Emberi csontokra bukkantak egy pár, újonnan vásárolt zokniban, nem tudni, kitől származhatnak

Publikálás dátuma
2019.12.27. 16:28
A Primark egyik boltjában vásárolták a zoknikat
Fotó: Shutterstock
A brit rendőrség szerint a csontok nem köthetők semmilyen bűncselekményhez.
Valószínűleg közvetlenül a származási országban, a gyártási folyamat során rejtettek el egy pár zokniban emberi a csontokat, mielőtt a Londontól Észak-Keletre fekvő Colchester városának egyik divatüzletében meg nem vásárolta valaki - nyilatkozta a brit rendőrség a Guardian szerint. A pár zoknit egyébként tavaly december 10-én vásárolták meg a colchester-i boltban, és január 2-án jelentették az ügyet. A szakértői vizsgálatok szerint a csontok egy kézfej ujjaiból származnak egyik. Az egyébként 11 országban jelenlévő bolthálózat szóvivője szerint a társaság nagyon komolyan vette az ügyet, és megkönnyebülés, hogy végre lezárhatják azt. A brit rendőrség szerint a csontok nem köthetők semmilyen bűncselekményhez. 
Szerző
Frissítve: 2019.12.27. 16:44

Harminc évig építették az elkerülőt, ma felszabadult Szabadka központja, nem halad át rajta a határforgalom

Publikálás dátuma
2019.12.27. 15:20

Fotó: Molnár Edvárd / MTI
A szerbiai város körül épült út a magyar határig ér, és még az autópályával is összekötötték.
Átadták a Tompa-Kelebia határátkelőt a Belgrádba vezető autópályával összekötő utat pénteken, így a Magyarországra irányuló vagy onnan érkező teherforgalom már nem kell, hogy áthaladjon a határ mellett fekvő Szabadka központján - írja az MTI. Az utat közel harminc évig építették, a munkálatok azonban csak az utóbbi négy évben váltak intenzívvé. A 24 kilométeres út kiépítése 24 millió euróba (7,94 milliárd forint) került. A cél az volt, hogy a kelebiai határátkelő teherautó-forgalma elkerülje Szabadka belvárosát, mert az egyre növekvő forgalom miatt egyre gyakrabban alakultak ki dugók a százezres városban.  
Az úgynevezett Y-elágazás átadóján Aleksandar Vucic szerb államfő kiemelte, az a célja, hogy a jövőben Szerbiát és Magyarországot az infrastrukturális fejlesztések által, utak és vasutak építésével, határátkelők átadásával közelebb hozzák egymáshoz.
Szerző
Frissítve: 2019.12.27. 17:30

5-ös erősségű földrengés rázta meg az iráni atomerőmű környékét

Publikálás dátuma
2019.12.27. 11:31
Busehr atomerőmű
Fotó: Fatemeh Bahrami / AFP/Anadolu Agency
A hatóságok szerint nem esett baja senkinek, és az erőműben sem esett kár.
Nagyjából 5-ös erősségű földrengést mértek pénteken Irán délnyugati részén, a Busehr atomerőműnél, pontosabban attól 53 kilométerre, 10 kilométeres mélységben - írja a Reuters. Iráni források 4,9-esnek jellemzik a rengés erejét, az Egyesült Államok által közzétett adatok 5,1-es erősségről szólnak.
Sem személyi sérülés, sem anyagi kár nem keletkezett, az erőműnek nem esett baja az iráni hatóságok szerint. Mindössze néhány lakóépületen keletkeztek repedések.
2013-ban egy Richter-skála szerinti 6,3-as rengés 37 embert ölt meg az atomerőműnél, ami rendkívül szerencsétlen módon, három tektonikus lemez találkozásánál került felépítésre. A hivatalos adatok szerint a Busehr legalább 8-as erősségű földrengésnek is ellen kell, hogy álljon.
Iránban nem ritkák a tragikus kimenetelű földmozgások. 2017-ben egy 7-es magnitúdójú rengés az ország nyugati részén 9000 életet követelt. 2003-ban egy 6,6-os földrengés rombolta le Bam városát, akkor 31 ezren haltak meg.
Szerző