Előfizetés

1,6 milliárdnyi bírságot osztott ki a GVH egy elcsalt egészségügyi közbeszerzés miatt

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.01.03. 14:53
Képünk illusztráció
Fotó: INGO WAGNER / AFP
Olyan nagy nevek is érintettek a 2015-ös ügyben, mint a GE Hungary Kft., vagy a Siemens Healthcare Kft.
Gyártók és forgalmazók közösen csalták el egészségügyi eszközök közbeszerzését 2015-ben, tárta fel a Gazdasági Versenyhivatal (GVH). Képalkotó diagnosztikai termékekkel trükköztek - azaz, MRI-, CT- és röntgenberendezésekkel -, az „Egészségügyi eszközök energia-megtakarítást célzó beszerzésének támogatása” nevű EU-s pályázatnál, derül ki a közleményből. Felosztották egymás között a Környezet és Energia Program keretében kiírt közbeszerzéseket az alábbi cégek:
  • a Siemens Healthcare Kft.,
  • a Siemens Termelő, Szolgáltató és Kereskedelmi Zrt.,
  • a GE Hungary Ipari és Kereskedelmi Kft.,
  • a PHILIPS Magyarország Kft.,
  • a HOGE Orvosi Műszer Kft.,
  • a Premier G. Med Kft.,
  • az Euromedic Technology Kft.,
  • a Chemium Zrt. ,,f.a.”,
  • a Medirex Zrt., valamint
  • a Mediszer Kórháztechnika és Kereskedelmi Kft.
A GVH a cégekre összesen több mint 1,6 milliárd forintnyi bírságot szabott ki. A legnagyobb bírságokat a GE Hungary Kft.-re (341 millió Ft), a Premier G. Med Kft.-re (308 millió Ft) és az Euromedic Technology Kft.-re (közel 300 millió Ft) vetették ki. A GVH szerint a fentiek
egységesen és folyamatosan tanúsított versenykorlátozó magatartásuk ráadásul az egyik legsúlyosabb versenyjogi jogsértésnek minősül.

Az eljárásban több vállalkozás is aktívan együttműködött a hatósággal. Három cég önként jelentette be jogsértő magatartását, és arra bizonyítékokat is szolgáltatott. Az ezt elsőként megvalósító MediszerKft.-vel szemben a hatóság mellőzte a bírság kiszabását, és ugyanezért csökkentette a Siemens Healthcare Kft. bírságát 40%-kal. A versenyhatóság nem fogadta el a HOGE Kft. engedékenységi kérelmét, de 30 %-kal csökkentette a vállalkozásra kirótt bírságot, mert az elismerte jogsértését, és lemondott jogorvoslati lehetőségéről is. A GVH több más vállalkozás esetében is jelentősen enyhítette a bírságokat az ún. egyezségi eljárásra tekintettel. Kiemelendő, hogy a két bírságcsökkentő tényező – az engedékenység és a részvétel az egyezségi eljárásban – összeadódik, így a Siemens Healthcare Kft. összességében 70%-os bírságcsökkentésben részesült. A többi vizsgált céggel szemben a GVH megszüntette az eljárást.

Csaknem három százalékkal drágult a kőolaj

MTI
Publikálás dátuma
2020.01.03. 09:56

Fotó: ESSAM -AL-SUDANI / AFP
A feszültté vált közel-keleti helyzet veszélybe sodorhatja a biztonságos kőolajexportot a térségből.
Mintegy három százalékkal drágult a kőolaj a péntek reggeli kereskedésben a feszültté vált közel-keleti helyzet miatt, amely veszélybe sodorhatja a biztonságos kőolajexportot a térségből. Röviddel kilenc óra előtt az északi-tengeri Brent olajfajta hordónkénti ára 2,13 dollár (3,06 százalék) emelkedéssel, 68,28 dolláron állt. A nyugati féltekén irányadó WTI amerikai könnyűolajfajta ára 1,78 dollárral (2,91 százalékkal) 62,96 dollárra ugrott. Elemzők szerint tovább növelheti a feszültséget Irán és az Egyesült Államok között, hogy az amerikai elnök rendeletére légicsapásokat mértek péntek hajnalban Bagdadra, Iránhoz köthető célpontok ellen. A támadásban meghalt az iráni Forradalmi Gárda al-Kudsz nevű különleges egységének parancsnoka és a Népi Mozgósítási Erők nevű, iráni támogatást élvező milicistákat tömörítő ernyőszervezet vezetője. Irán legfelsőbb vallási és politikai vezetője máris kemény válaszlépést ígért, az iráni külügyminiszter pedig arra figyelmeztetett, hogy az amerikai légitámadás erősíteni fogja az Egyesült Államokkal és Izraellel szembeni ellenállást a térségben és világszerte.

329,15 forinton az euró

MTI
Publikálás dátuma
2020.01.03. 09:09
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Gyengült a forint árfolyama a főbb devizákhoz mérve péntek reggelig a csütörtök esti szinthez képest a nemzetközi bankközi piacon.
Az euró 329,15 forintra erősödött röviddel 8 óra előtt a csütörtök esti 328,95 forintról. A dollár árfolyama 294,54 forintról 294,73 forintra, a franké pedig 302,77 forintról 303,75 forintra emelkedett. Az eurót 1,1170 dolláron jegyezték péntek reggel a csütörtök esti 1,1169 dollár után.