Előfizetés

Több száz millió forint értékben foglaltak le gyógyszereket egy nemzetközi akcióban

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.01.21. 15:03

Fotó: police.hu
Hat szervezett bűnözői csoport felszámolása, 112 házkutatás, 48 őrizetbe vett személy és közel 35 millió egység lefoglalt gyógyszer - ennyi a mérlege a razziának.
Az óriási fogásról a rendőrség számolt be honlapján. Az Europol támogatásával 2019. október 15. és 18. között zajlott le a hamis gyógyszerek elleni MISMED akció. A kezdeményezésben 11 európai ország (Belgium, Ciprus, Görögország, Finnország, Franciaország, Magyarország, Olaszország, Portugália, Szlovákia, Spanyolország, Egyesült Királyság), az Amerikai Egyesült Államok Kábítószer-ellenes Hivatala (US DEA), Bosznia-Hercegovina, és az Európai Csalás-elleni Hivatal (OLAF) vett részt, és fő célja az volt, hogy csökkentsék a bizonytalan eredetű és veszélyes doppingszerek, hamis gyógyszerek, étrend-kiegészítők, és gyógyhatású anyagok mennyiségét a piacon. A művelet idejére – az azonnali reagálás hatékonyságának növelése érdekében – az Europol Hágai központjában egy koordinációs központot állítottak fel. A résztvevő országok, illetve szervezetek a műveletben hat szervezett bűnözői csoportot számoltak fel, 112 házkutatást tartottak, 48 személyt vettek őrizetbe (Ciprus, Finnország, Franciaország, Magyarország, Portugália, Spanyolország, Egyesült Királyság), lefoglaltak összesen kb. 34,5 millió egység gyógyszert, amelynek az értéke hozzávetőlegesen 2,6 millió euró volt. 
A legnagyobb mennyiségben lefoglalt gyógyszer egy része olyan készítmény volt, amelyet jellemzően metamfetamin előállítására használnak, illetve ún. pszichotróp gyógyszerek (altató, nyugtató) voltak. Előfordult olyan eset is, amelynél a lefoglalt szer eredeti volt – nem hamis, hanem kórházból, gyógyszertárból ellopott –, és ezt csempészték különböző országokba, vagy kínáltak eladásra az interneten. A lefoglalt készítmények között néhány ezer bizonyult hamisnak. A gyógyszerek hamisítása, illetve az azzal való visszaélés komoly és egyre nagyobb méreteket öltő probléma, ezért azt európai szinten szükséges kezelni. A szervezett bűnözői csoportok növekvő mértékben fordulnak a gyógyszerhamisítási tevékenység felé, tekintettel arra, hogy igen alacsony a bűncselekmény miatt kiszabható büntetési tétel, de jelentős anyagi hasznot eredményez.  
Magyarországon az öt napig tartó műveletben a rendőrség, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) vett részt, de a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület is szerepet vállalt. Az ötnapos akció eredményeképpen a rendőrség 5,5 millió forint értékben, közel 10 000 egységnyi gyógyszert foglalt le, egy szervezett bűnözői kört számolt fel, és 3 személyt vett őrizetbe.  A Magyarországon lefoglalt szerek többsége – az európai adatokkal ellentétben – a doppingszerek közé volt (anabolikus szteroidok, hormonok) sorolható. Ugyanakkor tavaly hazánkban is nagy mennyiségű olyan gyógyszert foglalt le a rendőrség, amelynek a hatóanyaga metamfetamin előállítására alkalmas. 

Kiégette a redőnyöket, a lyukon át kukkolta és videózta áldozatait egy kunszentmiklósi férfi

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2020.01.21. 09:47
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Két nő közösségi oldalát is feltörte, hogy szexuális vágyát így elégítse ki. Elkapták, de szabadlábon védekezhet.
Tiltott adatszerzés bűntette és más bűncselekmény miatt vádat emeltek egy 31 éves kunszentmiklósi férfi ellen, aki ottani házak redőnyeire lyukat égetett, majd titokban meglesett és felvételt készített az ott lakókról - olvasható az ügyészségi közleményben.
A közlemény szerint a férfi ezzel a módszerrel - szexuális vágya kielégítésére - három fiatal nőt, egy férfit és a barátnőjét, valamint egy családot lesett meg titokban. A meztelen, félmeztelen személyekről - tudtuk és beleegyezésük nélkül - mobiljával készített fényképeket és videókat.
A vádlott emellett egy közösségi oldalon egy alkalmazás segítségével két ismeretlen nő internetes profiljába belépett, kifürkészte az ott tárolt adatokat, a sértettekről készült fényképeket pedig jogosulatlanul lementette.
Szabadlábon védekezhet a vádlott - ezek szerint a bűnelkövetés ismétlésétől nem tartanak a hatóságok. A büntetlen előéletű férfit tiltott adatszerzés bűntettével, valamint információs rendszer vagy adat megsértésének vétségével vádolják.

Halálra gázoltak egy biciklist Kiskőrösön, a sofőr elhajtott

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2020.01.21. 08:24
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Segítségnyújtás nélkül elhajtott a gázoló, de órákon belül a nyomára akadtak.
Elgázoltak és cserben hagytak egy kerékpárost Kiskőrösön hétfő este. Az 55 éves helyi férfi a helyszínen meghalt - közölte a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság. A balesetet feltételezhetően egy személygépkocsi sofőrje okozta, aki segítségnyújtás nélkül távozott.
Kedden hajnalban már arról adtak ki közleményt: beazonosították a kiskőrösi halálos gázolás feltételezett okozóját, akinek az elszámoltatása folyamatban van.