kormány;nyugdíj;hitel;infláció;

A kormány a nyugdíjasoktól fejenként 10 ezer forintot vesz kölcsön, összesen 20 milliárddal hitelezi meg önmagát

Az emelés és az infláció közti különbség miatt 10 hónapon keresztül hitelezik a nyugdíjasok a magyar költségvetést.

Az elemzői prognózisok alapján jó esély van arra, hogy jelentősen elmarad a jövő évi nyugdíjemelés mértéke a valós infláció mértékétől, még a törvényi minimumot sem éri el - erről korábban a Népszava is beszámolt, mára pedig az Mfor.hu számolta ki, mennyi is az annyi, már ami a nyugdíjasokhoz eljutó (vagy éppen pont hogy nem eljutó) konkrét összegeket jelenti. Mint írják, novemberben ugyan a kormány kiegészítés formájában elutalja a nyugdíjasoknak az emelés és a tényleges infláció közötti különbözetet, ám így 10 hónapon keresztül hitelezik a nyugdíjasok a magyar költségvetést.

Egy átlagos nyugdíj esetében 3806 forintot jelent a 2,8 százalékos emelés, miközben, ha a valósághoz feltételezhetően majd közelebb álló, legfrissebb jegybanki inflációs várakozással - 3,5 százalékkal - növekednének az ellátások, akkor az havi 4758 forint pluszt jelentene.

Tehát 2020 novemberéig nyugdíjasonként nagyjából 10 000 forintot jelent, ennyivel hitelezik meg fejenként az idősek a kormányt. Nyilván nem önszántukból.

Egy kisebb ellátásban részesülő számára ez is jelentős összeg - teszi hozzá az Mfor.hu -, ha pedig a teljes nyugdíjaskörre vetítjük ki, akkor egyáltalán nem elhanyagolható nagyságrendről van szó. A Magyar Államkincstár által kiadott adatok segítségével a lap megpróbálta megbecsülni, mekkora lehet az az összeg, amit 10 hónapra az állam kölcsönvesz a nyugdíjasoktól, eszerint

mintegy 19,5 milliárd forintot veszítenek el egy időre a nyugdíjasok az alacsonyabb mértékű emelés miatt.

A legtöbbet azok bukják, akik átlagközeli ellátásban részesülnek, mivel ők vannak legtöbben a nyugdíjasok között. Azok, akiknek ellátása 100 és 150 ezer forint között mozog, kicsivel több mint 7 milliárd forintot. Azok, akik 150 és 200 ezer forint közötti ellátásban részesülnek, összesen 4,6 milliárd forintot hagynak az államkasszában, majd a dobogó harmadik fokára a 200 és 250 ezer forint közötti nyugellátásban részesülők kerültek 3,8 milliárd forinttal.

A legszegényebbek, vagyis a havi 50 ezernél kisebb ellátásban részesülők alacsony nyugdíjuk és kis létszámuk miatt 100 millió forintot sem buknak átmenetileg, 98 millió forintos kiesést kaptunk eredményként. A milliós nyugdíjban részesülő 32 személy pedig 3,6 millió forinttal hitelezik meg az államot.

Miközben egyébként a kormány kitart a nyáron prognosztizált 2,8 százalékos inflációs várakozása mellett, addig a jegybank a szeptemberi előrejelzéséhez képest magasabb fogyasztói árindexet lát a legfrissebb makrogazdasági folyamatok ismeretében.