Előfizetés

Orbánék már ásnák Paks 2 gödrét

Marnitz István
Publikálás dátuma
2020.01.04. 06:00

Fotó: Bodajki Ákos / Paksi Atomerőmű
A kormány a Paks 2-es blokkok engedélyezése előtti gödörásást kifejezetten tiltó rendelet módosításával gyorsítaná a munkálatokat. Ennek uniós vizsgálata csak nemrég indult.
A nukleáris biztonsági szabályzat jelenleg kifejezetten tiltja, hogy az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) az új paksi blokkok engedélyezése előtt hozzájáruljon a munkagödör kiásásához – derül ki a hatóság kérdéseinkre adott válaszaiból. A kormány ugyanakkor jelenleg is dolgozik a tilalom feloldásán – erősítették meg. Más szakértők szerint ezt csak azért tehetik meg, mert bár az engedélyezés főbb szabályait az Atomtörvény rendezi, a kiadás sorrendjét csak a Nukleáris Biztonsági Szabályzatokat tartalmazó kormányrendelet határozza meg. Vagyis ez esetben kikerülhető a parlamenti "macera". Bár az ügyről már tavalyelőtt élénk megbeszélések zajlottak, információink szerint a magyar kormány csak nemrég kezdeményezte ennek három hónapig tartó hivatalos uniós vizsgálatát.  Lapunkat atompárti szakértők is figyelmeztették: a rendelet nem véletlenül szabályozza szigorúan a hatósági hozzájárulások lehetséges sorrendjét. Semmi sem biztosítja ugyanis, hogy egy később engedélyezett erőmű pontosan „illeszkedjen” egy korábban már jóváhagyott gödörre. Süli János Paks 2 beruházásért felelős tárca nélküli miniszter december közepén lapunknak a probléma élét azzal igyekezett elvenni, hogy a gödörásási papírokat az erőmű létesítési engedélykérelmének benyújtása után három hónappal adnák be az OAH-hoz. A munkagödörre vonatkozó kérelmet a hatóság a létesítési engedélynél jóval rövidebb idő, három hónap alatt bírálhatja el. A miniszter szerint tehát az OAH ennyi ideig párhuzamosan vizsgálhatja – így akár összefésülve – a gödör és a majdan fölé építendő erőmű terveit. Támpontul szolgálhatnak a hatóság számára az akkorra szerinte már elkészülő, Paks 2-höz hasonló orosz atomerőművek is - vélekedett. Szakértők ennek kapcsán felvetik, felmerül-e felelősség vagy akár kártérítés kérdése, ha az OAH egy, a gödörre kiadott engedély után mégse engedélyezi az atomerőművet, vagy ha mégis, az nem követi a gödör körvonalait.
Fichtinger Gyula, az OAH főigazgatója már tavaly év elején beavatta az ötletet elsőként megszellőztető Direkt36-ot az ügyben lefolytatott 2018-os egyeztetéseik részleteibe. Bár már akkor hajlott a gödörtervek előzetes vizsgálatára, rögzítette: a létesítési engedély kiadása előtt megszerzett más hozzájárulások alapján a munkálatokat a megrendelő, vagyis a Paks II. Zrt. saját felelősségére és kockázatára kezdheti meg. A létesítési kérelem teljes ismerete híján a gödör engedélyét nem lehet teljes mértékben az új erőműhöz szabni - tette hozzá. (Bizonyára emiatt került azóta a három hónapos közös vizsgálat az ütemtervbe.) Akkor a főigazgató úgy fogalmazott, hogy az Európai Bizottságnak három hónapja van a javaslat véleményezésére. A portál a munkálatokat mind inkább siettető beruházó, az orosz állami Roszatom két évvel ezelőtti munkagödör-pályázatának jelentkezői között fellelte a kormányfői strómannak tartott Mészáros Lőrinc gyakori üzlettársa, Szíjj László jegyezte Duna Aszfaltot is. Ehhez képest értesülésünk szerint az ezt lehetővé tévő uniós vizsgálat csak tavaly év végén indult el. Süli János a Világgazdaságnak tavaly november végén azzal érvelt, hogy a Roszatom – Paks 2-vel sok szempontból párhuzamosan haladó – finn beruházásánál már most, a létesítési engedélykérelem beadása előtt ássák a gödröt. Így annak előzetes engedélyezésében nem lát semminemű enyhítést. Emellett arra is többször kitért, hogy az EU a – jelenleg már építés alatt álló – felvonulási épületek kialakításához is előzetes áldását adta. Az OAH lapunknak most megerősítette: jelenleg is zajlik a gödörásással kapcsolatos módosítási javaslat uniós vizsgálata. Bár az Atomtörvény szerint a beadott kérelmek párhuzamosan is vizsgálhatók, a kormányrendeletben rögzített Nukleáris Biztonsági Szabályzatok nem teszik lehetővé, hogy a létesítési hozzájárulás kiadása előtt a hatóság engedélyezze a talajmunkákat. A kormány a nukleáris biztonságot szabályozó rendelet módosításával teremtene több kivételt – teszik hozzá. Ilyen a „talajszilárdítást, -kiemelést, vízkizárást célzó munkákra, különösen a résfalazásra”, valamint a „hosszú gyártási idejű berendezések" előállítására kiadott engedély. Szerintük ezek az általuk előzetesen megvizsgált módosítások nem hatnak kedvezőtlenül a jövőbeni létesítmény nukleáris biztonságára. Egyszersmind rögzítik: a munkálatok ezután is csak az engedélyes saját kockázatára végezhetők, mivel a későbbi jóváhagyások még változhatnak. Igaz, a már kiadottak is módosíthatók. Szintén megjegyzik: a tervezett szabálymódosítások nem érintik a felvonulási épületek kérdését. Az OAH utoljára tavaly januárban járult hozzá egy százfős étteremhez és főzőkonyhához, de további felvonulási épületek kérelmeire is készül ütemterv. A Paks II. Zrt. jelzése szerint létesítési engedélykérelmüket 2020. június 30-ig adják be – közölte a hatóság.

