Előfizetés

Kártérítést követelnek Irántól a lelőtt ukrán utasszállító áldozatainak országai

MTI
Publikálás dátuma
2020.01.16. 19:07

Fotó: STR / AFP / NurPhoto
Nagy-Britannia, Kanada, Svédország, Ukrajna és Afganisztán külügyminisztere csütörtökön Londonban tanácskozott.
Ötpontos követeléscsomagot fogalmaztak meg Iránnal szemben csütörtöki londoni ülésükön azoknak az országoknak a külügyminiszterei, amelyeknek állampolgárai a múlt héten Teherán közelében lelőtt ukrán utasszállító repülőgépen utaztak. Az iráni Forradalmi Gárda légvédelme a múlt héten tévedésből lőtte le az ukrán légitársaság Teheránból Kijevbe tartó Boeing 737-esét. A gépen 176-an utaztak, mindannyian meghaltak. Nagy-Britannia, Kanada, Svédország, Ukrajna és Afganisztán külügyminisztere csütörtökön Londonban tanácskozott. A politikusok összeállítottak egy intézkedés- és követeléscsomagot, amelynek fő pontjai között szerepel, hogy Iránnak maradéktalanul felelősséget kell vállalnia a gép lelövéséért, és el kell ismernie az áldozatok családjaival szembeni kötelezettségeit. A dokumentum szerint ebbe beletartozik a kártérítési kötelezettség is. 

Az orosz parlament alsóháza meg is szavazta Mihail Misusztyin miniszterelnöki kinevezését

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.01.16. 17:15

Fotó: Iliya Pitalev / AFP/Sputnik
Ezután Vlagyimir Putyin elnök rendeletben véglegesített.
A jelöltet 383 képviselő támogatta, 41 pedig tartózkodott. Nemmel senki sem szavazott, a 450 képviselő közül több az alkotmányozó munkatanács tagjaként maradt távol a szavazással egy időben megtartott tanácskozás miatt, amelyen részt vett Putyin is - írja az MTI. A négy parlamenti frakció közül a kormányzó Egységes Oroszország és a magát szociáldemokratának pozícionáló Igazságos Oroszország egyhangúlag, a nacionalista Liberális Demokrata Párt pedig többségében támogatta. A kommunisták előre jelezték, hogy tartózkodni fognak. Az állami dumának (az alsóháznak) a hatályos alkotmány értelmében jelenleg véleményezési joga van, kinevezési ügyekben döntési joga várhatóan csak a Putyin által szerdán kezdeményezett alaptörvény-reform után lesz. Vjacseszlav Vologyin házelnök a csütörtöki plenáris ülésen közölte: Misusztyinnak az állami dumában folytatott konzultációk során azt tanácsolták, hogy az előző kormány több tagját tartsa meg. Az RBK gazdasági lap Vologyin egyik tanácsadójára hivatkozva azt írta, hogy a honatyák a munkaügyi, az egészségügyi, a kulturális és a közoktatási tárca működésével kapcsolatban komoly kifogásokat emeltek. Misusztyin a szavazást megelőzően elmondott beszédében kijelentette, hogy Vlagyimir Putyin elnök szerdai üzenetét "a szociális igazságosság hagyományos értékeken alapuló és az emberek felé forduló" programként kell értelmezni. "Az első helyen áll a gyerekekről, a családról, a jólétről és a növekedésről, az életminőség javításáról való gondoskodás" - hangoztatta.
A kormányfőjelölt egyúttal kilátásba helyezte a nemzeti fejlesztési projektek megvalósításának felgyorsítását, és közölte, hogy a munkákért a kormánytagok személyesen felelnek majd. Mint mondta, a megvalósításokhoz szükséges eszközök - 450 milliárd rubel - a makrogazdasági stabilitásnak köszönhetően rendelkezésre állnak. Egy rubel jelenleg 4,85 forintot ér. A kijelölt kormányfő államigazgatási reformjának végrehajtását, valamint a gazdaság digitalizálását és technológiai fejlesztését, továbbá az agrárexport növelését ígérete. Megfogadta, hogy felszámolja az üzleti tevékenységet gátoló akadályokat, javítja a befektetési légkört, valamint szorosan együtt fog működni a parlamenttel és a régiókkal. Az 54. életévét márciusban betöltő miniszterelnököt technokratának tartják. Kinevezésével kapcsolatban több orosz lap is rámutatott arra, hogy egyetlen hatalmi csoportosuláshoz sem tartozik, mindenkivel rendezett a viszonya, és kifejezetten jóban van az elnöki hivatal második emberével, a vezetői káderutánpótlást felügyelő Szergej Kirijenkóval, aki korábban maga is volt már kormányfő. A közgazdaságtudományi doktorátussal rendelkező Mihail Misusztyin 1998-ban lépett állami szolgálatba, és 2010 óta áll az adóhatóság élén, ahol korábban más vezető funkciókat is betöltött. Jelentős szerepe volt az informatikai csúcstechnológia alkalmazásában, pályafutása kezdetén éppen egy ilyen cégnél dolgozott, amelynek átvette a vezetését is.
A digitalizálásban nemzetközileg is elismerten élen járó orosz Állami Adószolgálat 23 millió természetes személy, csaknem félmillió egyéni vállalkozó és több mint 200 ezer vállalat ügyeit bonyolítja le digitálisan. Szolgáltatásai lehetővé teszik gyakorlatilag minden adóügy online intézését. Az újdonsült kormányfő korábban más gazdasági szerveknél is fontos pozíciókat töltött be. 1999-2004-ben adó- és illetékügyi miniszterhelyettes volt, majd az ingatlan-nyilvántartási ügynökséget irányította, 2007-2008-ban pedig a különleges gazdasági övezetek irányítását ellátó szövetségi ügynökség vezetőjeként dolgozott. A magánszférában 2008 és 2010 között az UFG Capital Partners elnöke és az UFG Asset Management befektetési alap társvezetője volt. Misusztyin 1989-ben mérnök-rendszertechnikusként diplomázott a moszkvai szerszámgépipari egyetemen (SZTAKIN), 2003-ban a Georgij Plehanov nevét viselő közgazdasági akadémián szerzett doktori címet, 2010-ben pedig a kormányzati népgazdasági akadémián doktorált adóigazgatásból. Több tudományos és tanácsadó testület tagja. Az új orosz kormányfő nős, három fiú apja. Játékosként és tisztségviselőként elkötelezett a jégkorongsport iránt.

