időszakban több dolgozó is otthagyta az otthont, az ápolószemélyzet 20-25 százaléka lecserélődött, két gondozó az elmúlt napokban mondott fel. Információink szerint többen azért távoztak, mert nem értettek egyet, hogy az intézmény vezetése megpróbálta eltussolni a fertőzéseket. A gondozók közül többen megfertőződtek, sőt, volt, hogy családtagjaiknál is jelentkezett az MRSA-fertőzés. Melynek veszélyeiről a betegek hozzátartozót sem világosították fel, így azok folyamatosan látogatták az MRSA-s ápoltakat is. Éppen ezért nem is lehet tudni, hányan érintettek az otthonból indult fertőzésben, hiszen a hozzátartozók és a dolgozók is terjeszthették a betegséget, ahogyan az ápoltak is, hiszen közülük sokan kijárhatnak a faluba. - Egy szint el van barikádozva – így fogalmazott a közmeghallgatáson az intézmény orvosa. Egy folyosót teljesen lezártak az intézményben, s oda különítették el a fertőzötteket, helyi forrásaink viszont állították, mind a mai napig találkozni a faluban beteg gondozottal. Emiatt is tartanak többen attól a faluban, hogy a fertőzés nem marad az intézményen belül – az MRSA amúgy a tályogos-fekélyes seb váladékával terjed, ha az nyílt sebbel találkozik, vagyis attól nem kell tartani, ha az utcán szembe jön egy fertőzött.
Megkerestük a megyei kormányhivatal népegészségügyi osztályát – amelynek munkatársai információink szerint szerdán is vizsgálódtak az otthonban –, illetve az SZGYF zalai főigazgatóságát is, de cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ kérdéseinkre.

Jelenteni kellett volna

Az MRSA nem tartozik a bejelentés-kötelezett fertőzések közé, ám ha több, egymással kapcsolatba hozható megbetegedés akad, akkor már jelenteni kell az illetékes tisztiorvosnak, s az ő előírásai szerint kell eljárni – mondta a Népszavának Falus Ferenc, korábbi országos tisztifőorvos. Hozzátette: több fertőzés esetén el kell különíteni a betegeket, s fertőtleníteni kell a környezetet, emellett speciális antibiotikumos kezelést kell alkalmazni, a kezelés során a személyzetnek védőmaszkot kell viselnie.

Pintér bizalmi emberének cége védheti a zalaegerszegi tesztpályát

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2019.12.11. 21:29
45 milliárdos kanyar:a járműipari tesztpálya egyik részlete
Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI
A Tasnádi László tulajdonában álló ESG Holding két évig, napi két őrrel vigyázza 262 hektáros területet.
Tasnádi László, volt rendészeti államtitkár cégét bízta meg a zalaegerszegi járműipari tesztpálya őrzésével az Autóipari Próbapálya Zala Kft: a közbeszerzési pályázaton nyertes ESG Holding Zrt. közel 84 millió forintért vállalta, hogy vagyonőrei két éven át őrzik területet – derül ki a Közbeszerzési Értesítőből. Az ESG Holding az Opten cégadatai szerint közvetetten kapcsolódik a Pintér Sándor bizalmi emberének tartott, III/II-es múltú Tasnádihoz: a Zrt. 50 százalékos tulajdonosa, a BLK Corporation ugyanis a volt államtitkáré.
A szerződés érdekessége, hogy a nyertes cég – ami mindössze 2 millió forinttal adott jobb árajánlatot egyetlen versenytársánál, a Top Cop Security-nél – milyen szerény felállással készül a kétéves megbízásra. A társaság ugyanis naponta mindössze két őrt biztosít a 262 hektáros pálya biztosítására, amin két (összesen 4000 négyzetméteres alapterületű) épület is áll. Ráadásul az egyik szekuritis portaszolgálatos, így elméletileg járőrtársára hárulhat a szerződésben rögzített feladat, hogy naponta ötször ellenőrizze a kerítéseket, és tizenkétszer hajtson ki autójával ellenőrző körútra a létesítmény területén. Mindez akkor is kevésnek tűnik a becslések szerint 45 milliárd forintból, a kormány támogatásával felhúzott tesztpálya védelméhez, ha leírásból egyébként kiderül, hogy az egész zónát kamerák és szenzorok tucatjai figyelik.

Bedobozolták fizetésemelésüket a szocialisták

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2019.12.11. 17:56

Furgonnyi adománnyal érkeztek a párt képviselői Szent János Kórházhoz, amely nemrég maga kért segítséget a Facebookon.
Mintegy félmillió forint értékében vásároltak kórházi ellátáshoz szükséges eszközöket – pelenkát, kötszert, tisztítószert – az MSZP képviselői, az adományokat pedig szerdán adták át a Szent János kórháznak. Mint ismert, a budai intézmény a közelmúltban maga hirdetett meg karácsonyi adománygyűjtést a Facebookon, amelyben gyakorlatilag mindent kértek, amire kórháznak fogyóeszközként csak szüksége lehet; a gyűjtésnek azonban olyan országos visszhangja lett, hogy a Szent János kórház riadtan visszakozott, az ellenzéki lapok kiforgató híreiről, negatív kampányáról beszélt.
Kiforgatás ide vagy oda, az intézetben azért örültek az MSZP karácsonyi adományának – mint megtudtuk, a dobozokat egy neve elhallgatását kérő dolgozó vette át a politikusoktól.
Az átadást, melyen Gurmai Zita, Korózs Lajos, Kunhalmi Ágnes és Szakács László is részt vett, rögtönzött sajtótájékoztató kísérte. Tóth Bertalan, az MSZP elnöke hangsúlyozta:
önmagában tarthatatlan állapot, hogy egy állami fenntartású kórház adománygyűjtő akciót indít karácsony idején, hogy legyen elég tisztítószer, kötszer, ami a mindennapi ellátáshoz szükséges.

Eközben azt is láthatjuk, hogy az állami vezetők, milyen magas, időközben emelt fizetést kapnak - mondta Tóth.  Ami azt illeti, a szocialisták szintén emelt fizetésükből vették az adományokat, az emelés összegét azonban nem magukra fordítják: szolidaritási kasszát hoztak létre, és havi keresetük egy részét ebbe teszik Tóth Bertalan szerint az MSZP a jövőben folytatná az adakozást, rászoruló családokat más kórházakat is támogatnának.