Előfizetés

Még a törvényi minimumot sem éri el a nyugdíjemelés

Népszava
Publikálás dátuma
2019.12.12. 16:48

Fotó: Varga György / MTI
A 2,8 százalékos jövő évi plusz bőven kevesebb az előrejelzett inflációnál.
Januártól bőven az infláció alatt, 2,8 százalékkal emelkednek a nyugdíjak. További 0,7 százalékkal megemelik azok ellátását is, akik idén novemberben kaptak nyugdíj-kiegészítést, vagyis nyugdíjba vonultak még tavaly októbere előtt. Így a többség 3,5 százalékos emelést kap, de ennek része az elmaradt idei januári emelés kompenzációja. Az előrejelzések szerint 2020-ban 3,3-3,5 százalék között lehet az infláció, vagyis a januári emeléssel a kormány a törvényi kötelezettségét sem teljesíti. A Nyugdíjas Parlament csalódott a 2,8 százalékos emelés mértékében, a szervezet szerint a nyugdíjaknak minimum 6,5 százalékkal kellene emelkedniük januártól, figyelembe véve a bérek emelkedését. 

A Közel- Keleten terjeszkedik a Wizz Air

P. Zs.
Publikálás dátuma
2019.12.12. 16:37

Fotó: Népszava
A Wizz Air magyar alapítású diszkont légitársaság  megállapodást kötött a Wizz Air Abu Dhabi létrehozásáról az Egyesült Arab Emírségekben az Abu Dhabi Development Holding PJSC (ADDH) csoporttal. Az új társaság lesz a Wizz Air első Európán kívül létrehozott leányvállalata lesz. A tervek szerint a Wizz Air Abu Dhabi vegyesvállalatként alakul meg várhatóan 2020 második felében. A légitársaság a Wizz Air már meglévő  közép-, kelet- és nyugat-európai piacai felé kíván járatokat indítani, hosszú távon pedig az indiai szubkontinens, a Közel-Kelet és Afrika felé terjeszkedne. Az új légitársaság elindulásának időpontja többek között az ADDH-val kötendő végleges megállapodás hatályba lépésétől, a tranzakcióhoz szükséges  engedélyek megérkezésétől, valamint attól függ, hogy az új légitársaság mikor kapja meg az összes szükséges hatósági jóváhagyást az Egyesül Arab Emírségek Polgári Légiközlekedési Hatóságától a légi fuvarozási engedély megszerzéséhez. A Wizz Air Abu Dhabi az Airbus A321neo repülőgépekből álló flottával fog belépni az 5 milliárd potenciális utassal rendelkező európai és Európán túli piacra. 

Ahogy indult, úgy folytatódik a 4iG hete: újabb 1,37 milliárdos egészségügyi tendert nyertek

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.12.12. 14:11

Fotó:
A Mészároshoz köthető cég 6 nap alatt 4,461 milliárd forintnyi munkát nyert el.
A 4iG informatikai társaság nettó 1,37 milliárd forint értékű megbízáshoz jut, miután ajánlatát nyertesként hirdették ki az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) verseny-újraindításával megindított központosított közbeszerzési eljárásán - tette közzé az informatikai cég a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön. A szerződéskötést követően
az ÁEEK Egészséges Budapest projektben résztvevő 25 intézménye részére a 4iG Nyrt. építi ki a wifi-rendszert.

Az eljárás összértéke 1,3 milliárd forint plusz áfa.
Az informatikai társaság a napokban három másik közbeszerzési pályázaton is sikerrel szerepelt. Ezek egyikét szintén az ÁEEK írta ki és megnyerésének köszönhetően 1,46 milliárd forint plusz áfa értékben szállíthat és telepíthet műtéti napló beszédleíró szoftvereket a 4iG az ÁEEK Egészséges Budapest projektben résztvevő 25 intézményének. Szintén hétfői tájékoztatás szerint a 4iG ajánlatát hirdették ki a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) hálózati aktív eszközök szállítására és kapcsolódó szolgáltatások megvalósítására indított közbeszerzési eljárásán mintegy 566 millió forint plusz áfa értékben.
Pénteken azt jelentette be a cég a BÉT honlapján, hogy 1,065 milliárd forint összegű szerződést kötött a Nemzeti Adó és Vámhivatallal (NAV).
Vagyis, mindent összevetve, a Mészáros Lőrinchez is köthető cég az elmúlt hat napban 4,461 milliárd forint közpénzért nyert el megbízást.