Putyin és Erdogan együtt nyitotta meg a gázcsapot: felavatták a Török Áramlat fekete-tengeri szakaszát

Publikálás dátuma
2020.01.08. 17:02

Fotó: ALEXEY DRUZHININ / AFP or licensors
A gázcsap elfordítását Boriszov bolgár miniszterelnök és Vucic szerb elnök közvetlen közelről tekintette meg.
Vlagyimir Putyin orosz és Recep Tayyip Erdogan török elnök felavatta szerdán Isztambulban az oroszországi Anapából érkező Török Áramlat földgázvezeték 935 kilométer hosszú fekete-tengeri szakaszát, amely két párhuzamos csövön futva Kiyiköy településnél éri el Törökország európai partjait - írja az MTI. A két államfő az isztambuli Halic kongresszusi központban tartott ünnepélyes eseményen avatta fel a vezetéket, videolinkkel kapcsolódva az anapai Russzkaja kompresszor-, illetve a kiyiköyi fogadóállomáshoz, ahol üzembe helyezték a vezetéket. A jelképes gázcsap elfordítása közben Putyin oldalán Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök, Erdogan mellett pedig Aleksandar Vucic szerb elnök állt. Putyin a ceremónia előtt tartott beszédében kijelentette: "a Moszkva és Ankara közötti együttműködés az akadályoztatási kísérletek ellenére minden téren fejlődik". A Török Áramlat elkészülése általános értelemben Európa számára is fontos fejlemény - az orosz elnök szerint, hozzátéve, hogy a vezeték "Európa energiapiacának biztonságát fogja szavatolni". Oroszország és Törökország 2016 októberében kötött megállapodást az ukrán tranzit elkerülését célzó Török Áramlat gázvezeték megépítéséről. Az egyik cső kizárólag Törökországot, míg a másik Törökországon keresztül Délkelet- és Közép-Európa országait, köztük Magyarországot látja majd el orosz földgázzal. A vezeték két ága egyenként évi 15,75 milliárd köbméteres kapacitású lesz. Putyin később hangsúlyozta: a Török Áramlat annak jele, hogy Moszkva és Ankara stratégiai partnersége "figyelemreméltó és kézzelfogható gyümölcsöket hoz". Törökország egy nemzeti érdekeinek megfelelő projektbe "vágott bele" - fogalmazott az orosz elnök, aki reményét fejezte ki, hogy akár más területeken is még sok közös projekt megvalósul. Erdogan beszédében kiemelte: "a Török Áramlat mind a kétoldalú kapcsolatainkat, mind a térség energiatérképét tekintve történelmi projekt." A török elnök szintén reményét fejezte ki, hogy a mostani együttműködésre alapozva további közös sikereket is elérnek. Rámutatott, hogy az európai országok fokozott érdeklődést mutatnak a vezeték második ágán érkező orosz gáz iránt. Törökországban a vezeték egyebek mellett hozzájárul majd Isztambul, Bursa és Izmir energiaellátásához, fedezve az ország jelenlegi éves gázfogyasztásának mintegy 25 százalékát. A Török Áramlatot a helyi hálózattal összekapcsoló szárazföldi csőszakasz 100 százalékban a Botas török állami kőolaj- és gázvállalat tulajdona lesz, míg a másik, Európába tartó vezeték Törökországban futó 180 kilométeres szakaszának a Gazprom és a Botas által 50-50 százalékos részesedéssel létrehozott vegyesvállalat a birtokosa. A szerdai rendezvényen jelen volt még többek között Fatih Dönmez török energetikai és természeti erőforrásokért felelős miniszter, valamint Alexander Novak orosz energiaügyi miniszter is.
Szerző

Tízéves gyerek halt meg egy 777-es futóművében, Párizsban került elő a holtteste

Publikálás dátuma
2020.01.08. 16:49
Az Air France repülőgépei / Képünk illusztráció
Fotó: ERIC PIERMONT / AFP
Az Elefántcsontpartról tegnap este indult gép ma reggel szállt le a francia fővárosban.
Gyerekholttestet találtak az Air France francia légitársaság egyik Boeing 777-es típusú repülőgépének futóműházában a párizsi Roissy repülőtéren. A járat az elefántcsontparti Abidjanból érkezett a francia fővárosba - közölték szerdán rendőrségi források az MTI szerint. A repülőgép kedd este indult el az afrikai országból, és szerda reggel 6 óra után érkezett Párizsba. A lengén öltözött gyerek holttestét egy órával a leszállás után találták meg a futóműben. Az Air France nem közölte a pontos életkorát, de több forrás szerint a gyermek tíz év körüli volt. Az illetékes Bobigny település ügyészsége utasította a légi közlekedési csendőrséget a halál okának megállapítására, a gyermek holttestét a nap folyamán vizsgálja meg a rendőrség. A szerda reggel talált fiú feltehetően megfulladt vagy megfagyott a futóműházban, ahol mínusz 50 Celsius-fokra süllyed a hőmérséklet a 9 és 10 ezer méteres repülési magasság között. A fűtőművek házát nem fűtik és nem is tartják nyomás alatt. Egy biztonsági forrás szerint "az emberi tragédián túl az eset az elefántcsontparti Abidjan repülőterének jelentős biztonsági hibáira is rávilágít". Az illetékes az AFP hírügynökségnek elmondta: nem tudja, hogyan tudott bejutni egy kisgyerek a futóműbe, és kérdés, hogy segítette-e őt valaki.
Szerző

Családi házban tört ki lövöldözés a kanadai fővárosban - egy ember meghalt, a tettes menekül

Publikálás dátuma
2020.01.08. 16:32

Fotó: Twitter
Három embert, köztük egy 15 éves fiút súlyos sérülésekkel szállították kórházba.
Cikkünk frissül Lövöldözés tört ki szerda reggel Ottawában, Kanada fővárosának belvárosi negyedében, egy családi házban - írja a CBC. Az első értesülések szerint egy ember meghalt, három súlyos sérültet, köztük egy 15 éves fiút pedig kórházba szállítottak. A fiú állapota stabil. A rendőrség nem tart további lövöldözéstől, de a tettest keresik, és arra kérik a helyieket, hogy ha lehet, kerüljék el a körzetet. A lövöldözés elkövetőjéről eddig nem sikerült személyleírást szerezni, ezért a nyomozók házról házra járnak, hogy információkat gyűjtsenek.
Szerző
Frissítve: 2020.01.08. 16:34