Kásler kezében a független színházak sorsa

Publikálás dátuma
2020.01.01. 20:40

Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
Az emberi erőforrások minisztere egy rendelet szerint akár hasraütésszerűen is dönthetne ezentúl a függetlenek támogatásáról, miután a törvény végrehajtási rendeletéből a múlt év utolsó előtti napján törölték a kérelmeket elbíráló szakmai kuratóriumot.
Március elsejéig kell megállapodniuk az önkormányzatoknak arról az állammal, hogy az önkormányzati fenntartású színházak közös – állami és önkormányzati – működtetésben folytatják-e tovább, vagy tisztán önkormányzati, esetleg állami fenntartásúak lesznek-e – derül ki a Magyar Közlöny egyik legutóbbi számából, ami december 30-án késő este jelent meg. Az önkormányzati fenntartású színházak vezetőiről továbbra is az önkormányzatok dönthetnek majd, ám a közös fenntartású teátrumok igazgatói kinevezéseit a két fél közötti megállapodásnak kell majd megelőznie. Fontos információ: se vidéken, se Budapesten nincs ténylegesen csak önkormányzat által fenntartott színház, a fővárosi teátrumok költségvetésében pedig igen jelentős az állami támogatás aránya. A rendelet a karácsony előtt sebtében elfogadott kulturális salátatörvényhez kapcsolódik. Budapest főpolgármestere, Karácsony Gergely a törvény elfogadásának másnapján úgy nyilatkozott, nem kizárt, hogy lesz olyan színház, amely teljesen fővárosi fenntartásba kerül majd.
Egy másik kormányrendelet az előadó-művészeti szervezetek támogatásának részletes szabályait módosította, a végrehajtási rendeletből kihagyva azt, hogy a független társulatok programtámogatása mellett a működési támogatásukról is egy szakmai kuratórium javaslatát figyelembe véve kell döntenie az emberi erőforrások miniszterének. E rendelet kisebb pánikot is keltett: a kulturális salátatörvény egy korábbi, december 3-i keltezésű változata ugyanis egyenesen az előadó-művészeti törvényből törölte volna a független társulatok működési támogatását, azaz gyakorlatilag megszűnésre ítélt volna számos társulatot. (A függetlenek kivéreztetéséről néhány nappal később letett az Orbán-kormány: feltehetően a tiltakozások és a jobboldali kötődésű színházigazgatók, többek között Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház vezetőjének a nyomására.) E rendelet esetében azonban nem a független előadóművészet felszámolásáról van szó: az előadó-művészeti törvény ugyanis garantálja, hogy a függetlenek pályázati úton működési és programtámogatást kapjanak. A rendelet viszont elvben most lehetővé teszi, hogy Kásler Miklós akár hasraütésszerűen is dönthessen a függetlenek pénzéről.
Az efölötti aggodalmakat erősíti az az ámokfutás, amit a taopótló támogatásokról döntő Emberi Erőforrás Támogatáskezelő (EMET) rendezett az elmúlt hetekben. A Kásler Miklós tárcája alá tartozó szervezet az év utolsó napjaiban – előadó-művészeti többlettámogatás címen, a saját szabályait teljesen semmibe véve – félmilliárd forintot adott Rákosmente önkormányzatának (amelyet egészen „véletlenül” egy fideszes polgármester, Horváth Tamás vezet), 415 milliót pedig a Petőfi Irodalmi Múzeumnak –, de kapott korábban kulturális taópótlást tűzoltóegyesület, megyei és városi önkormányzat, hírlapüzlet, személyi edző, fideszes képviselő, népfőiskola, hitközség és tehetségkutató műsor is. Néhány napja viszont a független Átrium Színházat arról tájékoztatták: forráshiány miatt nem tudták támogatni a pályázatát. A Népszava számítása szerint ugyanakkor mintegy másfél milliárd forint ragadhatott bent a rendszerben: 2018 decemberében ugyanis 37,4 milliárd forint taopótló támogatásról döntött a kormány, ugyanakkor az EMET eddig mintegy 36 milliárd forintot osztott szét, beleszámolva 2019 utolsó napjainak szerencséseinek egymilliárdját is.
Lapunk független színházi forrásai ugyanakkor bizakodóak, és nem gondolják, ez esetben a létük került volna veszélybe. Inkább törvényalkotói hibáról, figyelmetlenségről beszéltek, amelyet feltehetően korrigálni fog – javítani lesz kénytelen – az Orbán-kormány. A rendelet ugyanis nem harmonizál az előadó-művészeti törvénnyel, így pedig mind a törvény, mind a rendelet betarthatatlan. A pályázatok elbírálásának van egy úgynevezett eljárási rendje, a rendelet ezt az eljárási rendet hagyta figyelmen kívül. A kulturális államtitkár, Fekete Péter tanácsadó testülete egyébként eddig többnyire figyelembe vette a szakmai szervezetek észrevételeit a függetlenek pályázatainál – állították forrásaink.

