Velence;FINA;uszoda;Fidesz;építkezés;

2019-12-18 20:04:19

Leállították a FINA-uszoda építését Velencén, az előző, fideszes polgármester sajtpapírt adott ki tulajdonosi hozzájárulás helyett

Az építtető az új polgármester kérésére nem mutatta be a semmire sem jó iratot, aztán jött a kormányhivatal.

"A Fejér Megyei Kormányhivatal Székesfehérvári Járási Hivatal Építésügyi és Örökségvédelmi Osztálya 2019. december 16-án kelt végzésével a Velencei Városi Uszoda építésére vonatkozó építési kivitelezési tevékenység folytatását megtiltotta" - áll a velencei önkormányzat Facebook-oldalára is posztolt közleményben.

A történetnek előzménye is van. Az Index augusztusban írta meg, hogy hatalmas projektbe vágott Velence önkormányzata, a Nemzetközi Úszószövetség (FINA) szabványainak is megfelelő komplexumot építenek a Velencei-tó partján. Az úszóközpontban négy medence, ötszáz fős lelátót és ezerfős öltözői kapacitás lesz. De a portál szerint önmagában nem is a projekt elkezdése volt az érdekes, hanem az, hogy a 4-5 milliárdos projektre nem volt pénze az évi 2,2 milliárd forintból gazdálkodó önkormányzatnak.

Nyilván ez nem kerülte el a frissen megválasztott városvezetés figyelmét sem. A független polgármester, Gerhard Ákos és az új képviselőtestület betekintést kért a helyi uszodaépítéssel összefüggésben keletkezett iratokba. Az uszoda építtetőjétől kérték a tulajdonosi hozzájárulásra vonatkozó dokumentumok megküldését, azonban ez többszöri ígéret ellenére sem történt meg. Az erre vonatkozó iratoknak nem lelték nyomát sem a polgármesteri hivatalban, sem sehol.

Ezután döntött úgy az önkormányzat, hogy a Fejér Megyei Kormányhivatal Székesfehérvári Járási Hivatal Építésügyi és Örökségvédelmi Osztályához fordul. A kormányhivatalnál szintén nem találták a vonatkozó dokumentumokat, aminek egy jó kis helyszíni szemle lett az eredménye.

Ott az építtető kft. vezetője átadott a hatóságnak egy iratot tulajdonosi hozzájárulás címén, amiről azonban kiderült, hogy egyáltalán nem felel meg a jogszabályi előírásoknak: nem volt rajta bélyegző, nem volt fejléce, és nem volt iktatószáma sem, és azt sem írták le benne, hogy a képviselőtestület melyik és mikor datált határozata vonatkozik a nyilatkozat kiadására. Egyedül az előző polgármester aláírása tehette volna hivatalossá az iratot, de az ilyenkor édeskevés, hiszen akár visszadátumozva is kiállíthatták.

Mivel így a projekt nem rendelkezik tulajdonosi hozzájárulással, a kormányhivatal nem tehetett mást, megtiltotta a Velencei Városi Uszoda építésének folytatását.

Azt egyelőre nem tudni, hogy az építkezés folytatódik-e valaha. Az alapkő letétele egyébként stílusosan 2019. október 10-én, három nappal az önkormányzati választások előtt történt meg, többek között L. Simon László és Kásler Miklós részvételével.