Előfizetés

Pedig jó ötletnek tűnt: a zenélő 67-es út egy egész falu mindennapjait teszi tönkre

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.01.04. 13:31

Fotó: Röhrig Dániel / Népszava
Olyan, mintha folyton egy rossz lakodalmas zene szólna Mernye község portáin.
„Szörnyű, különösen amikor két-három autó egyszerre megy rajta. Az valami csúcs, akkor össze-vissza szól mindenféle módon, amit csak el lehet képzelni” – mondta László, egy mernyei lakos az RTL Híradónak. A 67-es út című Republic-számról van szó, és arról a 67-es úton elhelyezett felfestésről, amin autóval áthajtva az említett slágert lehet hallani. Az út különlegességének építéséről a Népszava is beszámolt.
„Olyan, mint egy rossz lakodalmas zene”

– tette hozzá László.

Ugyanis ami a kocsiban jól hangzik, az az út mentén már egészen más hatást kelt. A felfestéstől légvonalban néhány száz méterre fekszik Mernyén község, ahol folyamatosan hallani a zajt, és nagyon zavarja a helyieket. A Nemzeti Infrastruktúrafejlesztő Zrt. egyelőre nem foglalkozik az üggyel, mert hivatalos panasz nem érkezett a céghez.

Javult a helyzet, de többfelé még gond van a levegővel

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2020.01.04. 13:19

Fotó: Népszava
Szombaton Pécs, Várpalota és Szentgotthárd levegőjét minősítették kifogásoltnak.
Az ország nagy részén javult a levegőminőség – írja az MTI. A Nemzeti Népegészségügy Központ adatai szerint szombaton már csak Pécs, Várpalota és Szentgotthárd levegőjét minősítették kifogásoltnak a magas szállópor-tartalom miatt. A többi településen elfogadható a levegő minősége. A meteorológiai előrejelzés alapján szombaton még jellemzően élénk, néhol erős lesz a szél. Vasárnap viszont már sokfelé erős, főként a Dunántúlon akár viharos is lehet a légmozgás, így tovább tisztulhat a levegő. Csütörtökön még hét településen – Hernádszurdok, Kazincbarcika, Pécs, Putnok, Sajószentpéter, Szentgotthárd és Várpalota – volt kifogásolt a levegőminőség.

Előrehozta tisztújító kongresszusát a Jobbik, Jakab Péter végül indul az elnöki posztért

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.01.04. 12:10

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Az ellenzéki párt országos elnöksége támogatta azt a tervezett alapszabály-módosítást is, hogy a következő elnökség mandátuma a két éves időtartam helyett 2022. június 30-ig tartson.
A Jobbik január 25-én tartja tisztújító kongresszusát – derül ki a párt közleményéből.  Mint írják, a Jobbik országos választmányának küldöttjei egyhangú döntéssel felkérték a párt országos elnökségét, hogy a novemberben elhalasztott tisztújító kongresszust a tervezett májusi időponthoz képest korábbra hívja össze, amelyet a Jobbik országos elnöksége meg is tett. „A választmányi ülésen Jakab Péter, a Jobbik frakcióvezetője ismét megerősítette azt a szándékát, hogy a tisztújításon elindul a párt elnöki pozíciójáért, és a kongresszusra bízza, hogy az szabadon megválassza a párt elnökségét“ – teszik hozzá. A közlemény szerint az országos választmány döntő többséggel támogatta azt a tervezett alapszabály-módosítást is, hogy a következő elnökség mandátuma a két éves időtartam helyett 2022. június 30-ig tartson. A Jobbik még október végén közölte, hogy jövő tavaszra halasztja tisztújító kongresszusát. Akkor azt tudatták, hogy a párt országos választmányi ülésén a küldöttek nem támogatták az újonnan megválasztandó elnökség mandátumának meghosszabbítását két és fél évre. A hosszabbítást Jakab kérte, ehhez az alapszabály-módosításhoz kötötte a jelöltség elvállalását, így visszalépett az elnökjelöltségtől. Jakab akkor annyival kommentálta a döntést a Facebookon: „elfogadom a Jobbik országos választmányának döntését, nem leszek a párt elnöke”.