Előfizetés

Újabb anyagokkal bővült a dizájnerdrogok tiltólistája

MTI
Publikálás dátuma
2020.01.11. 12:53

Fotó: police.hu
Már 87 vegyület szerepel rajta, de az illegális vegyészek mindig egy-két lépéssel a szbályozás előtt járnak.
Az elmúlt napokban lépett hatályba az a miniszteri rendeletmódosítás, amely alapján újabb két anyaggal bővült a dizájnerdrogok tiltólistája, amelyre így már 87 vegyület került fel - közölte Rétvári Bence. A közleményben Rétvári Bence azt írta, Magyarország Európában az elsők között alakította ki az új pszichoaktív anyagokkal kapcsolatos szabályozást, amely alkalmazkodik az új dizájnerdrogok megjelenéséhez. Hozzátette, hogy Magyarország jelentős forrást szán a megelőzésre, emellett pedig bővülnek a kábítószerfüggők rehabilitálásának lehetőségei. A célzott prevenciós programok támogatására 3 milliárd forint összegű fejlesztési forrás áll rendelkezésre. A droghasználat kialakulásának megelőzése és visszaszorítása szintén kiemelt célja annak a 2,5 milliárd forint keretösszegű programnak is, amellyel a gyermekvédelmi szakellátási intézmények működését segíti a kormányzat. A gyermek- és ifjúságpszichiátriai, addiktológiai és mentálhigiénés ellátórendszer infrastrukturális fejlesztése pedig 6 milliárd forintból valósul meg. Ide tartozik az is, hogy 2018. szeptemberétől bevezették az iskolai szociális segítést mint szolgáltatást. Az elmúlt időszakban három, úgynevezett gyermek- és ifjúságaddiktológiai rehabilitációs intézmény kezdte meg működését - fűzte hozzá.

A magyaroknak nem tetszik, ha az állam túl korán emlékezteti őket arra, hogy hamarosan nyugdíjba fognak vonulni

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.01.11. 10:45
Képünk illusztráció
Fotó: Mohai Balázs / MTI
8 év helyett csak 3 év áll majd rendelkezésre a nyugdíj előtt állóknak az adataik egyeztetésére.
Alapvetően állampolgári visszajelzésekre és a gyorsabb ügyéntézésre hivatkozva változtatták meg az illetékesek azt az adategyeztetési eljárásrendet, amit akkor kell végigjárni, amikor egy magyar állampolgár életkora közeledik a nyugdíjkorhatárhoz. A kerületi és a járási kormányhivatalok a régi rend szerint akár már 5-8 évvel a nyugdíjba lépés előtt elkezdhették bekérni az állampolgároktól a nyugdíjazásukhoz szükséges adatokat.

Minden más a nyugdíjakkal kapcsolatos idei változásokról

Emelkedő korhatár, 2,8 százalékos nyugdíjemelés, változatlan, 28 ezer forintos minimálnyugdíj - minden, amit a nyugdíjfolyósítással kapcsolatban 2020-ban tudni érdemes, azt ebben a cikkben foglaltuk össze.

Ezt az 5-8 éves időszakot azonban 2020. január elsejétől jelentősen lerövidítették, így mindössze 3 évvel a nyugdíjkorhatár előtt kezdik majd el megkeresni az embereket. Mostantól ennyi idő áll rendelkezésre ahhoz, hogy a korábbi évtizedek szolgálati időszakait, kereseteit, járulékait számba vegyék, és az adateltéréseket, a hiányzó adatokkal kapcsolatos kérdéseket időben orvosolni lehessen, így pedig a nyugdíj folyósítását ne kelljen elhalasztani a problémák tisztázásáig. Az eddigi eljárás nem csak az érintettek számára lehetett problematikus, ugyanis a hatóságok számára is hatalmas munka volt:
tavaly 1,9 millió nyugdíjazás előtt álló emberrel kellett egyeztetni.

