Áder hivatala 28 millióért vett új protokoll-villanyautót

Publikálás dátuma
2020.01.21. 10:40

Fotó: FrankHoermann/SVEN SIMON / AFP
Ezzel könnyebb lesz klímabarátnak tűnnie, mint a járó motorral olykor órákat várakozó Mercedesével.
A Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) a közbeszerzési adatbázisban fellelhető információk szerint tavaly év végén egy Audi e-tron Advanced 55 quattrót vásárolt - írja a Blikk. Áder János hivatala nettó 22,4 millió forintért vette az új autót, ami áfával együtt nagyjából 28 millió forint közpénz elköltését jelenti. (Ez mindenesetre nem rossz ár, mert a modell legalacsonyabb listaára hivatalos márkakaereskedőnél 29 millió forint. Ebből persze lehet kedvezményt kialkudni.) A KEH egy "új gyártású, felső-közép kategóriás, protokollcélú, tisztán elektromos, összkerékmeghajtású, 5 ajtós, 5 személyes, fokozatmentes automata váltós, fekete metál személygépkocsira" írt ki közbeszerzést, amit a Porsche Hungária nyert meg. A megkötött szerződés szerint az Audit legkésőbb december 18-ig kellett leszállítania a győztes vállalatnak.
Az államfő korábban egy hasonló értékű, S osztályos Mercedest használt. Minthogy azonban sokszor csak Áder János a kormánypártok érve amellett, hogy igenis érdekli őket a klímavédelem, ellenzéki oldalról sok kritika érte az államfőt a rendszeresen járó motorral várakozó autója miatt.
Nem most fordult elő először az sem, hogy az Orbán-kormány az autóiparnak adott megrendelésekkel kívánja több-kevesebb sikerrel demonstrálni, hogy törődik a közelgő klímakatasztrófával. Így például tavaly ősszel a Volkswagen e-Golfjának drága és elavuló félben lévő, kifutott szériájából szerzett 249 darabot a Kásler-féle Emmi, melyek darabját havi 54 ezerért kell bérelnie az egyébként is eladósodott kórházaknak.
Szerző
Témák
Áder János
Frissítve: 2020.01.21. 11:07

Büntetőfeljelentést tett a fertőzéssel végződő szemműtétek ügyében a kormányhivatal

Publikálás dátuma
2020.01.21. 09:38

Fotó: Vitaliy Ankov / AFP
5 milliós bírságot is kiszabtak, a fertőzéseket a vizsgálat szerint a közegészségügyi-járványügyi előírások betartásának elmaradása okozta.
Büntetőfeljelentést tett a fővárosi kormányhivatal a Budaörsi Egészségügyi Központban decemberben végzett szürkehályogműtétek utáni fertőzések miatt. Budapest Főváros Kormányhivatala keddi közleményében azt írta, hogy a vizsgálat szerint a fertőzéseket a közegészségügyi-járványügyi előírások betartásának elmaradása okozta.
A megállapított hiányosságok miatt a kormányhivatal ötmillió forint egészségügyi bírságot szabott ki.

A Budaörsi Egészségügyi Központból műtéti szövődmény miatt tizenkét beteget kellett kórházba vinni decemberben, miután szürkehályog-műtétet végeztek rajtuk. Az érintetteken további szemműtéteket kellett végrehajtani a Szent János Kórházban, ahol több betegnek is jelezték, hogy valószínűleg maradandó károsodást fog elszenvedni.

Új fejlesztési központot ültetett Budapest nyakába a kormány, Vitézy Dávid a vezérigazgató

Publikálás dátuma
2020.01.21. 07:37

Fotó: Népszava
A Budapest Fejlesztési Központ a Kiemelt Kormányzati Beruházások Központja átalakulásával jön létre, a bejelentés szerint Karácsony áldásával.
Létrehozzák a kormányzati Budapest-politika szakmai műhelyét, a Budapest Fejlesztési Központot (BFK), a nonprofit zrt. vezérigazgatója Vitézy Dávid lesz - jelentette be kedden Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Fürjes Balázs, a Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár.
A Budapest Fejlesztési Központ Nonprofit Zrt. tulajdonjogát a Miniszterelnökség gyakorolja.

A BFK nem új cégként, hanem az évek óta működő Kiemelt Kormányzati Beruházások Központja átalakulásával jön létre. A közmédiában tett bejelentés szerint a BFK feladata a városépítésben való közreműködés, a kormányzati budapesti közlekedéstervezési, várostervezési munka elvégzése, a fővárosi önkormányzattal való együttműködés, a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa támogatása, részben döntéseinek végrehajtása. A központ emellett városkutatásokat folytat, gyűjti a nemzetközi tapasztalatokat, legjobb gyakorlatokat, valamint szakmai konferenciákat, a társadalommal való párbeszédet is szervez majd budapesti ügyekben. A BFK nem vesz át önkormányzati feladatokat, hatásköri változás nem történik, ilyen kormányzati szándék nincs.
A névhasználathoz Karácsony Gergely főpolgármester hozzájárulását is megkapták - jelentette ki a közmédiával Gulyás. A BFK Fürjes Balázs irányításával jön létre és működik, ő kérte fel vezérigazgatónak Vitézyt is, aki elfogadta a felkérést. "Meggyőződésünk, hogy Vitézy Dávid személye és munkája komoly hozzáadott értéket jelent a kormányzati Budapest-munkában. Vitézy Dávid a BKK korábbi sikeres vezetőjeként az egyik legtapasztaltabb, legjobb városfejlesztési szakember, remekül fognak együtt dolgozni Fürjes államtitkárral" - fogalmazott a miniszter.
Fürjes arról beszélt, hogy Vitézy "remek igazolás, nagy munkabírású, fiatalon is tapasztalt klasszissal gyarapodott a kormányzati Budapest-csapat". Kompetens vezető, tudását Karácsony is nagyra tartja, nem véletlenül kérte föl a BKK vezetésére - fűzte hozzá. Karácsony nem kérte fel Vitézyt, a BKK cégvezetői posztját megpályáztatta, erről korábban például itt nyilatkozott a Népszavának. Vitézy aztán azzal utasította el a pályázást, hogy szerinte a BKK-nál magasabb szinten kell összefogni a főváros közlekedésének szervezését, regionális szemléletmódra van szükség. Fürjes erről azt mondta: "ha már nem vállalta a BKK vezetését, szálljon be a városépítésbe az új Budapest Fejlesztési Központ vezetőjeként". Az államtitkár, miután a főváros nyakába ültetett új intézményt bejelentette, azt is mondta: "Budapest nem csatatér, a város fejlődése mindannyiunk közös ügye, a budapestiek együttműködést várnak a kormánytól és városvezetéstől, nem háborút".