Leállították a FINA-uszoda építését Velencén, az előző, fideszes polgármester sajtpapírt adott ki tulajdonosi hozzájárulás helyett

Publikálás dátuma
2019.12.18. 20:04
Az uszoda alapkőletételén ott volt L. Simon, Kásler és persze Koszti is
Fotó: Facebook / Koszti András
Az építtető az új polgármester kérésére nem mutatta be a semmire sem jó iratot, aztán jött a kormányhivatal.
"A Fejér Megyei Kormányhivatal Székesfehérvári Járási Hivatal Építésügyi és Örökségvédelmi Osztálya 2019. december 16-án kelt végzésével a Velencei Városi Uszoda építésére vonatkozó építési kivitelezési tevékenység folytatását megtiltotta" - áll a velencei önkormányzat Facebook-oldalára is posztolt közleményben. A történetnek előzménye is van. Az Index augusztusban írta meg, hogy hatalmas projektbe vágott Velence önkormányzata, a Nemzetközi Úszószövetség (FINA) szabványainak is megfelelő komplexumot építenek a Velencei-tó partján. Az úszóközpontban négy medence, ötszáz fős lelátót és ezerfős öltözői kapacitás lesz. De a portál szerint önmagában nem is a projekt elkezdése volt az érdekes, hanem az, hogy a 4-5 milliárdos projektre nem volt pénze az évi 2,2 milliárd forintból gazdálkodó önkormányzatnak.
A dátumra külön felhívnánk a figyelmet
Fotó: Facebook / Koszti András
Nyilván ez nem kerülte el a frissen megválasztott városvezetés figyelmét sem. A független polgármester, Gerhard Ákos és az új képviselőtestület betekintést kért a helyi uszodaépítéssel összefüggésben keletkezett iratokba. Az uszoda építtetőjétől kérték a tulajdonosi hozzájárulásra vonatkozó dokumentumok megküldését, azonban ez többszöri ígéret ellenére sem történt meg. Az erre vonatkozó iratoknak nem lelték nyomát sem a polgármesteri hivatalban, sem sehol. Ezután döntött úgy az önkormányzat, hogy a Fejér Megyei Kormányhivatal Székesfehérvári Járási Hivatal Építésügyi és Örökségvédelmi Osztályához fordul. A kormányhivatalnál szintén nem találták a vonatkozó dokumentumokat, aminek egy jó kis helyszíni szemle lett az eredménye. Ott az építtető kft. vezetője átadott a hatóságnak egy iratot tulajdonosi hozzájárulás címén, amiről azonban kiderült, hogy egyáltalán nem felel meg a jogszabályi előírásoknak: nem volt rajta bélyegző, nem volt fejléce, és nem volt iktatószáma sem, és azt sem írták le benne, hogy a képviselőtestület melyik és mikor datált határozata vonatkozik a nyilatkozat kiadására. Egyedül az előző polgármester aláírása tehette volna hivatalossá az iratot, de az ilyenkor édeskevés, hiszen akár visszadátumozva is kiállíthatták. Mivel így a projekt nem rendelkezik tulajdonosi hozzájárulással, a kormányhivatal nem tehetett mást, megtiltotta a Velencei Városi Uszoda építésének folytatását.
Kásler Miklós miniszter lapáttal, Tessely Zoltán, Felcsút környékéért felelős miniszteri biztos talicskával segédkezik
Azt egyelőre nem tudni, hogy az építkezés folytatódik-e valaha. Az alapkő letétele egyébként stílusosan 2019. október 10-én, három nappal az önkormányzati választások előtt történt meg, többek között L. Simon László és Kásler Miklós részvételével.
Szerző
Frissítve: 2019.12.18. 21:12

