Előfizetés

Ausztrál erdőtüzek: a turistáknak el kell hagyniuk a veszélyes területeket

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.01.02. 07:25
Autók állnak sorba, hogy elhagyják az ausztráliai Új-Dél-Walesben lévő Batemans-öböl környékét 2020. január 2-án, hogy észak felé tartsanak
Fotó: PETER PARKS / AFP or licensors
Az ország délkeleti részén csak azok maradhatnak, akik ott laknak.
A hétvégére várható újabb hőhullám súlyosbíthatja a helyzetet Ausztráliában, és a hatóságoknak az is nagy feladat lesz, ha evakuálni kell a lakosokat az erdő- és bozóttüzek miatt - írja az MTI. A új-dél-walesi tűzoltóság elrendelte. hogy minden nem állandó lakosnak el kell hagynia a Batemans Bay üdülőhelytől Victoria állam határáig húzódó, 240 kilométer hosszú tengerparti övezetet. Ennek hatására már csütörtök reggel hosszú sorok alakultak ki a közutakon a nyugat vagy észak felé távozni akaró gépkocsikból.
Sokan azonban el sem tudtak indulni, mert az üzemanyagtöltő állomások kifogytak a benzinből, dízelolajból, vagy áramkimaradás miatt nem tudták kiszolgálni az autósokat.

A tüzek és a kidőlt fák miatt sok tengerparti település el van zárva a főúttól, emiatt hiány alakult ki élelmiszerből és ivóvízből is ezeken a helyeken - közölte a tűzoltóság. Victoria államban megérkezett csütörtökön Mallacoota üdülőhelyhez a haditengerészet oda vezényelt hajója, hogy kimenekítse a tengerparton rekedt embereket.  
Az ezer lakosú üdülőhely házaiból kedd reggel mintegy négyezren menekültek a partra a tűz elől.

Autóikban vagy a benzinkutakon, szörfklubokban felállított ideiglenes menhelyeken töltötték a szilveszter éjszakát. A Choules nevű hajó élelmet, vizet és egészségügyi felszerelést vitt a bajba jutottaknak, és ezresével elszállítja őket. Október óta Ausztrália-szerte 5,5 millió hektárnyi földterület égett le, 18 ember meghalt és több mint ezer ház lett a lángok martaléka.

Két amerikai államban is halálos lövöldözés volt szilveszter éjjelén

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.01.01. 22:03
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Hat halott áldozatot követeltek a vérontások, Puerto Ricóban egy családot irtott ki az ismeretlen tettes.
 Halálos kimenetelű lövöldözések voltak az Egyesült Államok két államában szilveszter éjjelén - jelentette az amerikai sajtó szerdán. A floridai Orlandóban egy klubban tartott szilveszteri mulatságon dördültek el fegyverek. Az egyelőre ismeretlen okból elkövetett gyilkosságnak két halálos áldozata van. Több mint kétszázan ünnepelték az új esztendőt, amikor helyi idő szerint hajnali négy órakor egy férfi lövöldözni kezdett. A klub biztonsági szolgálatának munkatársai ugyan a helyszínen voltak, de néhányan közülük éppen kint levegőztek. A támadót elfogták.
A nyugat-virginiai Huntington városban szintén szórakozóhelyen történt lövöldözés. Az incidensnek nincsenek halálos áldozatai, Ray Cornwell rendőrfőnök közleménye szerint több sebesültet találtak a szórakozóhely előtti parkolóban is. Összesen hét embert vittek kórházba. A CBS televízió jelentése szerint Puerto Ricóban - amely az Egyesült Államok társult állama - egy négytagú családot gyilkoltak meg az otthonában a szilveszteri ünnepléskor. A család ötödik tagja, egy 16 éves fiú, túlélte a merényletet, de életveszélyes állapotban ápolják a kórházban. Carlos Nazario rendőrfőnök újságíróknak azt nyilatkozta, egyelőre nem ismerik a gyilkosság indítékait, és az elkövetőt is keresik – írja az MTI.

Megállapodtak a kormányalakításról az osztrák konzervatívok a zöldekkel

MTI
Publikálás dátuma
2020.01.01. 21:35

Fotó: HERBERT NEUBAUER / AFP
Ez lesz az első fekete-zöld koalíció.
Megállapodott a kormányalakításról a konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP) és a zöldek - közölték szerda este a koalíciós tárgyalásokat ismerő források. A megállapodást szombaton még a zöldek mintegy 300 küldöttből álló kongresszusának is jóvá kell hagynia. Ha létrejön a "fekete-zöld" kormánykoalíció, akkor Ausztria történetében első alkalommal alakítanak majd szövetségi kormányt a konzervatívok a zöldekkel.