homoszexualitás;metodista egyház;egyházszakadás;

2020-01-04 11:56:30

Történelmi pillanat: a meleg papok kérdése éppen egyházszakadásba taszítja a metodistákat

De szerintük ez így van jól. A konzervatív szárny alakítana új egyházat, amit a megmaradó progresszívek anyagilag is támogatnának.

Pénteken arra tettek javaslatot az Egyesült Metodista Egyház vezetői, hogy osszák ketté vallási szervezetüket a homoszexualitás kérdése mentén - írja a Reuters. Eszerint egy új, „tradicionális metodista” felekezetet hoznának létre a megmaradó "progresszív metodista" felekezet mellé. A tervet 2020 májusában, a Minneapolisban tartandó világkonferencián hagynák véglegesen jóvé.

A megmaradó felekezet 25 millió dollárt adna az új felekezetnek, és lehetővé tenné az egyház helyi gyülekezetei számára, hogy maguk szavazzák meg, melyik szárnyhoz akarnak csatlakozni. Ha egy helyi gyülekezet a tradicionális metodisták mellett dönt, és belép az új felekezetbe, egyházi vagyonát is viheti magával.

Csak a biztonság kedvéért írjuk le, hogy Amerika harmadik legnagyobb keresztény egyházának

Az egyházszakadás világszinten is befolyásolja a metodisták életét - nyilatkozták a vallási szervezet vezetői. Az Egyesült Metodista Egyháznak az Egyesült Államokban több mint 13 millió tagja van, az egész világon mintegy 80 millió ember metodista.

"Sajnáljuk, hogy éppen ez történik, de úgy gondoljuk, hogy így tudjuk minden ember méltóságát tiszteletben tartani" - mondta a liberálisok oldalán álló egyik tiszteletes. Egy másik, konzervatív tiszteletes hasonlóan szólt: "A megállapodás évtizedes konfliktusoknak vethetne véget, és lehetővé tenné számunkra, hogy folyamatos csatározás nélkül maradhassunk hűségesek saját értékrendünkhöz."