Földes György: nemzeti kincs, amit semmibe vesz a kormány

Publikálás dátuma
2019.12.18. 19:06

Fotó: Népszava
A Fővárosi Törvényszék arra kötelezte a Politikatörténeti Intézetet (PTI), hogy harminc napon belül hagyja el Alkotmány utcai székházát, és kiürített állapotban adja át az ingatlant az államnak.
Bár a hosszú évek óta húzódó eljárás valóban a végjátékhoz közeledik, ennyire azért nem eszik forrón a kását. Földes György, a PTI ügyvezető igazgatója elmondta lapunknak, hogy mindenképpen fellebbeznek a döntés ellen. Emlékeztetőül: a PTI évtizedek óta használja a Kossuth térnél lévő értékes, 3 emeletes épületet. A hatalmas könyvtárral rendelkező baloldali szellemiségű kutatóközpont kész lenne elköltözni, ha megfelelő ellentételezést kapna. A használati jogról való lemondásért és a levéltári anyag „felelős őrzéséért” cserébe a PTI mintegy 2,5 milliárd forintot szeretne. A kormány azonban egyetlen fillért sem akar fizetni. A tervek szerint a Kúria költözik majd ebbe a Kossuth térnél lévő épületbe, ahol bezárásáig a Néprajzi Múzeum is működött. A Fővárosi Törvényszék arra a megállapításra jutott, hogy a PTI jogalap nélkül tartózkodik az ingatlanban. A szerda délutáni határozathozatalkor a bíró több mint tíz percen keresztül sorolta, hogy az intézetnek mely helyiségeket kell „ingóságoktól kiürítve” átadnia: a díszterem mellett az irodák, raktárak, lépcsőházak, folyosók, de még a női és férfi mosdók is lajstromba kerültek. A határozat kihirdetését követően Varga István, az állam ügyvédje a Népszavának nyilatkozva kijelentette: örül, hogy a legfontosabb kérdésben végre befejeződött az ügy. „Ezt vártuk!” – mondta. Varga láthatóan nem számít arra, hogy a PTI fellebbezése lényeges változást hoz majd. „Reméljük, hogy utána önként elmennek, ha nem, kénytelenek leszünk végrehajtást indítani” – jelentette ki.
Földes György az egyik tárgyaláson a sok közül
Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Mivel az „előzetes végrehajthatóság tekintetében” a törvényszék nem adott igazat az államnak, a PTI a fellebbezéssel időt nyer. Korábban a bíróság egy másik eljárásban formai hiba miatt nem fogadta be azt a keresetet, amelyben a PTI a 2,5 milliárdos kártalanítási igényét megfogalmazta. Második kísérletre a közeljövőben ez várhatóan megtörténik, ami Földes György szerint a kiürítési per szempontjából is döntő jelentőségű.
„Ragaszkodunk az anyagi kompenzációhoz”

– hangsúlyozta a PTI ügyvezető igazgatója.

Bármi lesz is a jogi procedúra vége – tette hozzá –, ismét nyilvánvaló vált, hogy a kormánynak egyetlen célja, van: mindenféle jóvátétel nélkül kilakoltatni az intézetet. Földes György szerint az, ami velük történik, jellemző a hatalom mentalitására. A PTI hiába nemzeti kincs, a magyar kormány bizonyította, hogy semmiféle felelősséget nem érez iránta.
Szerző

4,7 milliárdot vesz el a kormány a közmunkásoktól, a TEK és a rendőrség kapja meg

Publikálás dátuma
2019.12.18. 18:01

Fotó: Népszava
Rendezvények biztosítására kell a pénz az erőszakszervezeteknél.
A friss Magyar Közlönyben fedezte fel a Privátbankár azt a kormányhatározatot, ami szerint a jövő évi költségvetés Start-munkaprogramra, ismertebb nevén közmunkára fordítandó keretéből egy komolyabb összeget irányítanak át a rendőrséghez és a Terrorelhárítási Központhoz. A kormány indoklása szerint a lépésre különféle rendezvények rendészeti biztosítása miatt van szükség. A lap azt írja, a közmunkaprogram-keretből az intézkedés értelmében a TEK 764 millió forintot, a rendőrség pedig 3,9 milliárdot kap meg, így
összesen 4,7 milliárd forintot csatornáznak át az erőszakszervezetekhez.

A feladat azonnali elvégzésével Orbán Viktor Varga Mihály pénzügyminisztert és Pintér Sándor belügyminisztert bízta meg. A cikk szerint a 4,7 milliárd átcsatornázása beleillik a trendbe, a közmunkára fordítható költségvetési kiadásokat ugyanis a kormány az elmúlt években elkezdte intenzíven lefelé faragni. Emlékeztetnek: a terület finanszírozásának csúcséve 2016 volt, akkor 340 milliárd volt az előirányzat, ez egy évvel később 325-re csökkent, majd jött a nagy zuhanás, 2018-ra 225 milliárd forintot terveztek be. Idén 180 milliárdot lehetett e célra fordítani, a 2020-as előirányzat pedig már csak 140 milliárd - volt eddig, most 4,7-tel ennél is kevesebb lett. Jövőre egyébként mintegy 100 ezer személy foglalkoztatását fedezné a kormány a 140 milliárd forintból. Lapunk múlt héten írta meg, hogy a közmunkából kiesők jó része azonban - a kormány reményeire rácáfolva - nem a munkaerőpiacra talál vissza, hanem eltűnik a szegénység bugyraiban. 
Szerző