Az Iszlám Állam üdvözli Szulejmáni meggyilkolását

Publikálás dátuma
2020.01.10. 19:23
Képünk illusztráció
Fotó: - /
Isteni közbeavatkozásnak tartja a terrorszervezet, hogy az Egyesült Államok likvidálta a dzsihadisták ellenségének számító iráni tábornokot.
Nagy segítséget nyújtott Trump Kászim Szulejmáni megölésével a magát Iszlám Államnak (IÁ) nevező terrorszervezetnek – vélte a napokban több hazai lap is, és sejtésük most beigazolódni látszik. 

Allahnak köszönik, Trump szóba sem került

A dzsihadista szervezet ugyanis pénteken közleményben üdvözölte az iráni al-Kudsz különleges erők tábornokának drónos kivégzését - írja a BBC. Az IÁ isteni közbeavatkozásként értékelte, hogy Szulejmáni meghalt, a Donald Trump által elrendelt rakétatámadásra, vagyis Amerika szerepére azonban nem tértek ki.
Kásszim Szulejmáni meggyilkolása valóban ünnep lehet a dzsihadisták számára, az Irakban is kiemelt katonai vezetőnek számító tábornok 2016-ban és 2017-ben ugyanis rengeteget tett az Iszlám Állam térségbeli meggyengítéséért.

Mint a Magyar Hang emlékeztet,  az ő szervezőmunkája állt amögött, hogy a helyi siíta milíciák összefogtak a az iraki hadsereggel a szunnita terrorszervezettel szemben –  de sokat tett azért is, hogy a szír kormány (némi orosz segítséggel) újra szervezze haderejét. 

Leállt az iraki katonák kiképzése

Az iraki siíta fegyveresek ideiglenesen együttműködtek az amerikai haderővel is a közös ellenséggel, az Iszlám Állammal szemben – Szulejmáni halála azonban megbontotta ezt törékeny szövetséget. A megtorlásként elrendelt iráni rakétacsapások után ráadásul leállt az iraki katonáknak nyújtott NATO-kiképzés is, a szövetséges erők jelenleg magukat védik bázisaikon. Ha mindez nem lenne, elég a Trump a szíriai csapatkivonásokkal hátba szúrta a korábban szövetségesnek számító, az Iszlám Állam ellen kíméletlen harcot folytató kurdokat is, akik egyedül maradtak a törökök határ menti offenzívájával szemben.

A rakéták mellett szankciók is repkednek

Az Egyesült Államok eközben folytatja félhivatalos háborúját Iránnal: légicsapások helyett ezúttal szankciókkal operálnak – az MTI beszámolója szerint az amerikai kormány 17 szankciót hozott iráni vállalatok és személyek ellen.  A büntetőintézkedések az iráni ipar több ágazatát, köztük az acél- és a textilipart, az építőipart és a bányászatot érintik. A döntésről pénteken Mike Pompeo számolt be, hozzátéve, hogy a szankciókat válasznak szánják az iraki amerikai támaszpontokat ért iráni rakétacsapásokra - vagyis, folytatódik az adok-kapok, amiben a két fél minden esetben csak megtorol valamit. Pompeo kitért az ukrán utasszállító repülő tragédiájára is, és - megismételve a korábbi amerikai álláspontot - azt mondta, iráni rakétatámadás okozhatta a 176 halálos áldozattal járó tömegkatasztrófát.  Pompeo a sajtótájékoztató után közleményben Kuba ellen is büntetőintézkedést jelentett be: közölte, hogy az amerikai kormányzat korlátozza az Egyesült Államok és Kuba között közlekedő kereskedelmi repülőjáratokat, kivéve a havannai José Martí nemzetközi repülőtérre irányuló forgalmat. 
Szerző
Frissítve: 2020.01.10. 21:20

