Csak 50 százalék esély van a Notre-Dame megmentésére

Publikálás dátuma
2019.12.26. 16:38

Fotó: LIONEL BONAVENTURE / AFP
A francia forradalom óta először nem tartottak karácsonyi misét a székesegyházban.
A Notre-Dame elöljárója szerint olyan törékeny állapotban van a híres párizsi székesegyház, hogy csak 50 százalék esély van a megmentésére. Patrick Chauvet szerint a gótikus templom mindaddig nem lesz biztonságban, amíg nem sikerül eltávolítani róla az április 15-i tűzvész előtt felállított, a katasztrófában megrongálódott állványzatot, mivel az veszélyt jelent a katedrális megmaradt, az épület stabilitása szempontjából kulcsfontosságú boltíveire. "Most talán azt mondhatjuk, hogy 50 százalék esély van a megmentésre, és ugyanennyi esélye van annak is, hogy az állványzat rádől a három boltívre" - mondta az AP hírügynökségnek az elöljáró, aki szerint nem valószínű, hogy a helyreállítás megkezdődhet 2021 előtt. A kárelhárítási munkálatok egyik fő kihívása úgy leszedni az állványzatot, hogy ne rongáljuk meg jobban a katedrálist, márpedig ahhoz, hogy az épület biztonságos legyen, teljesen el kell távolítani az állványokat - mondta Chauvet, aki szerint 2021-ben valószínűleg megkezdhetik a 850 éves templom újjáépítését. Emmanuel Macron elnök 2024-re ígérte a Notre-Dame újjáépítését. A francia forradalom óta első ízben fordult elő idén, hogy nem tartottak karácsonyi misét a Notre-Dame-ban. A híveknek két másik párizsi templomot jelöltek ki az éjféli misére. Michel Aupetit párizsi érsek szerdán reggel egy cirkuszi sátorban, a Bois de Boulogne parkban mutatott be karácsonyi misét 2500 hívő előtt.  Párizs egyik jelképe, az éppen felújítása alatt lévő székesegyház fából készült tetőszerkezete 2019 április 15-én gyulladt ki, feltehetően rövidzárlat miatt.
Szerző
Témák
Notre Dame
Frissítve: 2019.12.26. 16:43

