Előfizetés

„A kultúra értékei romokban, a béreink alatta”

T. G.
Publikálás dátuma
2020.01.16. 09:30

Fotó: Népszava
A könyvtárakban, múzeumokban, levéltárakban, közművelődési intézményekben dolgozók elfogadhatatlanul alacsony bére miatt idén is tüntetést rendez a Magyar Kultúra Napján a Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete (KKDSZ).
A szakszervezet demonstrációja kényszerű hagyomány 2015 óta: a kulturális ágazatban dolgozók bére ugyanis több mint egy évtizede nevetségesen alacsony. Évekkel ezelőtt több lap, így a Népszava is megírta: például egy muzeológus fizetése nagyjából azonos egy múzeumi karbantartó, teremőr vagy takarító fizetésével, azaz a végzettséget és a szakmában eltöltött évek számát honoráló bérkompenzáció is elégtelennek bizonyult. Az Abcúg egy korábbi riportja arról számolt be: könyvtárosok képeztetik át magukat műkörmösnek, vagy állnak be egy áruház pénztáros pultja mögé, mert megélhetési gondjaik vannak.

A helyzet azóta is változatlan: a KKDSZ összegzése szerint a kulturális ágazatban dolgozók bére még a költségvetésben dolgozók egyébként sem magas átlagbérét sem éri el. „A kormányzat bérpolitikájának eredményeként 2020-ban ott tartunk, hogy szinte az ágazat összes dolgozója – alapfizetését tekintve – a garantált bérminimumot kapja.”
A KKDSZ nyílt levele ekként foglalja össze az Orbán-kormány kultúrpolitikáját: „A kulturális kormányzat vezetője büszkén jelenti ki, hogy a magyarság a nyugat-európai népeknél jobban őrzi európai kulturális értékeit. Kijelenti, hogy az elmúlt években komoly előrelépés történt a kulturális alapellátásban, amely a legkisebb falvakba is eljuttatja a kultúrát. A kormány látványberuházásokkal bizonyítja elkötelezettségét, de a nemzeti közművelődés alapintézményei a vidéki könyvtárak, múzeumok, művelődési otthonok működési feltételei szinte semmit sem javultak az elmúlt években. Egyre több kulturális nonprofit kft. működik az országban, ami csak a fenntartó és nem a munkavégzés minősége szempontjából kedvező.”
A tüntetést a tervek szerint január 22-én fél ötkor tartják, bár a helyszín még bizonytalan, feltehetően a KKDSZ Akadémia utcai székházának közelében lesz. Az idei szlogen: „A kultúra értékei romokban,  a béreink alatta.” A rendezvényen többek között Tamás Gáspár Miklós filozófus mond beszédet. A peticiok.com-on a KKDSZ kiáltványát aláírásokkal is lehet támogatni.

A Teleki tér Angyalföldre költözik

Balogh Gyula
Publikálás dátuma
2020.01.15. 18:31

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Február 8-án lesz a bemutatója a József Attila Színházban Bereményi Géza Eldorádó című darabjának.
A nagy sikerű filmből készült színpadi adaptációt több helyen is játszották már, de a szerző most újra hozzányúlt a szöveghez, módosított a jeleneteken, a dialógusokon. Úgy érzi, hogy talán most született meg a legautentikusabb variáció. A történet továbbra is az ötvenes években játszódik a Teleki téren.

A Franciaországban élő, de Magyarországon is rendszeresen tevékenykedő rendező Funtek Frigyes kérdésünkre elmondta, családjával hamarosan hazaköltözik. A felkéréssel Nemcsák Károly igazgató kereste meg, ennek azért is örült, mert noha az elmúlt húsz év alatt huszonhat darabot vitt színre vidéken, Budapesten utoljára 1992-ben dolgozott. Az előadáshoz Mátyássy Szabolcs írt vadonatúj zenét. A főszerepet, vagyis Monorit Csankó Zoltán játssza (az 1988-as filmben Eperjes Károlyt láthattuk).

Funtek Frigyes lapunknak úgy fogalmazott, hogy a néző nem dokumentumjátékot lát majd, hanem inkább egy víziót, melynek a vége döbbenetesen felkavaró lesz. Csankó Zoltán partnerei között találjuk Pikali Gerdát, Chajnóczki Balázst, Fila Balázst, Molnár Zsuzsannát, Kovalik Ágnest, Előd Álmost, Újvári Zoltánt, Kiss Gábort és Galkó Balázst.