Végre esik Ausztráliában

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2020.01.16. 17:01

Fotó: Recep Sakar / AFP/Anadolu Agency
A bozóttüzektől legjobban sújtott államban, Új-Dél-Walesben a hétvégére további csapadékot ígérnek.
A kiadós csapadék és a tartós forróságot enyhítő lehűlés nagyban segíti a tűzoltók munkáját. A keleti partvidéken – a korábbi 200-230 tűzgócból – már csak 30 helyen lángol a növényzet – írta az Euronews.  Melbourne-ben már szerdán is esett, ami kitisztította a sűrű szmogot a levegőből, emiatt szüneteltetni kellett az Australian Open teniszverseny küzdelmeit. A bozóttüzektől legjobban sújtott államban, Új-Dél-Walesben a hétvégére további csapadékot ígérnek.
A meteorológusok egy kiterjedt viharrendszert észleltek a kontinens keleti, délkeleti részében, előrejelzéseik szerint jelentős csapadékra lehet számítani. A következő 5-7 napban 50-100 mm eső várható, de helyileg ennél több is előfordulhat. Ez a mennyiség már elég lehet arra, hogy a tűzoltók képesek legyenek kordában tartani, vagy akár el is fojtani a tüzek többségét – írta a Köpönyeg.
A helyi meteorológiai szolgálatra hivatkozva azonban az MTI azt közölte, jelentős esőre csak márciusban lehet számítani. A tüzek többsége addig izzik, amíg jelentősebb csapadék nem érkezik. Az időjárási előrejelzés szerint ötven százalék az esély arra, hogy a keleti országrészre március elsejétől május 30-ig az átlagos mennyiségű csapadék hulljon. A szolgálat szerint ugyanakkor több csapadékra lenne szükség ahhoz, hogy véget érjen a három éve tartó szárazság. 
Ausztrália történetének legpusztítóbb, ősz óta tomboló bozóttüzei 29 emberéletet követeltek, kétezer otthont égettek el és milliárdnyi állat veszett oda, valószínűleg több tucat faj kihalt. A lángok 10 millió hektáron pusztítanak. A hatóságok tucatnyi embert helyeztek vád alá szándékos gyújtogatás miatt, de a klímaváltozás lehet a fő oka a katasztrófának.