Petárdastopot kérnek szilveszterre az állatvédők

Publikálás dátuma
2019.12.29. 09:21
A kutyákat páni rémülettel tölti el a szilveszterkor fellőtt tűzijátékok hangja. Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Fokozottan kell figyelni a házi kedvencekre, hiszen akár egy másik településig is rohanhatnak a durrogás kiváltotta pánikban.
Petárdastopot kérnek szilveszterre az állatvédők az óévbúcsúztatáskor használt pirotechnikai eszközök erős hang- és fényhatásai miatt - közölte az Orpheus Állatvédő Egyesület az MTI-vel. Seres Zoltán, az egyesület munkatársa arra figyelmeztetett: a pirotechnikai eszközök durva hang- és fényhatásai az állatoknál "sokkos pánikot" okozhatnak. A házi kedvencek ilyenkor félelmükben akár támadhatnak is, de legtöbbjük ijedtében elszökik, elkóborol. A riadtan menekülő állatok néhány óra alatt öt-tíz kilométert, több településnyi távolságot is képesek megtenni. Az Orpheus Állatvédő Egyesület ezért azt tanácsolja, hogy a háziállat-tulajdonosok tegyenek az elérhetőségüket tartalmazó bilétás nyakörvet a kutyákra, macskákra, a kutyákban levő kötelező mikrochip pedig legyen állatorvos által az adatokat tartalmazóan beregisztrálva, hogy ha az állatot megtalálja valaki, tudja, kit kell értesíteni. 
Az egyesület emellett kéri a gazdákat, hogy
  • kutyáikat december 30. és január 2. között még a kijelölt sétáltatóhelyeken is fokozott óvatossággal, pórázon sétáltassák.
  • A kutyatulajdonosok otthonukban biztosítsanak kedvencüknek a közvetlen utcai hangoktól elszigetelt helyet, például belső szobát, udvarrészt, garázst.
  • Ha az állatot beengedik a lakásba, akkor a sötétítőfüggönyt húzzák el, a redőnyt eresszék le.
  • A félősebb állatok számára pedig állatorvos által ajánlott nyugtatószerről is gondoskodhatnak.
Az elszökött állatok keresésében segítséget nyújthat a www.állatvédő.hu oldal, amelyen a közelben működő állatvédő szervezetektől lehet tájékozódni. Az Orpheus felvetése félreérthető lehet, hiszen petárdázni egyébként is tilos Magyarországon. A szilveszterkor használt tűzijátékokat legálisan vásárolhatjuk meg, ezek azonban szintén komoly fény- és hangerővel bírnak, és megijeszthetik a háziállatokat.
Szerző

Ötös lottó – Kihúzták a nyerőszámokat az idei év utolsó sorsolásán

Publikálás dátuma
2019.12.28. 20:15
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint az 52. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
Nyerőszámok: 31, 44, 46, 71, 84 Joker: 155570 Nyeremények: 5 találatos szelvény nem volt; 4 találatos szelvényekre egyenként 2 497 955; 3 találatos szelvényekre egyenként 33 655; 2 találatos szelvényekre egyenként 2180 forintot fizetnek.
Szerző

Novák fejjel szaladt a falnak: szerinte nem utólagos törvénymódosítás a lex Rácz Zsófia

Publikálás dátuma
2019.12.28. 18:52
Novák Katalin és Rácz Zsófia
Fotó: Facebook / Novák Katalin
Az persze igaz, hogy a változtatás kizárólag Ráczot érinti, de az államtitkár szerint az a fő, hogy még a kinevezése előtt történt.
"Mindenekelőtt tisztázzuk: Rácz Zsófi még nem kapta meg a kinevezését, tehát szó nincs utólagos törvénymódosításról" - magyarázta a kormány bizonyítványát Novák Katalin család és ifjúságügyért felelős államtitkár a Magyar Hírlapnak. Novák december elején jelentette be, hogy a jogi egyetemet végző, diplomát még nem szerzett Rácz Zsófia lesz az Emmi család- és ifjúságügyért felelős államtitkára. Csakhogy az eddigi törvény legalább egy alapfokú diplomát és szakirányú tapasztalatot írt elő a helyettes államtitkároknak. A helyzet azonban hamar megváltozott:
egy hét sem kellett, és megszavazta a fideszes kétharmad, hogydiploma nélkül is lehessen valaki helyettes államtitkár.

"Tudom, hogy a felkérés szokatlan és váratlan volt. Zsófit két éve ismerem, azóta dolgoztunk együtt, nagy figye­lemmel kísértem az útját, és ő bizonyította, hogy érdemes neki lehetőséget, megelőlegezett bizalmat is adni" - árulta még el Novák Ráczról, aki kedvéért szerinte tehát nem történt "utólagos" törvénymódosítás. Majd végül maga ismerte el, hogy a változtatás pillanatnyilag csak Ráczot érinti. Mint fogalmazott:
"a változás kizárólag az ifjúságpolitikáért felelős helyettes államtitkári munkakörre vonatkozik".

Ezt a fajta jogformálást korábban egyébként Rácz is elítélte, a jog "gyurmaként" való formálásának visszáságairól áprilisban a HírTV egy műsorában beszélt. A Fidesz mindazonáltal már rutinosan szabta idén pillanatnyi igényeihez a magyar jogrendet: korábban kedveztek már így például Borkai Zsoltnak, Polt Péternek, vagy éppen L. Simon Lászlónak is. Schmitt Pál esetében az alaptörvény módosításáig ment a Fidesz 2012-ben. Az is rutinszerű, hogy valaki ellen törvénykezzenek, erre kézenfekvő példa a CEU esete is.
Az interjú fennmaradó részében Novák többek közt a kormány által létrehozni kívánt állami meddőségi központok tervét részletezte, valamint a kormány család-politikáját dícsérte.
Szerző