Előfizetés

Fokozódik a csata Líbia fővárosáért

Rostoványi András
Publikálás dátuma
2019.12.13. 15:56
Kormányellenes tüntetők Tripoli külvárosában
Fotó: IBRAHIM CHALHOUB / AFP
Döntő offenzívára mozgósította csapatait Halífa Haftar tábornok.
A tobruki ellenkormányt támogató, úgynevezett „Líbiai Nemzeti Hadsereg” vezére tévébeszédben jelentette be, hogy eljött az idő Tripoli lerohanására. A Haftarhoz hű erők már április óta ostromolják, az ENSZ által elismert kormány székhelyét – mindeddig sikertelenül. Egyes jelentések szerint valamelyest fokozódtak a harcok, Fájez esz-Szarrádzs miniszterelnök viszont nyilatkozatában azzal nyugtatta az embereket, hogy a meghirdetett roham elmaradt. Líbiát súlyos belső megosztottság jellemzi a Moammer Khaddafit megbuktató 2011-es forradalom óta. Az országban már öt éve polgárháborús állapotok uralkodnak – két erőközpont vetélkedik a befolyásért: a nyugaton található Tripoli és a keleti Tobruk. A nemzetközi közösség elvileg fegyverembargóval próbálja mérsékelni a konfliktust. Egy hétfőn megjelenő ENSZ-jelentés azonban azt állítja: egyes országok rendszeresen megsértik a szankciókat. A kiszivárgott részletek szerint Törökország a Tripolihoz hű kormányerőket, míg az Egyesült Arab Emírségek, Egyiptom és Jordánia Haftar csapatait látja el fegyverekkel.
Halífa Haftar tábornok
Fotó: ABDULLAH DOMA / AFP

Besokallt a közmédia hazugságaival a szerb ellenzék, blokád alá vették a székházat

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.12.13. 13:53
Tüntetők a belgrádi köztévé székházánál márciusban
Fotó: Milos Miskov / AFP/Anadolu Agency
A rendőrség nem adott engedélyt tiltakozás megtartására, melynek keretében a székház három bejáratát elállják.
Blokád alá vette a szerb ellenzék a szerb rádiótelevízió (RTS) épületét, miután a Szövetség Szerbiáért nevű ellenzéki esernyőszervezet pártjai úgy döntöttek, így tiltakoznak a köztévé hazugságai ellen - írja pénteken a Magyar Hang. Vuk Jeremic, a szövetséghez tartozó Néppárt elnöke csütörtökön úgy nyilatkozott erről:
mindez egy figyelmeztetés annak reményében, hogy a köztévé dolgozói végre szakszerűen fogják ellátni a feladatukat, ugyanis az igazságot immár nyolc éve blokkolják ezen a csatornán.

Az RTS-en nem volt látható például egyetlen interjú sem a Krusik-ügy kirobbantójával, Aleksandar Obradoviccsal, ezért a közvélemény egy része nem is értesült arról, hogy a szerb belügyminiszter édesapja Szaúd-Arábiának adott el fegyvereket, amelyeket az általa képviselt cég áron alul szerzett be egy állami vállalattól. Hasonlóan, arról sem tettek említést, hogy a szerb Biztonsági-Információs Ügynökség (vagyis a szerb titkosszolgálat) bizonyos dolgozói az Egyesült Államok szankciós listáján szerepelnek.
Márciusban az ellenzék egyszer már blokád alá vonta a szerb köztévét, akkor néhány aktivista behatolt az épületbe, követelve, hogy tudósítsanak a demonstrációkról. A rendőrség ezután erőszakkal vitte ki a székházfoglalókat. A demonstrálók most is verőlegények érkezésére számítanak, különösen, hogy a rendőrség nem adott engedélyt tiltakozás megtartására, melynek keretében az ellenzékiek a székház három bejáratát blokád alá vonják.

Az oroszokkal szembeni szövetség jegyében vásároltak be amerikai helikopterekből a csehek

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.12.13. 11:10
Az amerikai hadsereg egyik UH-1Y Venom típusú helikoptere
Fotó: bellflight.com
Moszkva egyre agresszívabb, hangsúlyozta az Egyesült Államok védelmi minisztere a 14,6 milliárd koronás szerződés aláírásakor.
Csehország 12 amerikai harci helikoptert vásárolt, a tranzakció ára 14,6 milliárd korona (182,5 milliárd forint) - jelentette Washingtonból a CTK hírügynökség pénteken. A 12 helikopter a Bell cég gyártmánya, közülük nyolc UH-1Y Venom típusú gép, míg négy AH-1Z Viper típusú. A cseh hadsereg az amerikai helikopterekkel a szovjet gyártmányú Mi 24/35 típusú helikoptereket cseréli le, amelyek már működőképességük határán vannak.
Lubomír Metnar védelmi miniszter szerint a szerződés aláírása új fejezetet nyitott a cseh-amerikai kapcsolatokban. Funkciójukról ezen túl azt nyilatkozta: "az új helikopterek beszerzése jelentősen javítja a cseh hadsereg képességeit a szárazföldi és speciális erők támogatásában, a katonák szállításában vagy a sebesültek mentésében". A miniszter szerint a szerződés lehetővé teszi, hogy a cseh hadiipar több mint 30 százalékban bekapcsolódjon a megrendelés teljesítésébe. Metnar szerint öbb cseh cég együttműködési emlékeztetőt írt alá az amerikai Bell céggel.
"Országaink szövetségesek az egyre agresszívebb Oroszországgal szemben"

- szögezte le Mark Esper amerikai védelmi miniszter. Szerinte a szerződés aláírása az erősödő amerikai-cseh védelmi együttműködés bizonyítéka. Méltatta a cseh hadsereg bekapcsolódását az afganisztáni, iraki és a balti missziókban.
Az amerikai helikoptereket 2023-ban kell megkapnia a cseh hadseregnek.