Előfizetés

Lezuhant egy ukrán Boeing Iránban, senki sem élte túl a balesetet

MTI
Publikálás dátuma
2020.01.08. 06:16

Fotó: Iranian Red Crescent/Handout / Anadolu Agency
A földre visszazuhanó gépen 168 utas és 9 fős személyzet tartózkodott a tragédia pillanatában.
Lezuhant Iránban szerda reggel egy Boeing 737-es típusú ukrán utasszállító repülőgép, adta hírül a Farsz iráni hírügynökség. Az iráni állami televízió később közölte, hogy a balesetben mindenki meghalt.  A félhivatalos hírügynökség Twitter-felületén közölte a hírt, hogy az Ukraine International Airlines repülőgépe nem sokkal a teheráni Khomeini Imám repülőtérről történt felszállás után, műszaki problémák következtében lezuhant; a Farsz szerint a gép fedélzetén 180 utassal és a gép személyzete utazott.  Az iráni média közlései szerint a Boeing 737-800-as gép az iráni főváros délnyugati elővárosa, Parand közelében csapódott a földbe. "A gép kigyulladt, de mentőket küldtünk a helyszínre ... és talán meg tudunk menteni néhány utast" - mondta az állami televíziónak Pirhuszein Kulivand, az iráni mentőszolgálatok vezetője.   Később az ukrán nemzetbiztonsági és védelmi tanács (RNBO) pontosította a halálozási adatokat: közlésük szerint a gépen 168 utas és 9 fős személyzet vesztette életét. A katasztrófa miatt Volodimir Zelenszkij ukrán államfő utasítására az RNBO operatív törzset hozott létre, amelynek tagja a többi között a kormányfő, a külügyminiszter, a védelmi és a belügyi tárca vezetője.       A légijáratokat követő Flightradar adatai alapján az ukrán fővárosba induló, 752-es számú járatnak a menetrend szerint hajnali 5 óra 15 perckor kellett volna felszállnia Teheránból, a járat indítása azonban majdnem egy órát késett, és a gép 6:12-kor emelkedett a magasba. 

Két beteget is felgyújthattak a bukaresti Floreasca kórházban

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.01.07. 22:01
A bukaresti Floreasca kórház
Fotó: Google Street View
A második áldozat túlélte a történteket, az ő ügyében gondatlanságból elkövetett testi sértés gyanúja miatt folyik vizsgálat.
Gondatlanságból elkövetett testi sértés gyanúja miatt hivatalból kivizsgálást indított a bukaresti rendőrség, miután a román egészségügyi miniszter kedden közölte: egyes információk szerint egy második páciens is égési sérüléseket szenvedett műtét közben a bukaresti Floreasca kórházban - írja a bukaresti rendőrség közleménye nyomán a Transindex.ro.
Victor Costache egészségügyi kedden azt mondta, arra vonatkozó információkat kapott, miszerint egy másik páciens is égési sérüléseket szenvedett műtét közben. A tárcavezető újságírói kérdésre kijelentette, az eset még kivizsgálás alatt áll, és ezért csak annyit mondott vele kapcsolatban, hogy az a páciens életben van, és az incidens "kisebb horderejű" volt. A miniszter arra kér minden beteget, hogy jelezze, ha ilyen égési sérüléseket szenvedett.
December végén derült ki, hogy szerint lángra lobbantottak egy pácienst a műtőasztalon a Floreasca kórházban: a 66 éves nőt egy sebész "gyújtotta fel" véletlenül, a bőrfelület sterilizálására használt alkoholos fertőtlenítőszerrel. A balesetet nem élte túl, ügyében gondatlanságból elkövetett emberölés miatt indult vizsgálat.

56-an belehaltak, de végül sikerült eltemetni Szulejmánit

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2020.01.07. 21:13

Fotó: ATTA KENARE / AFP
A meggyilkolt iráni tábornok temetésén olyan tömeg gyűlt össze, hogy félszáz ember halt bele a tolongásba, legalább 213-an pedig megsérültek.
Megkezdték Kászim Szulejmáni, az iráni Forradalmi Gárda különleges egysége, az al-Kudsz néhai parancsnokának temetését, amelyet azért kellett elhalasztani néhány órával, mert az iráni Kermán városában tartott keddi ceremónián kialakult tolongásban - a legfrissebb értesülések szerint - legalább 56 embert halálra tapostak és 213-an megsérültek.
"Néhány perccel korábban a holttestét áthelyezték a kermáni temető mártírok számára fenntartott parcellájába"

- jelentette az ISNA félhivatalos iráni hírügynökség. A helyi egészségügyi szolgálatok adatai szerint a tolongás azért tört ki, mert túl sokan érkeztek a tartományokból, hogy elbúcsúzzanak a "legendás katonától".
Szulejmánival egy célzott amerikai légicsapás végzett pénteken az iraki főváros, Bagdad közelében. Az incidens miatt ismét fellángolt a viszály Washington és Teherán között. Irán nagyvárosaiban hatalmas tömegek siratták a tábornokot, sokan pedig azt skandálták, hogy "Halál Amerikára!". A felháborodás ugyanakkor messze túlnyúlik Irán határain. Az alábbi kép például Szíriában készült, ahol szintén tömegek gyászolták Szulejmánit, akinek Bassár el-Aszád rezsimje is köszönheti, hogy még nem bukott el.