Előfizetés

Tusk kezében a Fidesz sorsa

Halmai Katalin (Brüsszel)
Publikálás dátuma
2020.01.03. 06:00

Fotó: Wiktor Dabkowski / AFP
Már az Európai Néppárt elnökének asztalán van a „bölcsek” jelentése. A következő négy hétben minden eldőlhet.
Az Európai Néppárt (EPP) február 3-4-ikén összeülő politikai gyűlése dönthet a tavaly márciusban felfüggesztett magyar tagpárt jövőjéről a pártcsaládban. Az EPP-hez közelálló források lapunkat arról tájékoztatták, hogy elkészült a Fidesz politikáját értékelő háromtagú bizottság, az úgynevezett “bölcsek” jelentése, és már Donald Tusk pártelnök asztalán fekszik. A politikus egyeztet a tagpártokkal, német lapértesülés szerint hamarosan találkozót kezdeményez Orbán Viktor pártelnökkel. A Népszavának név nélkül nyilatkozó és az EPP döntéshozatalát közelről ismerő illetékesek nem tudták megjósolni a konzultációk eredményét és a politikai gyűlés határozatát. A következő négy hétben fog eldőlni, hogy az EPP milyen sorsot szán a Fidesznek, szögezték le, hozzátéve, hogy a jelentős befolyással bíró német kereszténypártok még nem jutottak dűlőre a kérdésről. Beszélgetőpartnereink nem igen tartották elképzelhetőnek, hogy a Fidesz megússza az elszámoltatást, és visszatér a kereszténydemokrata pártcsaládba, mintha mi sem történt volna. Valószínűbbnek ítélték a felfüggesztés meghosszabbítását, vagy a döntés néhány hónappal történő elhalasztását, kevésbé a párt kizárását. Lehetőségként számolnak azzal is, hogy végül a Fidesz veszi a kalapját, meg sem várva, hogy határozzanak róla.

Sok szakértő szerint az Európai Néppárt számára ez lenne a legjobb megoldás. Megkímélné a magyar pártelnök-kormányfővel jó személyes viszonyt ápoló, bár politikai vitában álló lengyel Donald Tuskot a fájdalmas döntéstől, az EPP-t pedig a szakadással fenyegető belső vitáktól. Orbán Viktornak nem kevés híve van a pártcsaládban, és akadnak köztük olyanok is — elsősorban kelet- és közép-európaiak —, akik vele együtt távoznának, ha kenyértörésre kerülne a sor. Ezzel függhet össze, hogy meg nem erősített hírek szerint a Fidesz kijelölt “bölcsei” ellenjelentésen dolgoznak, amelyben feltehetőleg az EPP politikai irányvonalát minősítik. A magyar kormánypárt politikusai régóta hangoztatják, hogy az ernyőszervezet balra tolódott, letért a kereszténydemokrácia útjáról. Nem kizárt, hogy a Novák Katalin államtitkár és Varga Judit miniszter, valamint Szájer József EP-képviselő közreműködésével állítólag készülő értékelés arra is szolgálna, hogy megalapozza a Fidesz távozását az Európai Néppártból. Az utóbbi hetekben az EPP két vezető politikusa is nyilatkozott a magyar kormánypártról. Szavaik jól illusztrálják, milyen érvek csapnak össze a vitákban. Donald Tusk az amerikai New York Times-nak azt mondta, hogy Orbán Viktor “túl messzire ment” a liberális demokrácia tagadásában. Ugyanakkor a pártcsaládban senki sem akarja megbüntetni a magyar miniszterelnököt a migrációval kapcsolatban elfoglalt — és Tusk szerint többnyire helyesnek bizonyult — álláspontja miatt. Manfred Weber, az EPP európai parlamenti frakcióvezetője a Der Spiegelnek úgy fogalmazott, hogy Orbán Viktor mostanáig nem teljesítette a Fidesz felfüggesztéséről hozott határozatba foglalt feltételeket, ezért még bizonyítania kell, ha maradni akar. Weber szókimondását az is magyarázhatja, hogy a január 31-iki Brexit következtében az EP meghatározó frakciói jelentős vérveszteséget fognak elszenvedni a brit képviselők távozása miatt — kivéve az Európai Néppártot. Vagyis az EPP immár könnyebb szívvel venne búcsút a 13 fideszestől, mint korábban. Ettől függetlenül élénk gondolkodás folyik arról, hogy Deutsch Tamásék hogyan maradhatnának a néppárti frakció tagjai a szakítás után is. “Például úgy, ahogyan a nem párttag brit toryk is a politikai csoportban ültek 2009-ig” — mondta erről egyik informátorunk.

