Előfizetés

Rab Lászlóé a Paul Lendvai-díj

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.12.20. 21:30
Rab László (a kép jobboldalán) átveszi Paul Lendvaitól az adományozóról elnevezett díjat
Fotó: Ladányi András
Paul Lendvai-díjat kapott Rab László, a Mozgó Világ szerkesztője, lapunk és a Népszabadság korábbi munkatársa a Pokorni József kabátja című tanulmányért. A díjat péntek este adta át Budapesten a Spinoza házban az Ausztriában élő Paul Lendvai a zsűri – Kovács Zoltán, az Élet és Irodalom főszerkesztője, Bojtár B. Endre, a Magyar Narancs főszerkesztője, és Lipovecz Iván, a HVG volt főszerkesztője – jelenlétében.
Paul Lendvai-díjat kapott Rab László, a Mozgó Világ szerkesztője, lapunk és a Népszabadság korábbi munkatársa a Pokorni József kabátja című tanulmányért. A díjat péntek este adta át Budapesten a Spinoza házban az Ausztriában élő Paul Lendvai a zsűri – Kovács Zoltán, az Élet és Irodalom főszerkesztője, Bojtár B. Endre, a Magyar Narancs főszerkesztője, és Lipovecz Iván, a HVG volt főszerkesztője – jelenlétében. A Mozgó Világ októberi számában megjelent, nagy vihart kavart írás a XII. kerületi polgármester, Pokorni Zoltán nagyapjának nyilas múltját dolgozta föl, olyan alapos dokumentációval és meggyőző erővel, hogy a cikk hatására a politikus levetette a nagyapa nevét a korábban szintén ellentmondásos körülmények között felállított II. világháborús emlékműről. Az anyagban idézett tanúvallomások szerint Pokorni József számos gyilkosságban és kivégzésben játszott aktív szerepet, többet saját kezűleg hajtott végre. „Január 12-én megrohanták a nyilasok a kórházat Kun páter vezetése alatt. Az óvóhelyről mindenkit kihajtottak az udvarra, és ott egy szálig legyilkolták őket. Pokornyik nevezetű nyilas még az óvóhelyen agyonlőtt 4 fekvő nyomorékot” - idézi a tanulmány az egyik fennmaradt vallomást. „Amit Pokorni Józsefről találtam, és meg fognak találni mások is, korabeli dokumentumok. Élete utolsó egy hónapjáról igen sokat tudunk. Hogy előtte a hosszú évtizedek alatt mit tett, arról szinte semmit. A neve ott van a Turul-emlékművön” - írta a szándékosan az önkormányzati választások után megjelentetett tanulmányban Rab László. A 2012-ben alapított Paul Lendvai-díjat olyan magyar újságírók kaphatják meg, akik magyar nyelven, a magyar nyomtatott és internetes sajtóban kiemelkedő politikai-közéleti-társadalmi témájú cikkeikkel azt kiérdemlik. A nettó ezer eurós díjban évente egy újságíró részesül. 

A sajtószabadságért nemzetközi küzdelmet kell folytatni

Ez a nyolcadik Paul Lendvai díjátadás volt a Spinozában, s az alapító rámutatott, hogy tekintettel a kormánysajtó példátlanul alacsony színvonalára milyen nagy jelentősége van a független újságoknak és internet portáloknak. A sajtószabadságért nemzetközi küzdelmet kell folytatni, hiszen nem véletlen, hogy Boris Johnson, a győztes konzervatív angol miniszterelnök és Jeremy Corbin, bukott ellenfele egyidejűleg támadják és fenyegetik a BBC önállóságát. A sajtószabadság támogatását szolgálja a 2012-ben alapított nettó ezer eurós Paul Lendvai-díj. A független újságíróknak egyre nehezebb teret találni, s ezért is fontos, hogy idén 33 pályázatot adtak be a díjra - tette hozzá.

Fiatalosan tegeződve köszönt be az új kormányszóvivő (videó)

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.12.20. 20:52
Szentkirályi Alexandra váltja Hollik Istvánt a kormányszóvivői poszton
Fotó: Facebook/ kormany.hu
Sziasztok! Szentkirályi Alexandra vagyok – indított a korábban Tarlós helyetteseként is ismert politikus.
A kormány Facebook-oldalán és leánykori nevén mutatkozik be a kormányszóvivői poszton Hollik Istvánt váltó Szentkirályi Alexandra, akit az elmúlt években főpolgármester-helyettesként és Szalay-Bobrovniczky néven ismerhettünk (férje, Szalay-Bobrovniczky Kristóf az Orbán-kormány londoni nagykövete után) – írja a 24.hu.
Legutóbb Lázár János beszélt arról, hogy változásra van szükség a Fideszben és annak kommunikációjában, a fiatalok felé kell fordulni. Szentkirályi ezt megtette, tegezve mutatkozik be a választóknak, és azt ígéri, nemcsak a kormány véleményét fogja közvetíteni az embereknek, hanem fordítva is. A fiatalítás jele az is, hogy a kormány törvényt módosított a 22 éves Rácz Zsófia kedvéért, aki így diploma nélkül, joghallgatóként is ifjúságpolitikárét felelős helyettes államtitkár lehet.

Závecz: a DK és a Momentum nőtt, a Fidesz stagnált

Népszava
Publikálás dátuma
2019.12.20. 17:58

Fotó: Népszava
Majd megduplázta táborát idén a Demokratikus Koalíció (DK) és a Momentumnak is jó éve volt – derült ki a Závecz Research legfrissebb kutatásából.
Gyurcsány Ferenc pártja az első negyedévben 5, májusra 7, az európai parlamenti választást követő hónapokban 10-11 százalékon állt, az utolsó negyedévben pedig stabilan 9 százalékos, nagyjából 700 ezer támogatóval. A Momentum január és május között 3-4 százalékon állt, az európai parlamenti választás után 5-6 százalékra nőtt a támogatottsága. Az önkormányzati választás tovább erősítette a pártot, 7-8 százalékra bővült a tábora, ami körülbelül 600 ezer támogatót jelent.
A Fidesz támogatottsága jellemzően 32 és 34 százalék között volt, vagyis maradt a 2,5-2,7 milliós szavazótábor. A kormánypárt szeptember és november között 3 százalékpontot veszített, de ez a folyamat megállt. A Jobbik az év első felében lejtmenetbe került, 11-ről 6 százalékra csökkent a támogatottsága, de ezen a ponton júniusban meg tudták állítani a "zuhanást". Az MSZP májusig hét százalékon állt, az EP-választás után viszont gyengébben 5-6 százalékon – a szocialistáknak 400-500 ezres szavazótábora van. Az LMP gyengült idén, májusig a választókorúak 3, utána 2 százaléka állt mögöttük. A Mi Hazánk Mozgalom tábora májusig 1 százalékos volt, azóta viszont folyamatosan 2 százalékon áll – ez hozzávetőleg 150 ezer embert jelent. A Kétfarkú Kutyapárt 1-2 százalékos volt ebben az évben (80-150 ezer szavazóval), a Párbeszéd mindvégig a választópolgárok 1 százalékára számíthatott (nagyjából 80 ezer támogatóval).