Mi folyik Gyöngyösön? Baltás ámokfutó keltett pánikot az utcán

Publikálás dátuma
2020.01.16. 09:58
Húsz perc őrjöngés után rendőrök kapcsolták le a gyöngyösi baltás ámokfutót
Fotó: police.hu
Az őrjöngő helyi lakó házfalat, csatornát rongált a fegyverrel, és több üzletbe is berontott.
Garázdaság miatt indított eljárást a gyöngyösi kapitányság egy helyi férfi, F. Richárd ellen, aki a rendőrök szerint szerdán kora délután kisebb ámokfutást rendezett a városban. A gyanúsított baltával a kézben sétált és hadonászott –a Török Ignác úton és a Kossuth Lajos úton megrongálta egy ház falát, egy csatornát és egy lemezszekrényt, de több üzletbe is betért, félelmet keltve a szemtanúkban. 
Mint a rendőrségi fotón látható, 31 éves férfi olyan erővel csapta neki valamilyen tárgynak a baltát, hogy annak nyele eltörött a fej alatt. A mintegy 20 perces őrjöngés után a rendőrök a helyszínen elfogták, majd a kapitányságra vitték a gyanúsítottat - írja a police.hu.
Szerző

Beismerte bűnösségét a milliókat elsikkasztó „fideszes tanár úr”

Publikálás dátuma
2020.01.16. 07:59
az V. kerületi Szemere Bertalan Általános Iskola és Gimnázium épülete
Fotó: Google Maps
Az iskolai alapítványt több millióval megkárosító pedagógus ellen valamiért a rendőrség sem akart nyomozni.
Bűnös, több év alatt hárommillió forintot sikkasztott el az  V. kerületi Szemere Bertalan Általános Iskola és Gimnázium alapítványának pénzéből – ismerte el az a tanár, aki a bűncselekmény idején egyben az V. kerületi önkormányzat bizottságának Fidesz-KDNP delegáltja is volt. Az egykor „a fideszes tanár úr”-ként emlegetett pedagógus még azzal a lehetőséggel sem élt, hogy az „utolsó szó jogán” bármit mondjon, egyből elismerte felelősségét, írja a hvg.hu.

Csak "hazavitte a pénzt" a rendőrség szerint

A lap iskolai forrásai szerint a megkárosított intézmény azután is szerette volna elkerülni a botrányt, hogy a sikkasztás kitudódott – nem kizárt, hogy a tanár kormánypárti háttere miatt voltak ilyen óvatosak. Ennél megdöbbentőbb, ahogy a rendőrség kezelte a helyzetet: az alapítvány végül feljelentést tett sikkasztás gyanújával, ismeretlen tettes ellen, 
a BRFK pedig nyomozást is indított – az eljárást azonban megszüntették, arra hivatkozva, hogy nem történt bűncselekmény, a pedagógus nem nyúlta le a milliós összeget, csak „hazavitte”.

Ahhoz a jelek szerint a hvg.hu  üggyel foglalkozó cikksorozata is kellett, hogy később mégis folytatódjon a büntetőeljárás. 
A vádlottat  végül „nagyobb értékre, üzletszerűen és folytatólagosan elkövetett sikkasztásban” találták bűnösnek és 300 ezer forint pénzbüntetésre ítélték, ami kevesebb a vád által javasolt összegű szankciónál. A bíró ugyanis a törvényi minimumhoz közeli összeget vett alapul, figyelemmel a pedagógus „személyi körülményeire”. Ha nem fizetné meg, akkor fogházban letöltendő büntetésre váltják át, ugyanakkor megkönnyítették a tanár dolgát dolgát: megengedték a részletfizetést, így 6 hónapra elosztva, 50 ezer forintonként törlesztheti a kirótt összeget. A bíróságon elhangzott, hogy „mégiscsak 1-5 évig terjedő bűncselekményről” van szó, és súlyosbító körülménynek számított, hogy huzamos időn keresztül dézsmálta a rá bízott pénzt. Viszont enyhítő körülményként figyelembe vették büntetlen előélete mellett azt, hogy vádlott a kár nagy részét, nagyjából 3 millió forintot magától megtérítette.

Elítélték, de tovább taníthat

Miután a történtek kirobbanása táján az V. kerületi Szemere Bertalan Általános Iskola és Gimnáziumból szabadságra ment, majd végleg eltűnt, a sikkasztó tanár egy másik iskolában helyezkedett el, a fenntartó Klebelsberg Központ (akkori lánykori nevén Klik) pedig szabályosan eltitkolta, hol alkalmazzák – közpénzből – a diákok alapítványi pénzét meglovasító kollégát. A lap személyi körülményeire vonatkozó kérdéseire válaszolva a pedagógus elmondta, hogy jelenleg is tanítóként dolgozik.A hírportál megkereste az utolsó ismert munkahelye alapján illetékes tankerületi központot, de cikkük megjelenéséig nem kaptak választ kérdéseikre. 
Szerző

Lakókocsit gyújtottak két emberre, tragédia Monoron

Publikálás dátuma
2020.01.15. 10:20
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
A gyanúsított a sértettek ivócimborája volt, de egy vita után mégis felgyújthatta szállásukat. Az egyik lakó nem élte túl a tüzet.
Rács mögé juttatná a Pest Megyei Főügyészség azt huszonkilenc éves férfit, aki a gyanú szerint két személyre rágyújtott egy lakókocsit Monoron. A gyanúsított ismerte a bűnügy két sértettjét. 2020. január 8-án mindhárman a lakókocsiban italoztak, de egy eldurvuló vita miatt a feltételezett elkövető távozott. Később, a kora délután, azonban visszatért egy öngyújtóval, és meggyújtotta a közvetlenül a lakókocsi ablaka alatt lévő szemétkupacot. Innen a tűz átterjedt a lakókocsira, amelyben a lakók éppen aludtak. 
Miután a lakókocsi és benne egyikük ruházata is lángra kapott, a két sértett felriadt, oltani kezdték a tüzet, amelybe később már az elkövető is bekapcsolódott. A lakóknak végül sikerült kijutni a tűzből, azonban egyikük olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy kórházba szállítását követően másnap életét vesztette. A rendőrség szerint a gyanúsított 28 éves, és jócskán részegen, bosszúból gyújtotta meg a lakókocsi előtti szeméthalmot, mert az ott lakó nő csúnyán beszélt vele. A tűz pillanatokon belül átterjedt a lakókocsira - az asszony előbb ébredt, mint 48 éves párja, akit válságos állapotban húztak ki az égő roncsból, de életét a kórházi kezelés ellenére sem tudták megmenteni.
A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság különös kegyetlenséggel, több ember sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérletével gyanúsítja a feltételezett gyújtogatót. A Pest Megyei Főügyészség kezdeményezte a a férfi letartóztatását is, mivel tartani lehet attól, hogy megszökne vagy újabb bűncselekményt követne el
Szerző
Frissítve: 2020.01.15. 11:51