Robbanótestet találtak Szolnokon, órákig korlátozták a forgalmat

Publikálás dátuma
2020.01.17. 17:51
Egy korábbi II. világháborús robbanótest vár megsemmisítésre
Fotó: Népszava
Több órán át korlátozták a forgalmat pénteken Szolnok belvárosában, ahol földmunkák közben robbanótestre bukkantak.
Dávid Mónika, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese az MTI-vel közölte: a vízmű munkagépe az Ady Endre út és a Sarló utca kereszteződésében fordította ki a földből a feltehetőleg a második világháborúból származó robbanótestet. Az Ady Endre utat a Pozsonyi út és a Thököly úti körforgalom között lezárták. A forgalmat rendőri irányítással elterelték, a korlátozás a szerkezet elszállításáig tartott. Más intézkedésre nem volt szükség – tette hozzá.
Szerző
Frissítve: 2020.01.18. 14:29

Karácsony visszaszólt: az csupán az államtitkár úr fantáziájában született meg (szavazás)

Publikálás dátuma
2020.01.17. 17:25

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Kukaholding, adott szó, várólisták - mindent Budapestről, Karácsony Gergely értelmezésében.
Fürjes Balázs a Népszavában kért hatalmas ingyentelket Budapesttől, a felvetésre a főpolgármester lapunknak adott interjújában (szombaton jelenik meg) válaszol. A jelek szerint mindesetre csak a kormányzati kommunikációban szelidül a főváros és a kabinet viszonya, valójában udvarias háború zajlik.
A választ a szombati szám 5 oldalán megjelenő interjúból olvashatja ki.
Szerző
Frissítve: 2020.01.18. 06:41

Karácsony: Évi kétmilliárd forint kell a budapesti CT- és MR-várólisták megszüntetéséhez

Publikálás dátuma
2020.01.17. 17:17

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Az egyeztetések megkezdődtek a kormánnyal és reális az esély arra, hogy ebben meg is tudnak állapodni - mondta a főpolgármester Budapest.komm címmel tartott sajtótájékoztatóján.
Évente nagyjából kétmilliárd forintból szüntetnék meg a CT- és MR-várólistákat Budapesten a daganatgyanús megbetegedések esetében - mondta a főpolgármester pénteken az MTI szerint. Karácsony Gergely sajtótájékoztatóján emlékeztetett: a 2023-as atlétikai világbajnokság budapesti megrendezése ügyében a kormánnyal kötött megállapodás értelmében ötvenmilliárd forintból javítanak a következő öt évben a budapesti egészségügyi ellátás "siralmas helyzetén". A legfontosabb ma Budapesten az, hogy ne kelljen várniuk CT-re és MR-re azoknak, akiknek daganatos megbetegedés gyanúja miatt van szükségük ilyen vizsgálatra - jelentette ki. Hozzátette: számításaik szerint erre nagyjából évi kétmilliárd forintra van szükség. Az egyeztetések megkezdődtek a kormánnyal és reális az esély arra, hogy ebben meg is tudnak állapodni - mondta a főpolgármester. Karácsony Gergely közölte azt is, hogy összehangolt egészségpolitikát szeretnének elindítani, összefogva a kerületek által működtetett egészségügyi szolgáltatásokat.
      Havasi Gábor, a Főpolgármesteri Hivatal egészségpolitikai tanácsadója elmondta: jelenleg az előjegyzési lista két-három hónapos, és a kormánynak javasolt évi kétmilliárd forintos összeggel számításaik szerint hét nap alá tudnák csökkenteni a várakozást. Az első évben csaknem nyolcmilliárd forintot fordítanak majd a kerületi egészségügyi fejlesztésekre - ismertette. A fővárosiak érdekeinek képviseletében, a kormánnyal és a kerületekkel való párbeszéd elősegítésére megalakítják a Budapesti Egészségügyi Fórumot - jelentette be. Karácsony Gergely kérdésekre válaszolva elmondta: a főváros támogatja azt az elképzelést, hogy az országos vasúthálózatba integrálják a reptéri vasút közlekedését. Közölte azt is, hogy csütörtökön jelent meg egy rendelet, amely lehetővé teszi, hogy a főváros visszakapjon tízmilliárd forintot a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt.-től. A pesti alsó rakpartról szólva elmondta: olyan terveket szeretnének megvalósítani, amelyek alkalmassá teszik a rakpartot arra, hogy legalább ideiglenesen elzárják az autóforgalom elől. Olyan elképzelés azonban nincs, amely szerint ebben a ciklusban megszüntetnék a rakparton az autós közlekedést. Mint az a választási programjában is szerepelt, nyári hétvégenként szeretnék átadni a rakpartot a gyalogosoknak - közölte a főpolgármester. 
Szerző
Frissítve: 2020.01.17. 21:23