Kiverte a biztosítékot az első vonat

Publikálás dátuma
2019.12.26. 14:44

Fotó: ALEXEY NIKOLSKY / AFP
A Krím-félsziget maradt az orosz elnök nacionalista propagandájának központi eleme. Ukrajna pert indított a szárazföldi összeköttetést megvalósító gigaprojekt provokatív befejezése kapcsán.
Áthaladt az első vonat az Oroszország és az Ukrajnától elcsatolt Krím-félsziget közötti szárazföldi összeköttetést megvalósító Kercsi hídon. Ezzel kiteljesedett Vlagyimir Putyin álma, a félszigetet az orosz nagyközönség számára is közvetlenül elérhetővé tették - immár nemcsak autóval, hanem vonattal is. A Szentpétervárról indult szerelvény szerdán futott be a Krímbe, a híd vasúti részét hétfőn Putyin látványos és ünnepélyes keretek között avatta fel. Az autósforgalom számára már 2018 májusában átadott 19 kilométeres hídon ezúttal egy sínbusz vezetői kabinjában érkezett az orosz elnök, megnyitva ezzel az objektumot a vasúti közlekedés előtt is. Az ukrán ügyészség az első személyvonat érkezése után azonnal büntetőeljárást indított, a kijevi főügyész indoklása szerint azért, mert a szerelvény illegálisan lépte át Ukrajna nemzetközileg elismert határát. Az Európai Unió külügyi szolgálata tiltakozó jegyzékben közölte, hogy a Kercsi-szoros két partját összekötő kercsi híd vasútpályájának felavatása Ukrajna önállóságának és területi egységének ismételt megsértése Oroszország részéről, újabb lépés az illegálisan annektált félsziget kényszerű orosz integrációja felé. Mivel az orosz szárazföld és az Ukrajnától elcsatolt félsziget szárazföldi összeköttetését biztosító, a Kercsi szoroson átívelő híd korlátozza a hajók átjutását az Azovi-tengeren található ukrán kikötőkbe, az EU egyben újra felszólította Oroszországot, hogy a nemzetközi tengerjoggal összhangban biztosítsa az akadálytalan és szabad áthaladást a Kercsi-szoroson. 
Oroszország és Ukrajna a római katolikusok kivételével nem most ünnepeli a karácsonyt, hanem az ortodox rítus szerint, azaz január 6-án. A „katolikus karácsony” mindkét oldalon eseménnyel telített volt. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is tiltakozott Putyin krími látogatása miatt. A komikusból lett ukrán államfő kis belpolitikai sikert is fel tud mutatni, ugyanis újabb, az év végéig végrehajtandó fogolycseréről született megállapodás Ukrajna és a Donyec-medencei szakadárok között. A konkrét egyezség a kelet-ukrajnai válság rendezésével foglalkozó minszki - Kijev, Moszkva és az EBESZ képviselőiből álló - kontaktcsoport keretében jött létre, miután az elvekről a “normandiai négyek” vagyis Ukrajna, Oroszország, Franciaország és Németország december 9-i párizsi csúcstalálkozóján született megállapodás. Oroszországban csütörtökön ismét letartóztatták a Putyin legismertebb ellenfelének számító Alekszej Navalnijt, miután a politikus szerdán Twitteren jelentette be, hogy a hatóságok „elrabolták” egyik munkatársát, Ruszlan Savedinovot. Az ellenzéki körök ellen az utóbbi időben egyre gyakrabban alkalmazott rajtaütésszerű házkutatás után  az északi tengeren lévő Novaja Zemljára szállították kötelező katonai szolgálata letöltésére. Navalnij szerint munkatársára az ügyében született bírósági döntés után alig néhány órával, éjszaka törték rá az ajtót, majd repülőre ültették és politikai fogolyként szállították el rendőri felügyelettel. A hatóságok ezt közleményben cáfolták, szerintük Savedinov túl hosszú ideje húzta ki magát a kötelező szolgálat alól és besorozása törvényszerűen történt. Oroszországban 27 éves korig kötelező az egy éves sorkatonaság. Navalnij és korrupcióellenes alapítványa többek között ez ellen is küzd, mivel a sorkatonaság mára már a büntetésvégrehajtás egyik formájává vált.

Hitlernek nem sikerült, Putyinnak igen

A Kercsi szoroson átívelő híd először a brit gyarmatbirodalom ötlete volt, majd Hitler majdnem megépíttette. A grandiózus létesítményt végül Putyinnak sikerült csillagászati áron megvalósítania. A híd a félsziget integrációjának szimbóluma, ugyanakkor gazdasági szempontból is igen fontos, hiszen az egyetlen szárazföldi összeköttetés a Krím félszigettel, biztosítja az orosz gazdaságba való integrációt.  A 19 km hosszú és 35 méter magas híd a legnagyobb ilyen átkelő Európában. Tervezett éves utasforgalma 13 millió fő, teherforgalma 13 millió tonna. A beruházás 228 milliárd rubelbe, mintegy ezermilliárd forintba került. A generálkivitelező Putyin gyermekkori szambó sporttársa és barátja, az utóbbi húsz évben milliárdossá vált Arkagyij Rotenberg Sztrojgazmontazs nevű cége volt.

Szerző

Netanjahut rakétatámadás miatt óvóhelyre kellett menekíteni

Publikálás dátuma
2019.12.26. 14:42

Fotó: GALI TIBBON / AFP
A Gázából indított támadás három hónapon belül másodszor kényszerítette az izraeli miniszterelnököt arra, hogy félbe szakítsa kampánykörútját.
Benjamin Netanjahu szerdán Askelonban tartott beszédet a konzervatív Likud párt vezetéséért kampányolva, amikor egy rakétatámadás miatt azonnal abba kellett hagynia a nyilvános szereplését. Miután megszólaltak a szirénák, a vezetőt testőrök gyűrűjében óvóhelyre menekítették - írja a Guardianra hivatkozva a Hvg.hu. Az izraeli hadsereg megerősítette, hogy a palesztin fennhatóság alatt álló területektől 12 kilométerre fekvő városra rakétát lőttek ki. A robbanó eszközt végül a Vas Kupola légvédelmi rendszer még a becsapódás előtt megsemmisítette. Egyelőre egyik gázai fegyveres erő sem vállalta magára a támadást. A rakétakilövésre válaszul az izraeli hadsereg vadászgépeket és bombázó helikoptereket vetett be Gázában.
Szerző