Novák hiába ígérte meg az ingyenességet, még mindig egy vagyonba kerülnek a meddőségi kezelések

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.01.02. 20:04
Illusztráció
Fotó: Népszava
Annyi biztos, hogy még január 2-án is ugyanannyit kell fizetni az ilyen gyógyszerekért, mint tavaly.
December végén jelentette be Novák Katalin, az Emmi család- és ifjúságügyért felelős államtitkára, hogy 2020. január 1-től ingyenessé válnak a meddőségkezelésben használt, jelenleg is finanszírozott gyógyszerek és meddőségi beavatkozások. Ám, mint az ATV Híradó arról beszámol,
az érintettek ma mégis csak a tavalyi támogatás szerint tudták felíratni és megvásárolni a gyógyszereket.

Egy ilyen hormonkezelés 100-150 ezer forintos költséget jelent. A támogatásról a Híradónak a legtöbb meddőségi központban azt mondták, hogy még ők sem tudnak semmit a szabályozásról, arról, hogy az melyik hormonkészítményeket érinti, vagyis az orvos mit írhat fel teljes támogatással és mit támogatás nélkül. A türelmünket kérték, és azt, hogy érdeklődjünk jövő héten. A felkeresett gyógyszertárakban is csak a hiányzó jogszabályokat emlegették.
December 19-én jelent meg a Magyar Közlönyben, hogy a kormány államosít hat meddőségi központot. Aznap, egy másik közlönyben megjelent rendelet arra kérte fel az Emmit, hogy a Nemzeti Humán Reprodukciós Program fejlesztésének kereteit, illetve finanszírozási rendszerét, az ehhez szükséges jogszabályi módosításokat 2020. július 1-ig dolgozza ki.

Újra leértékelték a tanárok bérét

Népszava
Publikálás dátuma
2020.01.02. 19:45

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Egyre nagyobb, havonta már százezrekben mérhető veszteség éri a tanárokat csak azért, mert bérüket nem az aktuális, hanem még most is a 2014-es minimálbérhez kötik – állítja a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ).
A testület közölte: noha a kormány most nyolc százalékkal, bruttó 161 ezer forintra emelte a minimálbért, ez semmit nem jelent a tanárok nagy többsége számára, mert fizetésük számításakor nem ezt az összeget, hanem a hat évvel ezelőtt érvényes 101 ezer forintot veszik alapul. A PDSZ szerint emiatt fordulhat elő az, hogy egy mesterfokozatú oklevéllel rendelkező – azaz hat évet főiskolán, vagy egyetemen tanuló – pályakezdő pedagógus pont annyi pénzt, bruttó 210 600 forintot keres, mint egy szakmunkás végzettséget igénylő állásban dolgozó munkavállaló. Az érintett tanárok ráadásul csak azért nem kapnak kevesebbet mint egy szakmunkás végzettségű munkavállaló, mert a garantált bérminimumot is felemelték 8 százalékkal, 210 600 forintra – a mesterfokozatú diplomával rendelkező pedagógusok illetménye korábban 203 ezer forint volt. A gondokat tetézi, hogy a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke, Totyik Tamás már szeptember végén figyelmeztetett: éves szinten legalább 45 órát dolgoznak ingyen a tanárok, a túlmunka miatt pedig 25 százalékuk azonnal elhagyná a pályát, ha tehetné. Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke pedig arról beszélt: míg 2017-ben mintegy hatezer friss diplomás pedagógus lépett katedrára, a 2019-es kötelező minősítésen már csak 3600-an vettek részt, számuk két év alatt majdnem megfeleződött. – A fiataloknak ez a pálya nem pálya – mondta. Az Európai Bizottság tavaly októberi jelentése szintén lesújtó képet festett. Egy kezdő tanár egyetemi diplomával is csak bruttó 200 ezret kap Magyarországon – írták –, miközben Liechtensteinben 2 millió 400 ezer forintnyi bér jár az ugyanilyen végzettségű pedagógusoknak. Még a kormány által létrehozott Nemzeti Pedagógus Kar is aggódott 2018 végén. Akkor azt írták tanévértékelő beszámolójukban, hogy „a pedagógusok társadalmi elismertsége átlag alatti, a fizetések nem tükrözik az elvárásokat.”