Százmilliós TAO-támogatással építettek egy dombot Felcsúton

Publikálás dátuma
2019.12.14. 14:08
Mészáros Lőrinc, a gázszerelőből lett multimilliárdos, a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány elnöke
Fotó: Népszava
Az edzéshez használható földhalom valójában a bucka elnevezést sem érdemelné ki, mert csak 2,25 méter magas lett.
Idén meglehetősen szerény sportfejlesztési programot tervezett a Mészáros Lőrinc vezette Felcsúti Utánpótlás-neveléséért Alapítvány, hiszen ezúttal 1,1 milliárd forintot is elegendőnek éreztek a fejlesztéseikhez - írja az mfor.hu. Néhány héttel a főadat nyilvánosságra kerülése után a felcsúti fociakadémia is - az előírásoknak megfelelően - közzétette a 2019/2020-as szezonra vonatkozó sportfejlesztési programját. Az akadémia a TAO-támogatási rendszer működése óta a legszerényebb költségigényű programot állította össze idén, 1,1 milliárd forint értékben. Ez azonban még mindig bőven elegendő összeg ahhoz, hogy jó eséllyel ezúttal is a Fejér megyei település focijába áramoljon a legtöbb eltérített közpénz.
Az alapítvány honlapján közzétett és a portál által idézett program szerint a Magyar Labdarúgó Szövetség által jóváhagyott 1,1 milliárd forintból • a legtöbb pénzt, 375 milliót előfinanszírozott ingatlan-beruházásra, felújításra fordítják, • 311 milliót előfinanszírozott tárgyi eszköz beszerzésre, • 254,1 millió az utánpótlás-nevelés feladatait szolgálja, • 106 millió a személyi jellegű ráfordításokat fedezi, • 76 millió forintot pedig utófinanszírozott ingatlan-beruházásra, felújításra fordítanak. A program alapján a legfőbb projekt az akadémia területén lévő bentlakásos kollégium felújítása lenne idén, ennek során a 2006-ban felhúzott épületet kívül-belül megújítanák. "Ezáltal is komfortosabbá téve a fiatalok életét. Valamint higiénia és egészségügyi okból teljes körű bútorok cseréjét, fürdő, közösségi helyiségek felújítását el kívánjuk végezni" - olvasható a programban. A beruházás teljes költsége 254,8 millió forint, a program szerint a munkák július elsején kezdődtek - a nyári szünetre időzítve azokat - és szeptember elsejére be is fejeződtek. Emellett építettek
egy "futódomb, lépcső elnevezésű felépítményt" több mint 106 millió forintból. A "felépítmény" a sportolók képességfejlesztését szolgálja, ami a valóságban egy körülbelül 31 méter hosszú, 17 méter széles domb, melynek legmagasabb pihenő része 2,25 méter magas.

Ennél valamivel költségesebb terv a stadion pályája körüli LED fal beszerzése és telepítése, optika kiépítés, elosztó átalakítása. Teljes bekerülési értéke a dokumentum szerint 269  millió forint- jegyzi meg a portál. Emellett      • 200 millióból solar lámpát, pályavilágítót vesznek, • 109 millió forintból nagybuszt is beszereznének • a kisebb tételeket jelentő fűkasza, permetezőgép, fűnyíró és kondicionáló eszközök mellett. A 106 millió forintos személyi jellegű ráfordítás a sportfejlesztési program szerint 58 alkalmazott fizetéséhez járulna hozzá, többek között • a sajtós munkatársak, • riporter, • videós elemző, • öregdiák központ vezetője, • szakács, • élelmezés vezető, • rendszergazda, • buszvezetők, • személyi asszisztens, • sofőr • és elemzők béréhez. 
Szerző
Frissítve: 2019.12.14. 15:03

Karácsony: felállt a köztársaságpárti erő, ami leválthatja a Fideszt

Publikálás dátuma
2019.12.14. 12:43
A főpolgármester egy korábbi sajtótájékoztatón
Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Összefogás, előválasztás, és megbonthatatlan falanx alakzat – ez lehet a ellenzéki siker titka. A főpolgármester az MSZP választmányi ülése után latolgatta a kormányváltás esélyeit.
Óriási siker volt az ellenzéki összefogás, kiderült, hogy a Fidesz-kormány megingatható, sőt, le is váltható; ehhez viszont ellent kell állni a kormány bomlasztó tevékenységének. Lényegében erről beszéltek szombaton a szocialisták vezetői - és meghívott vendégként Karácsony Gergely - az MSZP választmányi ülése után.

Zárt alakzat, előválasztás, győzelem

A legerősebb kijelentéseket Kunhalmi Ágnes, az MSZP országos választmányának elnöke tette. Mint mondta, pártján belül sikeresnek tartják az elmúlt időszakot: kiderült, hogy kibillenthető a fideszes centrális erőtér, a köztársaságpárti szavazók pedig felismerték erejüket, és elmentek szavazni.  Ezután azonban még nagyobb munka vár ránk figyelmeztetett Kunhalmi – hiszen a Fidesz az elmúlt két hónapban mindent megtett, a jövőben is meg fog tenni azért, hogy éket verjen a szavazói bázisok közé, büntesse az ellenzéki vezetésű városokat, és akadályozza a pártokat. Erről szólt szerinte az is, hogy az elvették az önkormányzatoktól az helyi építési hatóságokat, a tömegközlekedésbe csatornáznák a városi iparűzési adóbevételt, államosítanák a színházi világot, a frakciószabályok újra rajzolásával csorbítanák a képviselői jogokat.
A megosztási kísérletek ellen csak erős egység véd: tartani kell az alakzatot – figyelmeztetett Kunhalmi, hangsúlyozva, hogy csak egy az egy ellen felállásban, közös miniszterelnök-jelölttel lehet leváltani a Fideszt. Aki már két listáról, két jelöltről beszél, az a győzelem esélyét csökkenti.
Kunhalmi beszámolójából egyértelművé vált, hogy az MSZP már az országgyűlési választásokra készül, és az ellenzék győzelemhez a főpolgármester támogatására is számít. 2020 számukra a felkészülés éve lesz, 2021 az előválasztásoké és a csatáé.