Az EMET matekja

Mikor 2018 decemberében az akkori főpolgármester, Tarlós István garantálta, hogy a színházak kompenzációként megkapják azt az összeget, ami a megszüntetett kulturális taóból befolyt, a Katona József Színháznak 320 millió, az Örkénynek 215 millió, a Radnóti Színháznak 110 millió forintot helyeztek kilátásba. A Radnóti megkapta ezt az összeget, a Katonának 65,6 milliót, az Örkénynek 143,2 milliót utalt el az EMET. Tarlós István arról is beszélt, hogy a Thália Színház 336 millió forint kompenzációt kap, a Kálomista Gábor által vezetett teátrum eddig 473 millió forint pótlást kapott az EMET-től. Az Újszínház 148 milliós támogatása több mint a duplája annak az összegnek, amelyet tavaly taotámogatásként kapott. A budapesti Nemzeti Színháznál 5,5-szörös volt a szorzó, eddig 420 millió érkezett a számlájára, míg a teátrum bejegyzés alatt álló leánycégének, a Déryné Nkft.-nek egymilliárd forintot ítéltek meg.

Elírás vagy halálos ítélet? Most végképp senki sem tudja, mi vár a független színházakra

Publikálás dátuma
2019.12.31. 15:19

Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
Két szó kikerülhetett a rendeletből, ami az alternatív színházak végét jelentheti.
Elírás vagy a független társulatok halálos ítélete jelent meg az éjjel a Magyar Közlönyben. Mint a hvg.hu kiszúrta a 222-es sorszámú táblázatban, egy rendeletmódosítás ugyanis elvette a nem kiemelt szervezetnek minősülő színházaktól annak a lehetőségét, hogy működési támogatáshoz jussanak. Ám, mint az Index.hu a 221-es táblázatban észrevette, ott nem szerepel változás, azaz a másikba sem feltétlenül szándékoltan került ilyen.
Amiről szó van egyébként, az pusztán két szó. Az előadó-művészeti szervezetekről szóló törvény 2016-os végrehajtási rendelete eddig azt mondta: „a nemzeti előadó-művészeti szervezetnek vagy kiemelt előadó-művészeti szervezetnek nem minősített szervezetek a … szakmai programmegvalósítás és működés támogatására irányuló pályázatokról történő döntés megalapozásához a miniszter az érintett előadó-művészeti bizottság – az érintett előadó-művészeti szervezetek szakmai érdekképviseleti szervezetei által véleményezett – javaslata figyelembevételével szakmai kuratóriumot kér fel”. Az „és működés” szavak törlésével tehát csak „szakmai programmegvalósításra” lehetne pályázni, ám ha nincs miből működtetni a társulatot, akkor nehéz bármilyen programot megvalósítani.
Ha valóban módosult a rendelet, akkor az jogellenes lehet

- hívja fel a figyelmet a hvg.hu. Ennek oka, hogy a rendelet nem lehetne ellentétes a törvénnyel, de az előadóművészeti törvényből nem törölték a működési támogatás lehetőségét. Ennek ellenére, a Kásler-féle minisztérium így már megtehetné azt is, hogy erre a rendeletmódosításra hivatkozva nem ad pénzt működési költségekre.
A kormány közleménnyel vagy nyilatkozattal még nem magyarázta meg a történteket.
Szerző
Frissítve: 2019.12.31. 15:57

