Gyöngyöspata;szegregált oktatás;

2020-01-04 17:11:04

Horváth László fideszes képviselő szerint a szegregált roma gyerekek bíróság által megítélt kártérítése Soros pénzszerző akciója

Az einsteini elmélet Gyöngyöspata kapcsán született meg Horváth fejében.

A Soros-hálózat pénzszerző akciójának nevezte szombati sajtótájékoztatóján a térség fideszes országgyűlési képviselője a gyöngyöspatai Nekcsei Demeter Általános Iskola szegregációs ügyét, amelyben a helyi önkormányzatnak és a tankerületnek összesen mintegy 100 millió forint kártérítést kell kifizetnie az érintett tanulóknak - szúrta ki a Hvg.hu a parlamenti képviselő saját Facebook-oldalán.

A lap emlékeztet: a helyi önkormányzatnak és a tankerületnek azért kell kártérítést fizetnie az érintett tanulók számára, mert – a Kúria jogerős döntése szerint – társaiktól etnikai alapon válogatva, fizikailag elkülönítve oktatták őket, esetenként alacsonyabb színvonalon, mint a többieket.

A Hvg.hu úgy következtet: ha ez „a Soros-hálózat pénzszerző akciója” – márpedig Horváth így vélekedik –, az nem jelenthet mást, mint hogy a szegregált roma nebulók Soros György emberei.

Mi pedig hozzátesszük, hogy Horváth képviselő és a Hvg.hu logikai láncát folytatva oda lyukadunk ki, hogy nem csak a roma gyerekek Soros György emberei, de a legfelsőbb magyar bírói testület, a Kúria is Soros György bírájával intéztette az ügyet.

A fideszes képviselő egyébként a kártérítés összegén kapta fel a vizet a lap szerint. Az önkormányzatra jutó 80 millió forintos bírság állítólag a település saját éves forrásainak a duplája. Az ítélettel precedens született arra vonatkozóan, hogy mekkora kártérítést adjon az állam egy tanévnyi vagy félévnyi iskolai elkülönítésért. Ha nemcsak az elkülönítés, hanem az alacsonyabb minőségű oktatás is bizonyított, akkor ez az összeg most 500 ezer forint fejenként és félévenként. Ha az elkülönítés során az oktatás megfelelő színvonalú volt volt, akkor 300 ezer forint fejenként és félévenként.

A csaknem 100 milliós összeg természetesen nem fejenként, hanem összesítve értendő - írja a lap. A legnagyobb egyéni kártérítés 3,5 millió forint volt, de akadt, akinek csak 350 ezret ítéltek meg. A Kúria ítélete szerint a jogsértéseket tizenhárom éven keresztül, 2004 és 2017 között követték el az intézményben.