Előfizetés

Milliárdos jutalmak a Legfőbb Ügyészségnél

Z. Á.
Publikálás dátuma
2019.12.23. 14:18

Fotó: Népszava
Fejenként átlagosan 650 ezer jut egy-egy munkatársnak.
Több mint két és fél milliárd forintot kapott csaknem négyezer ügyészségi alkalmazott év végén – tudta meg a Népszava. A Legfőbb Ügyészség lapunk közérdekű adatigénylésére küldött válaszában azt írta, átlagosan bruttó csaknem 650 ezer forint járt egy munkatársnak. Az év végi jutalmakat egyébként teljesítményértékelés alapján osztogatták Polt Péter hivatalában. Pontos adatokat ugyanakkor nem küldtek, hiszen ez tükrözné az adott ügyészségi alkalmazott teljesítményét, ami már személyes adatnak minősül. Az ügyészségeken kiosztott pluszjuttatások összege évről-évre folyamatosan nő, a ma már bezárt Zoom szerint például 2017-ben átlagosan 570 ezer forintot osztottak szét, ami 180 ezerrel volt több, mint 2016-ban.

Itt egy gránát, ott egy akna: így kívánnak boldog karácsonyt a tűzszerészek

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2019.12.23. 14:06
Így kívánnak kellemes ünnepeket a honvédség tűzszerészei
Fotó: Facebook/ MH 1. Honvéd Tűzszerész És Hadihajós Ezred
Kevés bombasztikusabb dolog van ünnepek előtt ennél a Facebook-bejegyzésnél.
Hátborzongatóan meghitt üdvözlőlappal kívánt mindenkinek kellemes ünnepeket az MH 1. Honvéd Tűzszerész És Hadihajós Ezred, az Irinyi János Laktanyából. A kép középpontjában guggoló tűzszerész és aranyos mikulássapkás keresőkutyája sem vonja el a figyelmet arról, hogy a szoba gyakorlatilag tömve van (sejthetően hatástalanított) bombával – az ezred munkatársai hangulatos fényfüzérekkel futtatták be a föld alól kiásott repeszgránátokat, tüzérségi lövedékeket, harckocsi- és taposóaknákat. 
A kép arra is emlékeztet, hogy az ezred munkájának köszönhetően ezek a robbanótestek sem okozhatnak már tragédiát – ám a kiállítási darabok csak apróságok az idén talált gigabombákhoz képest. A tűzszerészek márciusban két, darabonként egytonnás bombát emeltek ki a Dunából Budafok mellett, a művelet idejére pedig négyezer embernek kellett elhagynia otthonát, szeptemberben pedig 700 házat kellett kiüríteni a Móricz Zsigmond közelében talált, 250 kilós amerikai légi bomba kiásása és hatástalanítása idejére. Ez az a harc, ami a jelek szerint soha sem érhet véget: évente még mindig 2500-szor riasztják itthon a tűzszerészeket a II. világháború pusztító öröksége maitt.

Kell hozzá néhány milliárd és jó média: így kell haverpártot építeni a fideszes polgármester szerint

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.12.23. 13:09

Fotó: Facebook/Répás József
Répás József elmagyarázta, hogy lehet erős koalíciós partnere 2022-re a Fidesznek.
Kommunikáció, szlogenek, imázs – ezek azok a dolgok, amiket át kellene dolgozni. A mai tizen-, huszonéves generációt még nem nagyon érdekli a csok, a családalapítás, többségük inkább világot látni, tanulni szeretne – fejtegette a Magyar Hírlapnak Répás József, Kiskunlacháza fideszes polgármestere. A választáson kilenc év után befutó Répás meg kell újítani és a fiatalok számára is szimpatikussá kell tenni a Fideszt – különben 2022-ben könnyen újra úgy járhatnak, mint 2002-ben, és onnan nagyon nehéz lesz visszajönni. A megújulásról szóló gondolatok nem annyira újszerűek, azokat több fideszes is hangoztatta már – olyan merészen azonban talán egyik sem nyilatkozott a jövő kormánypárti politikai manővereiről, mint Répás tette, egy riporteri felvetésre.
A kérdező eljátszott a gondolattal, hogy a Fidesz-KDNP marad 2022-ben is a legjelentősebb politikus erő, ám nem marad meg a kormánytöbbsége – és kérdéses, hogy kivel tudna összefogni, vagy ha nincs létező ideális partner „hogyan lehet ezt a konstruktív politikai erőt felépíteni.”
„- Répás József: Egy párt létrehozása több milliárd forintba kerül, és kell hozzá egy nagyon jó médiaháttér. Azonban azt gondolom, két év alatt fel lehet építeni egy olyan politikai szervezetet is, amely 2022-ben öt-tíz százalékkal kvázi konstruktív szerepkörben ott tudna lenni az Országgyűlésben, és itt most nem az ellenzéki pártokra gondolok. –Magyar Hírlap: Vagyis a Fidesz–KDNP nem fog abba a hibába esni, mint a Jobbik? – Répás József: Aki jelen pillanatban funkcionálisan létezik, azt el kell felejteni, de ez egy szövetségi rendszer, amely sok, tradicionális történelmi pártot magában foglal. Lehet, hogy valamelyiknek kellene engedni egy kis levegőt.”

Hogy a nagyon is egyértelműen fogalmazó Répásra ezek után hogy tekintenek a Fideszben - unortodox útjelzőtábla lesz, vagy inkább szálka a pártvezetés szemében – az persze később fog kiderülni.