Emmi;TAO;kulturális többlettámogatás;

2019-12-15 20:01:42

A kormány olyan fejetlenül szórta a kulturális többlettámogatás milliárdjait, hogy ennyi erővel bárki kaphatott volna belőle

Köves Slomó izraelita hitközsége 1,8 milliárdot, Vidnyánszky Nemzeti Színházának nem létező szervezete egymilliárdot kapott. De nyertek pénzt tűzoltók is.

A kultúrtao helyett létrehozott és a központi költségvetésből közvetlenül finanszírozott pályázati rendszerben a hétvégén nyilvánossá váltak a döntések. A hírt az Index.hu szúrta ki, és hosszan elemezte a támogatásokat. Mint írják, a listák alapján sokszor pályázati azonosító nélkül kaptak tízmilliókat vagy akár milliárdokat fideszes politikusokhoz köthető cégek és önkormányzatok, és majdnem kétmilliárd jutott az Egységes Magyar Izraelita Hitközségnek, úgy, hogy a kiírás szerint csak előadó-művészeti szervezetek kaphattak volna pénzt. És ugyan számíthatna előadóművészeti szervezetnek egy Nemzeti Színházhoz köthető kft. - ami egymilliárd forintot kapott -, csakhogy a szervezet még nem is létezik, így bajosan járhatna neki utólagos többlettámogatást bármiért is.

A Népszava információi szerint azért alakult ki ekkora fejetlenség a többlettámogatás körül, mert miután 2019 január elsejével megszűnt a kulturális tao, a Kásler Miklós vezette minisztérium nem volt képes meghatározni és rögzíteni a helyette létrehozott kulturális többlettámogatás pályázati rendszerét, ehhez pedig hozzájön az is, hogy az államháztartási törvény szerint a központi költségvetésből szétosztható, azonban határidőre ki nem utalt összegeket a kormány kérdés nélkül, azonnal viszi a központi maradványba, és jövőre felhasználja másra.

A hét végén több nyilvános döntési lista is felkerült az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő (EMET) honlapjára arról, hogyan költi el az állam az előadó-művészeti szervezetek többlettámogatására szánt milliárdokat - adta hírül a lap. Ez az a pénz, amit a kormány a kultúrtao pótlására különített el, ezzel magához ragadta az állami elosztástól független, piaci alapon működő támogatási formát, és azóta is ismeretlen szempontok alapján dönt arról az Emberi Erőforrások Minisztériuma, hogy melyik előadó-művészeti szervezet mennyit kap.

Tökéletesen megmagyarázhatatlan, a kormány saját pályázati kiírásának minden tekintetben ellentmondó döntések jelentek meg az EMET honlapján. A nyilvánosan olvasható, teljesen egyértelműen fogalmazó pályázati kiírás szerint erre a többlettámogatásra

Ehhez képest a támogatási lista hemzseg az olyan döntésektől, amelyek nem felelnek meg egy vagy akár több feltételnek sem. Sőt az EMET honlapján a döntési listákon számos sorból

"De hát persze ilyesmit feltételezni sem lehet" - tette hozzá a cikk írója.

Akiknek nem járt volna

A kizárólag „előadó-művészeti szervezetek” számára osztható többlettámogatásból

Az Index.hu emlékeztet: a kulturális tao-támogatás lehetőségét a kormány arra hivatkozva szüntette meg, hogy az lehetőséget adott a visszaélésekre.

A legnagyobbak

Egymilliárd forintot ítéltek meg a Déryné Nonprofit Kft.-nek, amelynek székhelyét a Nemzeti Színház címén jelölték meg. Azonban ez a kft. a lap szerint jogilag még nem létezik, bejegyzés alatt áll. Ez azt jelenti, hogy a kiírás szerint sem kaphatna pénzt, hiszen nem létező szervezetként sosem lehetett jogosult a taóra.

A Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola Alapítvány 1,1 milliárd forintot kapott. Az alapítvány címén több olyan cég van bejegyezve, ami a lap szerint L. Simon László fideszes országgyűlési képviselőhöz és feleségéhez köthető. 

1,8 milliárd forintot ítéltek meg a Köves Slomó vezette Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség Budapesti Hitközségének. Az Index.hu összehasonlításul megemlíti: ez csaknem kétszerese annak az összegnek, ami korábban az összes magyar független színház éves működési támogatása volt.