Bartók Imre;Demeter Szilárd;Térey János;

2020-01-21 17:27:31

Bartók Imre nem veszi át a Térey-ösztöndíjat, nem áll be Orbán Viktor kulturális trollapparátusába

Demeter Szilárd és Orbán János Dénes személye, valamint a díj létrejöttének körülményei is aggályosak az író szerint.

Ma jelentették be, hogy ki az a 45 író, akik megkapnák a tavaly elhunyt Térey Jánosról elnevezett irodalmi ösztöndíjat. A tizenkilenc tagú, ismeretlen összetételű szakmai zsűri január 20-án, hétfőn választotta ki jelöltjeit, jelölni pedig csak minimum a 35., maximum a 65. életévét betöltött írót lehetett. A Térey-ösztöndíj havi összege a Digitális Irodalmi Akadémia tagjainak juttatott mindenkori felhasználási díj 90 százaléka, ez 2020-ban havi bruttó 320 ezer forint - öt éven át.

Döntését így indokolta: "Enyhén szólva aggályosnak találom a díj létrejöttének körülményeit, annak átláthatatlanságát, az azt életre hívó Demeter Szilárd személyét, és nem hiszem, hogy itt és most ebben a formában kellene támogatni azt a kultúrát, amelyet egyébként DSZ példaképe és főnöke az egész trollapparátusával tudatosan és szisztematikusan rombol körülöttünk".

Bartók Imre az egyik díjazottal, Orbán János Dénessel, az állami milliárdokból finanszírozott Előretolt Helyőrség Íróakadémia vezetőjével kapcsolatban megjegyezte: "az elvbarátaival egy-két éve még más írók, többek közt a barátaim ellen uszított a pártlapban".

Mint írta, Harmath Artemisz - Térey János özvegye, az ösztöndíjat odaítélő bizottság elnöke - legjobb szándékaiban nem kételkedik, Térey Jánost pedig közel érezte magához, a halála sokkolta, "mindez azonban nem változtat a fentieken".

Bartók Imre végük azt is elárulta, hogy meg sem kaphatná a 35 és 65 éves kor közöttieknek szánt díjat, hiszen még csak 34 éves.