Rejtő és Kern különleges találkozása

Publikálás dátuma
2019.12.31. 10:45

Nehéz jobb párosítást elképzelni: Rejtő Jenő elvetemült és szeretni való karakterei Kern András sokszínű hangján szólalnak meg az otthonunkban.
Mártiin! – kiáltja egy éles női hang, amelyre aztán a távolból a Nagy Bivaly bariton hangja felel visszhangozva: Ki vagy? S erre mi más is lehetne a válasz, mint hogy a nagy Levin tanítványai voltunk mi is. Ilyen és ehhez hasonló kiragadott momentumok cikáznak az ember fejében, ha hosszú napokat tölt a sokak által csak a P. Howard álnevet viselő író hőseinek társaságában. A hazai közönség körében töretlen népszerűségű kabaré- és színpadi szerzőként, forgatókönyvíróként is ismert Rejtő Jenő írásait többnyire ponyvaregényekként emlegetik, Kern András felolvasását hallgatva azonban ismét bizonyosságot nyer: a változatos, különféle izgalmakat, gyilkosságokat és meneküléseket megelevenítő történetek sokkal többek annál.
Más művekhez hasonlóan a Hungaroton hangoskönyvsorozatának e darabjait is csak ajánlani lehet bárkinek, hisz ahogy arról maga Kern is beszámol, bár eleinte ő sem tartozott a Rejtő-rajongók közé – noha kamaszkorában, a hatvanas években lett újra divat őt olvasni –, mégis hamar megkedvelte a fanyar humorú írásokat. A Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész így vall az íróhoz fűződő viszonyáról: „Pár részletet persze én is tudtam kívülről, a haverjaim folyton idézték. Aztán ahogy kabarétréfáiban játszottam később (televízióban, színpadokon is), kezdtem érdeklődni iránta, megtudtam a sorsát, életrajzát, már olvasgattam is; de most, hogy hangoskönyvvé alakítjuk vagy nyolc regényét: most ismertem meg igazán… és mondhatom, remek! Kalandos, fordulatos, jó humorú (hogy úgy mondjam: röhögtető), néha lírai és folyamatosan érdekes… Valamint a legfőbb, amire rájöttem (pedig lehet, hogy ez nyilvánvaló): Rejtő Jenő nagyon jó író! Bár ponyvaregényszerzőnek álcázza magát, hellyel-közzel gyönyörűen ír, szép szavakkal, jó mondatokkal, szédületes ritmusérzékkel, atmoszférateremtő készsége, mint a legnagyobbaké…”
Rejtő és Kern különleges találkozása mindannyiunk füle hallatára bontakozik ki: mintha az író fordulatos, mindig újat ígérő történetei igazán csak a kaméleonként ezer meg ezerféle megújulásra képes színész hangján teljesítenék be igazi rendeltetésüket. A könyvek lapjain megelevenedő hősök új dimenzióba lépnek, és aki egyszer hallotta őket megszólalni, kitörölhetetlenül az adott hangot társítja majd hozzájuk. Piszkos Fred, Fülig Jimmy, Senki Alfonz vagy épp Félix, a titokzatos fiatalember, ezek a zseniális, jellegzetes karakterek azonnal hiányozni kezdenek, amint a felolvasás végére érünk. A felvételek az író rajongóinak valódi csemegét, a kezdőknek pedig maradandó belépőélményt kínálnak ebbe a lebilincselő világába, ahol bármi megtörténhet.

Infó:

Rejtő Jenő – Kern András: Piszkos Fred, a kapitány; A három testőr Afrikában, Vesztegzár a Grand Hotelben, Hungaroton, 2017, 2018. (A Rejtő Jenő-sorozat további darabjai: A szőke ciklon, Az elveszett cirkáló, Az elátkozott part.)

Szerző