Lemondott a bolgár környezetvédelmi miniszter

Publikálás dátuma
2020.01.10. 15:46
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Lemondott pénteken Neno Dimov bolgár környezetvédelmi miniszter, aki az estét rendőrségi őrizetben töltötte, miután kikérdezték a nyugat-bulgáriai Pernik városában bevezetett súlyos vízkorlátozások és szemétimport ügyében - közölte a szófiai kormány.
A kormányzati közlemény szerint Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök elfogadta a tárcavezető lemondását. Az ügyészség a vízkészletekkel történt szándékos rossz gazdálkodás miatt emelt vádat Dimovval szemben. A politikust nyolc év börtön fenyegeti, mert továbbra is engedélyezte ipari felhasználóknak a vízvételt a vészesen megcsappant tározóból, amely ivóvízzel látja el a várost - közölte a vádhatóság. A több mint 70 ezer lakosú Pernikben már csaknem két hónapja korlátozzák a vízszolgáltatást. A bolgár kormány már menesztette a helyi vízművek vezetőjét a rossz menedzsmentre és az elavult vezetékek miatti több mint 70 százalékos vízpazarlásra hivatkozva. A vádhatóság az illegális szeméttárolás és -feldolgozás ügyében indított vizsgálatai keretében lefoglalt - főleg Olaszországból érkező - szemétimporttal kapcsolatos engedélyeket is. Dimovot csütörtökön vették őrizetbe, miután a rendőrség és az ügyészség házkutatást tartott a környezetvédelmi minisztériumnál, a perniki városvezetésnél, illetve a helyi vízműveknél. Az ellenzéki szocialisták bizalmatlansági indítványt akarnak benyújtani január 20-án Boriszov konzervatív kormányával szemben, amiért nem tudta elejét venni a vízválságnak és az illegális szemétégetésnek, amely sok bolgár városban szennyezi a levegőt. A Reuters hírügynökség szerint a nap folyamán várható ügyészségi állásfoglalás a környezetvédelmi minisztériummal szemben indított vizsgálatok és a vízválság ügyében.
Szerző

A Boeing-dolgozók sem engedték volna családtagjaikat a 737 MAX- repülőkre

Publikálás dátuma
2020.01.10. 14:55
Parkoló 737-esek
Fotó: DAVID RYDER / AFP / Getty Images
Belső levelezésekből derül ki, hogy az alkalmazottak is tartottak a két katasztrófát okozó típustól, amit mintha csak „majmok által felügyelt bohócok” terveztek volna.
Nyilvánosságra hozott a Boeing repülőgépgyártó vállalat több száz olyan belső üzenetet, amelyben a cég alkalmazottai élesen bírálják a két súlyos katasztrófa miatt a forgalomból világszerte kivont 737 MAX típusú gép fejlesztését, írja az MTI. Egy 2018 februárjában - nyolc hónappal az első tragikus indonéziai baleset előtt - történt üzenetváltásban 
a Boeing egyik alkalmazottja azt kérdezte egy kollégájától, hogy ő engedné-e utazni a családját egy MAX-szimulátorral kifejlesztett repülőn, mert ő nem. A kolléga azt felelte, hogy ő sem.

Egy másik üzenetben úgy fogalmaztak: a MAX típust majmok által felügyelt bohócok tervei alapján fejlesztették ki. Fékezhetetlennek és elképesztően rossznak nevezte a Boeing védelmi rendszerét a gépet társaság egyik vezető tesztpilótája is, még a típus bevezetése előtt.
Tavaly márciusban vonták ki átmenetileg a forgalomból a Boeing 737 MAX repülőgépeket, miután 2018 októberében lezuhant az indonéziai Lion Air légitársaság ilyen típusú gépe, majd öt hónappal később balesetet szenvedett az etióp légitársaság egy ugyanilyen repülője is. A két katasztrófában 346 ember veszette életét - a vállalat vezetése a Wall Street Journal szerint már jóval korábban tudhatott a gép típushibáiról, de hallgattak róluk.
A csütörtökön - a Boeing közlése szerint a transzparencia érdekében - közzétett üzenetek egy része arra világít rá, hogy 
a repülőgépgyártó vállalat kifejezetten törekedett arra, hogy a pilóták költséges és időigényes szimulátoros képzése ne legyen előfeltétele a 737 MAX típusú gépek forgalomba állításának.

A cég egészen az utóbbi napokig ragaszkodott ahhoz, hogy a számítógépes alapú képzés elegendő a pilótáknak az új típusra való átmenet biztosítására, arra hivatkozva, hogy a 737 MAX nagyon hasonlít elődjére, a 737 NG típusra. Az üzenetek szerint a Boeing kész volt ebben a kérdésben vállalni a konfrontációt bármilyen felügyeleti szervvel, amely kötelezővé akarta volna tenni a pilótáknak a szimulátoros képzést. A 737 MAX pilótáit - mielőtt a gépeket kivonták a forgalomból - mindössze egy egyórás számítógépes tréningen készítették fel az új típusra. Az amerikai Szövetségi Légügyi Hivatal (FAA) úgy vélte: a nyilvánosságra került üzenetek nem vetnek fel új biztonsági aggályokat, bár némelyik tartalma és stílusa igencsak elkeserítő.
Szerző
Frissítve: 2020.01.10. 20:16