A Napi.hu megkérdezte az adategyeztetésre rendelkezésre álló idő jelentős csökkentésének okát a Miniszterelnökségtől. Válaszukban ők is azt írták, hogy az adategyeztetési eljárás lerövidítésére az állampolgárok érdekében került sor, az állampolgároktól érkező visszajelzések alapján, amikből az derült ki, hogy
a többség nehezményezte, hogy az állam már a nyugdíjazásukat tervezi, miközben addig még 8 év hátra van - vagyis a magyarok nem örülnek, ha túl korán emlékeztetik őket arra, hogy hamarosan nyugdíjba fognak vonulni.

Ezen tapasztalatok figyelembe vételével döntött az Országgyűlés az adategyeztetési eljárás lerövidítéséről - tették hozzá a lapnak küldött válaszban.

Vagy Orbán, vagy Mészáros vezércége, de valaki nagyot hazudik

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.01.11. 08:09

Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
Különös ellentmondást fedezett fel Orbán és az Opus Mátrai Erőmű ügyében tett nyilatkozatai között Tóth Bertalan.
Egyre jobban belekavarodik a kommunikáció a Mátrai Erőmű állami visszavásárlásának magyarázásába. Csak emlékeztetőül: Mészáros Lőrinc cége, az Opus Global Nyrt. közvetett irányítása alatt álló Status Power Invest Kft. 2018 áprilisában szerzett 61,76 százalékos mértékű közvetett befolyást a Mátrai Erőmű Zrt-ben mintegy 11 milliárd forintért. Az új irányítás alatt gyorsan veszteségesre fordult az erőmű üzemeltetése, ennek ellenére a tulajdonosok 11 milliárd forintot vettek ki az eredménytartalékból, amit a korábbi években halmoztak fel a működési eredményből. Mindezek után pedig közölték, hogy az állam visszavásárolja a sokmilliárdos felújításra, korszerűsítésre szoruló erőművet. Nem véletlenül a kérdés annak ellenére is szóba került Orbán Viktor sajtótájékoztatóján, hogy mindent megtettek a nem megfelelő kérdések elkerülésére. (A 24.hu-t, a Direkt36-ot és az Átlátszót be sem engedték, a Népszava tudósítója az AP, a BBC, a HVG, a 444 és az Inforádió munkatársához hasonlóan nem kapott szót, hogy feltegye kérdését.) Orbán el is mondta, hogy tízezer ember munkahelye és sorsa múlik az erőmű megvásárlásán, és azért kell megvenni a céget, mert Mészárosék nem tudták volna biztosítani az átalakításhoz szükséges egymilliárd dollárt. (Szerencsére a magyar adófizetők igen, de ezt már csak mi tesszük hozzá.) De senki ne aggódjon, nemzetközi vagyonbecslő céget kértek fel az ügylet felmérésére, és ha lezárult, akkor ennek eredményét nyilvánosságra is hozzák. A miniszterelnök tájékoztatója alapján tehát egy nemzetközi társaság ma is vizsgálja a pontos forgalmi értéket, így annak megállapítása csak a jövőben fog lezáródni. „Transzparens ügyletről van szó, amely jogilag még nem ért véget, nemzetközi cég fogja átvizsgálni, felértékelni az erőművet, ennek minden részlete nyilvános lesz” - mondta Itt azonban van némi probléma. Ahogy azt Tóth Bertalan, az MSZP elnöke észrevette és Facebook-posztjában meg is írta, vagy ez a kijelentés hazugság vagy OPUS Global Nyrt. hazudott, amikor 2019. december 23-án azt a rendkívüli közleményt jelentette meg a tőzsdei befektetőknek címezve, hogy e napon a társaság végleges szerződést kötött az MVM Zrt.-vel a Mátrai Erőmű Zrt. 72,66%-os tulajdoni hányadának az értékesítése tárgyában.    
A polgári jog értelmében a felek megnevezése, a tárgy, és az ellenszolgáltatás megjelölése hiányában nem tud érvényes szerződés létrejönni, ezért az OPUS tőzsdei nyilatkozata arra utal, hogy a felek a vételárban már megegyeztek

- írja Tóth Bertalan.

Orbán nyilatkozata viszont ennek szöges ellentétére utal. Valaki tehát nem mond igazat. Az igazság kiderítése érdekében további lépéseket tettem - közölte az MSZP elnöke.