Előfizetés

Horváth László fideszes képviselő szerint a szegregált roma gyerekek bíróság által megítélt kártérítése Soros pénzszerző akciója

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.01.04. 17:11

Fotó: Horváth László / Facebook
Az einsteini elmélet Gyöngyöspata kapcsán született meg Horváth fejében.
A Soros-hálózat pénzszerző akciójának nevezte szombati sajtótájékoztatóján a térség fideszes országgyűlési képviselője a gyöngyöspatai Nekcsei Demeter Általános Iskola szegregációs ügyét, amelyben a helyi önkormányzatnak és a tankerületnek összesen mintegy 100 millió forint kártérítést kell kifizetnie az érintett tanulóknak - szúrta ki a Hvg.hu a parlamenti képviselő saját Facebook-oldalán. A lap emlékeztet: a helyi önkormányzatnak és a tankerületnek azért kell kártérítést fizetnie az érintett tanulók számára, mert – a Kúria jogerős döntése szerint – társaiktól etnikai alapon válogatva, fizikailag elkülönítve oktatták őket, esetenként alacsonyabb színvonalon, mint a többieket. A Hvg.hu úgy következtet: ha ez „a Soros-hálózat pénzszerző akciója” – márpedig Horváth így vélekedik –, az nem jelenthet mást, mint hogy a szegregált roma nebulók Soros György emberei. Mi pedig hozzátesszük, hogy Horváth képviselő és a Hvg.hu logikai láncát folytatva oda lyukadunk ki, hogy nem csak a roma gyerekek Soros György emberei, de a legfelsőbb magyar bírói testület, a Kúria is Soros György bírájával intéztette az ügyet. A fideszes képviselő egyébként a kártérítés összegén kapta fel a vizet a lap szerint. Az önkormányzatra jutó 80 millió forintos bírság állítólag a település saját éves forrásainak a duplája. Az ítélettel precedens született arra vonatkozóan, hogy mekkora kártérítést adjon az állam egy tanévnyi vagy félévnyi iskolai elkülönítésért. Ha nemcsak az elkülönítés, hanem az alacsonyabb minőségű oktatás is bizonyított, akkor ez az összeg most 500 ezer forint fejenként és félévenként. Ha az elkülönítés során az oktatás megfelelő színvonalú volt volt, akkor 300 ezer forint fejenként és félévenként. A csaknem 100 milliós összeg természetesen nem fejenként, hanem összesítve értendő - írja a lap. A legnagyobb egyéni kártérítés 3,5 millió forint volt, de akadt, akinek csak 350 ezret ítéltek meg. A Kúria ítélete szerint a jogsértéseket tizenhárom éven keresztül, 2004 és 2017 között követték el az intézményben.

Meglepte a turistabuszok sofőrjeit, hogy nem kelhetnek át a Lánchídon

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2020.01.04. 16:43

Fotó: Máthé Zoltán / MTI
A fővárosi önkormányzati rendészeti igazgatóság munkatársai segítik a közlekedést.
Több külföldi rendszámú turistabusz vezetője meglepetten tapasztalta, hogy nem kelhet át a Lánchídon – hangzott el az M1 szombat déli Híradójában. A BKK még pénteken közölte, hogy szombattól nem hajthatnak át a Lánchídon az 5 tonnánál nehezebb járművek, turistabuszok és teherautók. A korlátozás a dunai átkelő felújításáig tart. A Híradóban azt mondták: a híd pesti és budai hídfőjénél is a fővárosi önkormányzati rendészeti igazgatóság munkatársai segítik a közlekedést. Az 5 tonnánál nehezebb járműveket érintő tilalomra tábla is figyelmeztet. A korlátozás a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) és a Fővárosi Közterület-fenntartó járműveit nem érinti – tették hozzá. A csatorna tudósítója a Clark Ádám téren azt tapasztalta, hogy a magyar rendszámú járművek jellemzően ismerik az új szabályt.
A BKK a pénteki közleményében azt írta, hogy kerékpárok, személygépkocsik, kisbuszok, furgonok továbbra is áthaladhatnak a hídon. A Lánchíd állapotát az üzemeltető Budapest Közút az előírt hídvizsgálati rendben folyamatosan ellenőrzi – tették hozzá. Karácsony Gergely főpolgármester péntek esti közleményében azt írta: a Lánchíd állapota nem ad okot semmiféle pánikkeltésre, de a felújítás már nem húzható sokáig. Kiemelte: már a jövő héten egyeztetést kezd a kormánnyal a híd felújításához még hiányzó, mintegy húszmilliárd forint előteremtéséről. „Át kell gondolnunk közösen a felújítás műszaki tartalmát, utána pedig a budapestiek megkérdezésével döntünk a Lánchíd esetleges funkciómódosításáról” – fogalmazott.

Pedig jó ötletnek tűnt: a zenélő 67-es út egy egész falu mindennapjait teszi tönkre

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.01.04. 13:31

Fotó: Röhrig Dániel / Népszava
Olyan, mintha folyton egy rossz lakodalmas zene szólna Mernye község portáin.
„Szörnyű, különösen amikor két-három autó egyszerre megy rajta. Az valami csúcs, akkor össze-vissza szól mindenféle módon, amit csak el lehet képzelni” – mondta László, egy mernyei lakos az RTL Híradónak. A 67-es út című Republic-számról van szó, és arról a 67-es úton elhelyezett felfestésről, amin autóval áthajtva az említett slágert lehet hallani. Az út különlegességének építéséről a Népszava is beszámolt.
„Olyan, mint egy rossz lakodalmas zene”

– tette hozzá László.

Ugyanis ami a kocsiban jól hangzik, az az út mentén már egészen más hatást kelt. A felfestéstől légvonalban néhány száz méterre fekszik Mernyén község, ahol folyamatosan hallani a zajt, és nagyon zavarja a helyieket. A Nemzeti Infrastruktúrafejlesztő Zrt. egyelőre nem foglalkozik az üggyel, mert hivatalos panasz nem érkezett a céghez.