Egerben is ledőlhet egy régi fideszes bástya

Publikálás dátuma
2020.01.06. 06:00
Habis László és Nyitrai Zsolt még egy biciklin
Fotó: Facebook/Habis László
A mosógépnél is nehezebben eladható Nyitrai Zsoltot várhatóan leváltják a választókerület éléről az önkormányzati választási vereség miatt.
A hevesi megyeszékhelyen szinte biztosan megtörténik majd a fideszes választókerületi elnökök cseréje, amiről hivatalosan a párt vezetősége, valójában azonban egy személyben Orbán Viktor dönthet majd – értesült lapunk. Mindez megerősíti a 24.hu karácsony előtti információját, amely szerint tizenöt-húsz választókerületén élén is lecserélhetik a vezetőt a vártnál rosszabb eredményt hozó önkormányzati választás után, a miniszterelnök akarata alapján. Egerben erős lehetőségként kezelik a jobboldalon, hogy Nyitrai Zsolt helyett Habis László korábbi polgármestert hozzák helyzetbe ezen a poszton. Nyitrai pozíciója már a 2018-as tavaszi országgyűlési választások idején megingott, személyesen magának a miniszterelnöknek kellett a segítségére sietni a kampányban. Ennek során Orbán Viktor eleresztett egy, az egriek fülében azóta is ottmaradt, emblematikus mondatatot, miszerint jelöltjét nehezebb eladni, mint egy mosógépet. A tavalyi önkormányzati választások előtt Nyitrai bizalmasáról, Oroján Sándorról szivárgott ki egy olyan felvétel, amelyben az időközben önkormányzati képviselővé választott jelölt arról beszél, hogy aki őket politikailag támadja, az abban a pillanatban ellenséggé válik. A városban egyébként az ellenzék közös jelölje, a jobbikos Mirkóczki Ádám nyerte a polgármester-választást, s a képviselő-testületbe is zömmel az összefogás jelöltjei jutottak. Talányos volt Habis László leköszönő polgármesterként tett egyik mondata is, miszerint ebben a kampányban ő volt a céltábla, amelyet sikerült eltalálni. A volt városvezető egyébként nem vonult vissza, az Egri Lokálpatrióta Egyesület elnökeként reaktiválta magát, sokat posztol a Facebookon, s ott van szinte minden jelentős városi eseményen.
Az ügyben kerestük Habis Lászlót és Nyitrai Zsoltot is, de nem válaszoltak az esetleges pozíciócserére vonatkozó kérdésünkre, s a Fidesz-központból sem reagáltak megkeresésünkre.
Szerző

Havi nettó 120 ezret is veszíthet egy tanár a szűkmarkú bérszámfejtés miatt

Publikálás dátuma
2020.01.05. 21:34
Képünk illusztráció
Fotó: ATTILA KISBENEDEK / AFP
A pedagógusok fizetését még mindig a 2014-es minimálbér alapján számolják ki, ez pedig hónapról hónapra óriási kiesést jelent.
Sokkal többet is kereshetnének a tanárok, ha nem a 2014-es minimálbér alapján számítanák ki a fizetésüket – állítja a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete. Az érdekvédő szervezet számításait az RTL Klub Híradója idézte.
Mint emlékeztettek rá, egy pályakezdő, egyetemi végzettséggel rendelkező tanár fizetése most bruttó 210 ezerre emelkedett a garantált bérminimum növelése miatt. 
Csakhogy a pedagógus béreket még mindig az öt évvel ezelőtti, 101 ezres nettó minimálbér alapján számítják, és nem az idei 161 ezres nettó szint szerint.

A PDSZ úgy számol, hogy: 
  • egy 20 éve pályán lévő, főiskolai végzettségű tanár havi nettó 106 ezer forinttal kereshetne többet,
  • az egyetemi végzettséggel húsz éve dolgozó tanár pedig nettó közel 120 ezer forinttal többet vihetne haza,
ha a tanári bérszámfejtés az aktuális minimálbéren alapulna. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a csatorna kérdésére úgy válaszolt, szerintük 2010 óta majdnem 50 százalékkal nőtt a pedagógusok bére, de készek a további bértárgyalásokra.
Szerző

Újabb három évig egy Mészáros-közeli cég kezelheti a közmédia reklámidejét

Publikálás dátuma
2020.01.05. 20:25

Fotó: Népszava
Két közbeszerzési eljárás kellett hozzá, hogy az MSC Magyarország befusson a tenderen, a másodikra már csak őket hívták meg.
További három évig a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Media Services Company Magyarország Kft. (MSC) értékesítheti a közmédia reklámidejét és reklámfelületeit, erről Hadházy Ákos írt szombaton Facebook-oldalán - a bejegyzést a 24.hu idézte először.
A vonatkozó szerződést (a dokumentum ide kattintva elérhető) 2019. december 31-én kötötték meg a felek, és ennek értelmében a felcsúti cég évente több százmillió forintot kaszálhat. A politikus azt írta, hogy
Már az eljárás is nagyon furcsa volt, hiszen két közbeszerzést is lefolytattak: az elsőn csak az MSC adott ajánlatot és érvénytelenül zárult, a másodikra pedig – a Közbeszerzési Hatóság engedélyével! – csak az MSC-t hívták meg.

Az MSC az Atmedia leányvállalata, amelynek Mészáros Lőrinc mellett a Habony Árpád hitelezőjeként ismert Tombor András a tulajdonosa. Az Atmedia mára a legnagyobb sales house lett, ők értékesítik a legtöbb tévécsatorna reklámidejét. Mint Hadházy Ákos emlékeztet, a közmédia 2018-ban is jelentős, 1,3 milliárd forintos veszteséget könyvelhetett el, annak ellenére, hogy 72, 3 milliárd forintos állami forrásból működhettek (Hadházy ugyanakkor több mint 100 milliárdot említ bejegyzésében) és még a reklámból is volt bevétele. 
Szerző
Frissítve: 2020.01.05. 20:44