Késnek a biztonságnöveléssel

Az OAH 2021-2022 végére tolta ki annak az öt biztonságnövelő intézkedésnek a határidejét, amit a 2011-es fukusimai atombaleset miatt elrendelt 51-ből a jelenlegi Paksi Atomerőmű a 2018 végi határidőig nem hajtott végre - írja a Világgazdaság. A késlekedés miatti kockázat elviselhető mértékű és az intézkedések nyomán végtére is bővültek az atomerőmű biztonsági tartalékai - állapította meg a hivatal.

329,36 forinton az euró

MTI
Publikálás dátuma
2020.01.03. 19:46

Fotó: Népszava
Gyengült a forint a főbb devizákhoz képest a nemzetközi bankközi piacon pénteken.
Este hét órakor az eurót 329,36 forinton, a dollárt 294,81 forinton, a svájci frankot 303,65 forinton, a japán jent pedig 2,7312 forinton jegyezték. Az előző napi záráshoz képest az euró 0,19 százalékkal, a dollár 0,20 százalékkal, a frank 0,25 százalékkal, a jen pedig 0,63 százalékkal erősödött. Az euró 1,1172 dolláron forgott, a csütörtöki záráshoz képest 0,01 százalékkal erősödött. Eddigi napi legalacsonyabb jegyzése 1,1125, a legmagasabb 1,1180 dollár volt. A svájci frankhoz képest 0,01 százalékkal gyengült a közös európai fizetőeszköz, 1,0847 frankon jegyezték. Egy dollárért 0,9708 frankot adtak, 0,04 százalékkal gyengült az amerikai deviza. A jenhez képest 0,56 százalékkal gyengült a dollár, 107,97 jenen jegyezték péntek este.

1,6 milliárdnyi bírságot osztott ki a GVH egy elcsalt egészségügyi közbeszerzés miatt

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.01.03. 14:53
Képünk illusztráció
Fotó: INGO WAGNER / AFP
Olyan nagy nevek is érintettek a 2015-ös ügyben, mint a GE Hungary Kft., vagy a Siemens Healthcare Kft.
Gyártók és forgalmazók közösen csalták el egészségügyi eszközök közbeszerzését 2015-ben, tárta fel a Gazdasági Versenyhivatal (GVH). Képalkotó diagnosztikai termékekkel trükköztek - azaz, MRI-, CT- és röntgenberendezésekkel -, az „Egészségügyi eszközök energia-megtakarítást célzó beszerzésének támogatása” nevű EU-s pályázatnál, derül ki a közleményből. Felosztották egymás között a Környezet és Energia Program keretében kiírt közbeszerzéseket az alábbi cégek:
  • a Siemens Healthcare Kft.,
  • a Siemens Termelő, Szolgáltató és Kereskedelmi Zrt.,
  • a GE Hungary Ipari és Kereskedelmi Kft.,
  • a PHILIPS Magyarország Kft.,
  • a HOGE Orvosi Műszer Kft.,
  • a Premier G. Med Kft.,
  • az Euromedic Technology Kft.,
  • a Chemium Zrt. ,,f.a.”,
  • a Medirex Zrt., valamint
  • a Mediszer Kórháztechnika és Kereskedelmi Kft.
A GVH a cégekre összesen több mint 1,6 milliárd forintnyi bírságot szabott ki. A legnagyobb bírságokat a GE Hungary Kft.-re (341 millió Ft), a Premier G. Med Kft.-re (308 millió Ft) és az Euromedic Technology Kft.-re (közel 300 millió Ft) vetették ki. A GVH szerint a fentiek
egységesen és folyamatosan tanúsított versenykorlátozó magatartásuk ráadásul az egyik legsúlyosabb versenyjogi jogsértésnek minősül.

Az eljárásban több vállalkozás is aktívan együttműködött a hatósággal. Három cég önként jelentette be jogsértő magatartását, és arra bizonyítékokat is szolgáltatott. Az ezt elsőként megvalósító MediszerKft.-vel szemben a hatóság mellőzte a bírság kiszabását, és ugyanezért csökkentette a Siemens Healthcare Kft. bírságát 40%-kal. A versenyhatóság nem fogadta el a HOGE Kft. engedékenységi kérelmét, de 30 %-kal csökkentette a vállalkozásra kirótt bírságot, mert az elismerte jogsértését, és lemondott jogorvoslati lehetőségéről is. A GVH több más vállalkozás esetében is jelentősen enyhítette a bírságokat az ún. egyezségi eljárásra tekintettel. Kiemelendő, hogy a két bírságcsökkentő tényező – az engedékenység és a részvétel az egyezségi eljárásban – összeadódik, így a Siemens Healthcare Kft. összességében 70%-os bírságcsökkentésben részesült. A többi vizsgált céggel szemben a GVH megszüntette az eljárást.