Előfizetés

Földes György: nemzeti kincs, amit semmibe vesz a kormány

Czene Gábor
Publikálás dátuma
2019.12.18. 19:06

Fotó: Népszava
A Fővárosi Törvényszék arra kötelezte a Politikatörténeti Intézetet (PTI), hogy harminc napon belül hagyja el Alkotmány utcai székházát, és kiürített állapotban adja át az ingatlant az államnak.
Bár a hosszú évek óta húzódó eljárás valóban a végjátékhoz közeledik, ennyire azért nem eszik forrón a kását. Földes György, a PTI ügyvezető igazgatója elmondta lapunknak, hogy mindenképpen fellebbeznek a döntés ellen. Emlékeztetőül: a PTI évtizedek óta használja a Kossuth térnél lévő értékes, 3 emeletes épületet. A hatalmas könyvtárral rendelkező baloldali szellemiségű kutatóközpont kész lenne elköltözni, ha megfelelő ellentételezést kapna. A használati jogról való lemondásért és a levéltári anyag „felelős őrzéséért” cserébe a PTI mintegy 2,5 milliárd forintot szeretne. A kormány azonban egyetlen fillért sem akar fizetni. A tervek szerint a Kúria költözik majd ebbe a Kossuth térnél lévő épületbe, ahol bezárásáig a Néprajzi Múzeum is működött. A Fővárosi Törvényszék arra a megállapításra jutott, hogy a PTI jogalap nélkül tartózkodik az ingatlanban. A szerda délutáni határozathozatalkor a bíró több mint tíz percen keresztül sorolta, hogy az intézetnek mely helyiségeket kell „ingóságoktól kiürítve” átadnia: a díszterem mellett az irodák, raktárak, lépcsőházak, folyosók, de még a női és férfi mosdók is lajstromba kerültek. A határozat kihirdetését követően Varga István, az állam ügyvédje a Népszavának nyilatkozva kijelentette: örül, hogy a legfontosabb kérdésben végre befejeződött az ügy. „Ezt vártuk!” – mondta. Varga láthatóan nem számít arra, hogy a PTI fellebbezése lényeges változást hoz majd. „Reméljük, hogy utána önként elmennek, ha nem, kénytelenek leszünk végrehajtást indítani” – jelentette ki.
Földes György az egyik tárgyaláson a sok közül
Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Mivel az „előzetes végrehajthatóság tekintetében” a törvényszék nem adott igazat az államnak, a PTI a fellebbezéssel időt nyer. Korábban a bíróság egy másik eljárásban formai hiba miatt nem fogadta be azt a keresetet, amelyben a PTI a 2,5 milliárdos kártalanítási igényét megfogalmazta. Második kísérletre a közeljövőben ez várhatóan megtörténik, ami Földes György szerint a kiürítési per szempontjából is döntő jelentőségű.
„Ragaszkodunk az anyagi kompenzációhoz”

– hangsúlyozta a PTI ügyvezető igazgatója.

Bármi lesz is a jogi procedúra vége – tette hozzá –, ismét nyilvánvaló vált, hogy a kormánynak egyetlen célja, van: mindenféle jóvátétel nélkül kilakoltatni az intézetet. Földes György szerint az, ami velük történik, jellemző a hatalom mentalitására. A PTI hiába nemzeti kincs, a magyar kormány bizonyította, hogy semmiféle felelősséget nem érez iránta.

4,7 milliárdot vesz el a kormány a közmunkásoktól, a TEK és a rendőrség kapja meg

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.12.18. 18:01

Fotó: Népszava
Rendezvények biztosítására kell a pénz az erőszakszervezeteknél.
A friss Magyar Közlönyben fedezte fel a Privátbankár azt a kormányhatározatot, ami szerint a jövő évi költségvetés Start-munkaprogramra, ismertebb nevén közmunkára fordítandó keretéből egy komolyabb összeget irányítanak át a rendőrséghez és a Terrorelhárítási Központhoz. A kormány indoklása szerint a lépésre különféle rendezvények rendészeti biztosítása miatt van szükség. A lap azt írja, a közmunkaprogram-keretből az intézkedés értelmében a TEK 764 millió forintot, a rendőrség pedig 3,9 milliárdot kap meg, így
összesen 4,7 milliárd forintot csatornáznak át az erőszakszervezetekhez.