A parlamentben már nem érdemes politizálni

Az is fontos momentum volt, hogy az ellenzéki ellenállás terepe nem a parlament, hanem az utca lesz a szocialisták szerint, itt lehet hatékonyan fellépni a kétharmad nyomásával szemben. A beszédekben többször is előfordult a köztársaságpárti kifejezés – ami star wars-os párhuzammal élve, a Birodalomként működő NER-rel állítható szembe.
Lényegében a már elhangzottakat erősítette meg Tóth Bertalan is. Az MSZP elnöke hatékonynak tartja az "egy az egy ellen"-felállást, az előválasztás pedig olyan forma, ami sikeres lehet az országgyűlés választói körzeteiben, és a miniszterelnök-jelölt kiválasztása során is. Mint mondta, az ellenzéki egység nem csak képviselőket, városvezetőket adott az országnak: ez egy óriási lehetőség arra, hogy a demokratikusan működő politikai erők – zöldek, liberálisok és jobboldaliak – együtt határozzák meg a nemzeti minimumot, a kultúra, oktatás, egészségügy, szociális ellátás terén.

Nyitott kormányzást szeretne Karácsony

Karácsony Gergely  megköszönte, hogy meghívták az MSZP-s programba, majd az elmúlt időszak tapasztalatairól beszélt: emlékeztetett rá, hogy a rabszolgatörvény elfogadása miatt érzett harag kovácsolta össze tavaly decemberben a pulpitusfoglaló ellenzéket, és ez teremtett érzelmi közösséget a pártok és szavazók között. Mindebből Karácsony Gergely szerint az a tanulság, hogy a szavazókat jobban be kell vonni a politikába. Az előválasztás ugyan csak egy technika, de egy lehetőség arra, hogy a választók visszaszerezzék önállóságukat szabadságukat a hatalommal szemben A Budapestnek megszerzett 50 milliárdos egészségügyi támogatást, a rabszolgatörvény fővárosi betiltását, a kilakoltatási stopot vagy a munkakeresők ingyenes bérletét mind olyan eredményként értékelte a főpolgármester, ami a közösség szolidaritásán alapul Karácsony így tulajdonképpen a városok és városlakók összefogását állította szemben a kétharmaddal; szerinte a kormánypárt nagyon nehezen tudja elfogadni, hogy milliók élnek ellenzéki vezetésű városokban – a települések szövetsége viszont egyértelmű erőt képvisel. A főpolgármester ezért olyan nyitott kormányzást valósítana meg, ami mindig párbeszédet folytat a városok lakóival.
Szerző
Frissítve: 2019.12.14. 13:42

Becsó állítólag már tavaly kiszállt szállodás cégéből, csakhogy ennek nincs nyoma

Publikálás dátuma
2019.12.14. 10:41

Fotó: Google Street View
Az sem egyértelmű, hogy a fideszes képviselő hotelvállalkozása miből vásárolhatott több százmillióért terézvárosi lakásokat.
Hivatalosan már bezárták, a neten azonban még lehet foglalni szobát az engedély nélkül működő Nagymező utcai butikhotelben, a Bp Design Hotel & Apartmanban, amit Becsó Zsolt fideszes képviselő cége, az Ublot Kft. működtetett - írja a Blikk. A bulvárlap elérte a kormánypárti politikust, aki azt mondta, már rég kiszállt a cégből: 50 százalékos tulajdonrésze eladásáról 2018 szeptemberében született döntés, és ezt a cégbíróság is rövidesen bejegyzi.  Ez azért furcsa, mert a hasonló változások azonban 24 órán belül megjelennek a cégkivonatban, ám a lap pénteken még megtalálta Becsót a cégtulajdonosok között – mint utánanéztünk, a helyzet azóta sem változott.
Becsó Zsolt közösségi oldalán osztotta meg a képet egy óvodából. Forrás: Facebook
Fotó: Facebook/Becsó Zsolt
A Blikk arra is kitér, hogy Becsóék 2016-ban vásároltak a Nagymező utcai társasházban négy ingatlant, ekkor a négyzetméterár 640-650 ezer forint körül mozgott Terézvárosban az ingatlannet.hu kimutatása szerint. Az összesen 550 négyzetmétert így nagyjából 350 millió forintért szerezhették meg. A képviselő utolsó vagyonnyilatkozatában nem említi, hogy a hathavi képviselői alapdíjon felül lenne készpénz-tartaléka, igaz, megemlít egy 3,6 milliós, illetve egy 35 ezer eurós takarékbetétet, állampapírban és befektetési jegyben további 16, illetve 12 milliós megtakarítása és befektetése van. Banknak 11, egy magánszemélynek pedig 12 millió forinttal tartozik. 
Először a 24.hu írt arról, hogy az Ublotnak nemcsak kereskedelmi engedélye nem volt a Nagymező utcai hotel fenntartásához, de még a szükséges településképi engedéllyel sem rendelkezett – ennek ellenére éveken át gond nélkül fogadta a vendégeket.
Szerző
Frissítve: 2019.12.14. 12:30