Gödrétől Kaliforniáig Felsőörsön át

Retkes Attila írása a Népszavának
Publikálás dátuma
2020.01.15. 12:30

Fotó: BENEDETTOGUITARS.COM
A Snétberger Központ volt növendéke, a 23 éves gitárművész-zeneszerző Palásti Máté innovatív játéka és kompozíciói iránt külföldön is mind többen érdeklődnek. A napokban Kaliforniában lép fel a kimagasló presztízsű NAMM Show keretében.
A Baranya megyei Gödre községből származó, jelenleg a Balaton északi partján élő Palásti Máté közgazdasági szakközépiskolában érettségizett Kaposváron. Közben 2011-től négy éven át a felsőörsi Snétberger Zenei Tehetség Központ növendéke volt. Nemzetközi karrierje 2016 novemberében indult, amikor háromhetes indiai turnén (Delhi, Hampi, Bangalore, Bhubaneswar) vett részt, a Delhi Magyar Tájékoztatási és Kulturális Központ meghívására. A Hampi Művészeti Fesztiválon 12 ezer ember előtt lépett színpadra. 2018 decemberében visszahívták Indiába, s ekkor már zsűritag volt a Kalkuttai Nemzetközi Gitárversenyen, valamint szólókoncerteket és workshopot tartott több városban. Az elmúlt években Ausztriában, Montenegróban, Lengyelországban, Németországban és Nagy-Britanniában is koncertezett, itthon pedig versenyek, fesztiválok állandó szereplője volt. Az események tavaly gyorsultak fel igazán. „Tavasszal egyik nagy álmom vált valóra: a savannah-i Benedetto Gitármanufaktúra elkészítette saját, névre szóló jazz-gitáromat. Ezzel nemcsak új hangszer került a kezembe, hanem a Benedetto márka nagykövete lettem, ami nagy megtiszteltetés. Külön élmény, hogy új hangszeremet New York-ban vehettem át” – meséli. Nyáron, egy franciaországi fesztiválon találkozott gyerekkori példaképével, George Bensonnal, aki meghallgatta és elismerősen nyilatkozott róla. „Egy ilyen találkozás nemcsak maradandó élmény, hanem arra ösztönöz, hogy nincs megállás, menjek előre, és a határ a csillagos ég” – mondja Palásti Máté, aki szeretne még tanulni, mesterkurzusokon és versenyeken részt venni. Idei naptárában a hazai felkérések mellett eddig három külföldi utazás szerepel, amelyeket párja és menedzsere, Gecs Mónika koordinál. „Szlovénia és Kuba szervezés alatt, Amerika pedig már felfedezésre vár. Benedetto-nagykövetként meghívást kaptam a kaliforniai Anaheimben rendezendő NAMM Show-ra, ahol komoly nemzetközi szakmai közönség előtt mutatkozhatok be.” Amikor terveiről kérdezem, óvatosan nyilatkozik. „A tehetségen és a szorgalmon felül sajátos gondolkodásmód és intelligencia kell ahhoz, hogy egy művész folyamatosan lássa a következő lépcsőfokot” – véli Palásti Máté. A szólókarrier mellett fontosnak tartja, hogy zenekarban is játsszon, de csak akkor, ha azonosulni tud az adott művész stílusával, értékrendjével. Szívesen dolgozik kiváló jazz-énekesekkel, emellett fagottművész bátyjával, Palásti Gergővel is tervez közös projekteket.    Infó: Palásti Máté koncertje: január 17. Los Angeles, Egyesült Magyar Ház Instagram: https://www.instagram.com/mate_palasti

Stíluselemek

Palásti Máté játékában, kompozícióban a jazz jellegzetes szerkesztésmódja és ritmikája mellett felbukkan a flamenco, a funky, a latin és brazil motívumok, például a bossa nova. Életében és zenei világában is meghatározóak roma gyökerei. Bensőséges előadásmódja nagy figyelmet követel – Mátét nem lehet „háttérzeneként” hallgatni. Jelenleg első lemezén dolgozik.  

Mi is az a NAMM Show?

A NAMM (National Association of Music Merchants) a világ nagy hangszergyártóit összefogó, kaliforniai nonprofit kiállítás. A hangszeripari és hangtechnikai újdonságok, fejlesztések mellett nagy figyelmet fordítanak a zeneoktatásra és a fiatal tehetségek bemutatására.