Előfizetés

Feljelentést tesz a Párbeszéd a 4iG-részvények gyanús eladása miatt

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.01.05. 15:26

Fotó:
Befektetők is a rendőrséghez fordulnak: valaki jó előre tudhatott a T-Systems-üzlet bedőléséről.
Bennfentes kereskedelem gyanújával tesz rendőrségi feljelentést a Párbeszéd a 4iG-részvények pánikszerű, furcsa eladása miatt - közölte a párt. Bár ismeretlen tettes ellen tesznek feljelentést, szűkítik a kört azzal, hogy sajtóértesülések szerint 4iG egyik fő részvényese követhette el a Btk. 410. §-ába ütköző bűntényt, amely akár három év szabadságvesztéssel is sújtható. 
Mint korábban a hvg360 cikke alapján beszámoltunk róla, a Tőzsdei Egyéni Befektetők Érdekvédelmi Szövetsége (TEBÉSZ) szintén hatósági bejelentést tesz ügyben. A lap hozzáteszi,a benfenntes kereskedelem lehetősége azért merült fel, mert bár 
a 4iG csak december 10-én jelentette be, hogy mégsem vásárolja fel a Magyar Telekomtól a T-Systems Magyarországot, de a vállalat részvényei már 10 nappal korábban esni kezdtek. Pedig még december elején is sorra érkeztek a hírek a 4iG által megkapott milliárdos állami megbízásokról

A 4iG papírjai november 28-án még 922 forintos árfolyamon zártak, de másnap már csak 860-on, majd december 10-én még azelőtt zuhanásba fogtak, hogy a cég tőzsdezárás után közölte volna, hogy elmarad a T-Systems felvásárlása. Végül a bejelentés másnapján 550 forintig szakadt be az árfolyam. Dióslaki Gábor, a TEBÉSZ vezetője a 4iG-től kikért részvénykönyv alapján a hvg.hu-nak azt mondta, hogy
a bejelentést megelőző napokban egyetlen viszonylag nagyobb, de 5 százalékosnál kisebb tulajdonos kezdett pánikszerűen eladni, a Monavis Holding.

Még nem tudni, hogy a holding hozzájuthatott-e a bennfentes információkhoz, és visszaélt-e velük. A Monavisnak az a Kertész Balázs a tulajdonosa, aki ügyvédként Rogán Antal gazdasági ügyeit intézte. Rogán Antal kancelláriaminiszter nem mellesleg a Digitális Kormányzati Ügynökség felügyelője is. 

Közúton már csak belépni lehet az országba Röszkénél

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.01.05. 14:09

Fotó: Kelemen Zoltán Gergely / MTI
Kifelé ezentúl az autópályán vezet az út szerb-magyar határszakaszon.
Január 5-én reggeltől csak a belépő forgalom használhatja a röszkei közúti határátkelőhelyet – tudatta a police.hu. A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság, valamint szerb társszervek ezzel azt szeretnék elérni, hogy -  hogy a belépő forgalmi sávok számát bővítve - csökkentsék a várakozási időt Röszkén. Ezzel egyidejűleg az autópálya átkelő belépő oldalán kilenc sávon biztosítanak lehetőséget az átlépésre, így a két röszkei átkelőn összesen 13 forgalmi sávon léphetnek be az utasok.
A kilépő utasok a Röszke Autópálya-határátkelőhelyet használhatják Szerbia felé. A két átkelő teljes kapacitáson üzemel.  Szükség esetén a gyorsabb átlépés érdekében Szerbia felé célszerű Tompa, Tiszasziget, Kübekháza vagy Ásotthalom felé kerülni. Utóbbi három átkelő naponta 7 és 19 óra között vehető igénybe. Fontos hangsúlyozni, Kübekházán, Tiszaszigeten és Ásotthalmon csak a szerb, valamint a schengeni és az uniós tagországok állampolgárai léphetnek át, illetve autóbusz kivételével csak a személyforgalom veheti igénybe – teszi hozzá a rendőrség.

Karácsony helyretette klímaügyben Áder Jánost

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2020.01.05. 12:49
Karácsony Gergely főpolgármester
Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
Valami gond lehet az elnök úr ismereteivel – üzente a főpolgármester, aki megmutatta, miért nem csak retorikai fogás a klímavészhelyzet fővárosi meghirdetése.
A Facebookon válaszolt Áder János pofonnal felérő kézfogási kísérletére Karácsony Gergely. Mint korábban beszámoltunk róla, a köztársasági elnök szimpla politikai húzásnak minősítette, hogy Budapest ellenzéki vezetéke nemrég klímavészhelyzetet hirdetett - mindezt ráadásul úgy, hogy Áder a Kossuth rádió vasárnapi műsorában elvileg éppen összefogást sürgetett a politikai erők között, mondván, nincs baloldali vagy jobboldali klímavédelem.
„Nem először keveredem vitába a köztársasági elnök úrral – legutóbb a szerintem súlyosan igazságtalan tb-törvény ügyében -, és nem először van az a zavarba ejtő érzésem, hogy valami gond van azzal a tudásmennyiséggel, amit elnök úr megkap. Most azt mondta, hogy Budapest részéről a klímavészhelyzet kihirdetése politikai retorikai fogás” -írta bejegyzésében Karácsony, melyet az Index vett észre.
A főpolgármester emlékeztetett rá, hogy már 1250 szervezet – kormányok, városok, egyetemek, civil szervezetek és például az Európai Parlament – hirdetett klímavészhelyzetet, az érintettek pedig közel 800 millió ember érdekeit képviselik.

Az aláírók folyamatosan bővülő listája itt elérhető, Áder János számára is - tette hozzá Karácsony, aki szerint a klímaváltozás kapcsán retorikai fogást emlegetni „egészen furcsa ez a megközelítés egy, magát a zöld ügyek élharcosaként láttatni igyekvő államfőtől. „Nincs bal- és jobboldali klímaválság, ebben egyetértek Áder Jánossal, itt nincs különbség. Felelősség és felelőtlenség, továbbá tájékozottság és tájékozatlanság tekintetében azonban van” - írta a főpolgármester.
Ami a tájékozatlanságot illeti, Áder valóban laikus megjegyzéseket tett a rádióműsorban: szerinte például klímavédelemnem érinti például a "fenyegető vízválságot", a műanyaghulladék újrahasznosítását, a termőföld védelmét, a biodiverzitást, az élővilág sokszínűségének megőrzését.  
Hogy ez miért óriási tévedés, arról itt írtunk részletesebben.