A feladat azonnali elvégzésével Orbán Viktor Varga Mihály pénzügyminisztert és Pintér Sándor belügyminisztert bízta meg. A cikk szerint a 4,7 milliárd átcsatornázása beleillik a trendbe, a közmunkára fordítható költségvetési kiadásokat ugyanis a kormány az elmúlt években elkezdte intenzíven lefelé faragni. Emlékeztetnek: a terület finanszírozásának csúcséve 2016 volt, akkor 340 milliárd volt az előirányzat, ez egy évvel később 325-re csökkent, majd jött a nagy zuhanás, 2018-ra 225 milliárd forintot terveztek be. Idén 180 milliárdot lehetett e célra fordítani, a 2020-as előirányzat pedig már csak 140 milliárd - volt eddig, most 4,7-tel ennél is kevesebb lett. Jövőre egyébként mintegy 100 ezer személy foglalkoztatását fedezné a kormány a 140 milliárd forintból. Lapunk múlt héten írta meg, hogy a közmunkából kiesők jó része azonban - a kormány reményeire rácáfolva - nem a munkaerőpiacra talál vissza, hanem eltűnik a szegénység bugyraiban. 

Németh Szilárd mellett az ott egy túl élethű játékkatona vagy csak egy megkínzott magyar honvéd?

Pion István
Publikálás dátuma
2019.12.18. 16:55

Fotó: Ruzsa Istvan / Honvédelem.hu
A Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára érdekes díszletelem társaságában tartott sajtótájékoztatót a 2020-as honvédségi költségvetésről.
"A honvédelem, Magyarország függetlenségének és biztonságának a szavatolása jövőre is a kormány legfontosabb feladata lesz" - kezdte sajtótájékoztatóját Németh Szilárd, itt éppen a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkárának szerepében. A helyszín nem feltétlenül akciófilmbe illő díszlete azonban kapott egy furcsa elemet, de erről egy kicsit később. Először rögzítsük, hogy a pacalnagykövet szerepében többször is brillírozó államtitkár örömmel jelentette be:
2020-ban rekord összeget, 103 milliárd forinttal többet költhet a Magyar Honvédség, mint 2019-ben, ami így 616 milliárd forint.

Ebből a 616 milliárdból 216 milliárdot, több mint 30 százalékot a magyar honvédség fejlesztésére kell fordítani - mondta Németh Szilárd, majd hozzátette, ez 10 százalékkal több, mint amit a NATO elvár. Ezután az államtitkár még beszélt nagyjából tíz percig, ha szeretnék, itt lejjebb nézzék vissza bátran az egész sajtótájékoztatót, de most inkább térjünk vissza eredeti tárgyunkhoz, a díszlethez, illetve a díszletből egy kissé kilógó díszletelemhez. A sajtótájékoztató nagyjából 13 perce alatt végig ott állt Németh Szilárd mellett-mögött egy alak. Egyelőre nem tudtuk eldönteni, hogy egy teljes katonai menetfelszerelésbe öltöztetett áruházi próbababáról vagy szimplán egy élő magyar honvédról van szó, aki eltáv helyett büntetésből kapta a mozdulatlan biodíszlet statisztaszerepét Németh Szilárd mellé.
Ha utóbbiról van szó, akkor az nem büntetés, hanem emberkínzás.

A díszletelem alkalmazásának célja - legalábbis a Népszava munkatársai egyöntetűen erre tippeltek - minden kétséget kizáróan a sajtótájékoztatón megjelent ellenzéki újságírók megfélemlítése volt. De nézzék, és döntsenek: egy túl élethű játékkatona vagy csak egy megkínzott magyar honvéd?