Péntektől vizsgálják a metróbeszerzést

Publikálás dátuma
2020.01.22. 06:30

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
A BKV felügyelőbizottságának ülésén vezető napirendi pont lesz az M3-as vonalon közlekedő szerelvények beszerzésének kivizsgálására vonatkozó javaslat.
Péntekre összehívta a BKV felügyelőbizottságát Katona Tamás, a testület elnöke. A vezető napirendi pont az M3-as vonalon közlekedő orosz metrószerelvények beszerzésének teljes körű kivizsgálására vonatkozó javaslat.
Karácsony Gergely főpolgármester január elején kérte fel a BKV és a BKK felügyelőbizottságát a beszerzés minden körülményét tisztázó vizsgálat lefolytatására, miután az Mfor megírta: hat felújított metrókocsit rozsdásodás miatt ki kellett vonni a forgalomból. A városvezető akkor abban bízott, hogy két hónap elegendő lesz a vizsgálat lefolytatására. Ebből lassan egy hónap letelt, de még nem sok minden történt.
A fővárosi közlekedési cég igazgatósága tavaly decemberben még leszavazta a kocsiszekrények szokatlan mértékű korróziójának független szakértő által történő kivizsgálására tett javaslatot.

Akkor azt mondták, hogy a Metrowagonmash az első 13 szerelvény (darabonként hat kocsival) leszállítása után megváltoztatta a gyártási technológiát, a többivel tehát nem lesz gond. Bár azt már akkor elismerte a BKV, hogy a forgalomból kivont hat kocsi padlójának szétszedése után azzal kellett szembesülniük, hogy „oda zabálni jár a rozsda”.
A cég egészen odáig körömszakadtáig tagadta a szerelvények többször jelzett korrózióját, holott a decemberi ülésen az is elhangzott, hogy két és fél éve tudnak a problémáról. A cég vezetése azzal nyugtatgatta az igazgatóságot, hogy a gyártónak a garanciaidőn belül meg kell javítania minden hibát, sőt ezzel nő a jótállási idő is. Ha pedig egy hiba miatt ki kell vonni egy járművet a forgalomból és a javítása két napnál tovább tart, akkor onnantól napi 23 ezer eurót kell fizetnie az orosz félnek kártérítésként.
Vélhetőleg már írják is a számlát. Az első hat kocsit ugyanis a BKV Népszavának adott válasza szerint mind a mai napig nem sikerült megjavítani és visszaengedni a forgalomba. Az összes többit pedig át kell vizsgálni.  A BKV a jótállás keretében az orosz szakemberek segítségével kívánja üzemképes állapotba hozni a szerelvényeket és a szerződésre hivatkozva járműállási kárátalányt számít fel, amelynek összege – tették hozzá - nincs maximálva. A gond csupán az, hogy a Metrowagonmash nem fizet. Se sokat, se keveset. Ezért indított pert a BKV még tavaly. Az ügy jelenleg is a nemzetközi jogsegély – az iratok fordítása és megküldése az érintett félnek – fázisában van. Márpedig az átadás óta tapasztaltak szerint joggal feltételezhető, hogy a gyártó által vállalt 30 éves élettartam, csak komoly ráfordítások és javítások árán lesz tartható. A szerződés egyébként meglehetősen körmönfontan fogalmaz. Az orosz Metrowagonmash eredetileg ugyan 25 évet garantált, majd ezt 30 évre emelték, de a kocsiszekrények és az alvázak rozsdamentességére vonatkozó jótállás csak 10 évre szól. Márpedig a nagyfokú korrózió ezeken jelentkezik.
A BKV hatmilliárd forintnak megfelelő kötbért követel elsősorban a késedelem miatt. A minőségi hibákból eredő kár ugyanis jóval nehezebben bizonyítható. Egy független szakértői vélemény mindenesetre javíthatná a BKV, illetve a városvezetés pozícióit. A BKV vezetése ennek ellenére decemberben úgy vélte, hogy felesleges olyasmit vizsgálni, ami már ismert. Az igazgatóság két tagja azonban januárban újra nekifutott az ügynek. A Népszava értesülései szerint heves vita után végül csak a főpolgármesteri javaslat kiegészítéseként bocsátották szavazásra az indítványukat, amelyet azután egyhangúlag elfogadott a testület. Ezen az ülésen hangzott el az is, hogy a három prototípuson kívül a többi szerelvényen nem várható extrém rozsdásodás, mert a Metrowagonmash azokat nem felújította, hanem újragyártotta, illetve az is, hogy más város azonnal szerződést bontott volna a céggel, ha ilyen minőségben szállították volna le a megrendelt metrókocsikat.
Katona Tamás a BKV felügyelőbizottsági elnöke a Népszava kérdésére elmondta, hogy eleget tesz Karácsony Gergely kérésének és rövid idő alatt összehívja a testületet. Ezt követően összeállítják a vizsgálati tervet, majd megkezdik az abban foglaltak végrehajtását. Az igazgatósági döntés értelmében a vizsgálatba külső szakértőt is bevonnak. De korántsem mindegy, hogy kit. Félő, hogy azok fognak szakvéleményt kiadni, akiket korábban bevonta a tender lebonyolításába, illetve a beérkezett kocsik műszaki átvételébe. A Népszavának nyilatkozó – neve elhallgatását kérő szakértő szerint – sokkal megnyugtatóbb lenne mindenki számára, ha közbeszerzést írnának ki a feladatra és egy valóban független nemzetközi minőségvizsgáló céget bíznának meg a munkával. Katona Tamás a külsős szakértő kiválasztására vonatkozó érdeklődésünkre azt válaszolta, hogy megnézik majd, kik foglalkoznak ilyesmivel. Az fb elnöke nem kívánt találgatásokba bocsátkozni a vizsgálat befejezésének várható időpontjáról sem.

Új megbízást kap Vitézy Dávid

Átalakítja a kormány az évek óta működő Kiemelt Kormányzati Beruházások Központját. A cég új néven és feladattal fut tovább. A Budapest Fejlesztési Központ (BFK) a kormány fővárosi fejlesztési terveinek megvalósításában segédkezik majd. Így közreműködik a városépítési, illetve közlekedési tervek kidolgozásában, támogatja a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa munkáját, városkutatást végez, szakmai konferenciákat és társadalmi párbeszédet folytat és mindenekelőtt olajozza a fővárosi önkormányzattal való együttműködést. - Egyetértek Karácsony Gergellyel abban, hogy ez nem lehet alternatív városházát építeni, de nincs is ilyen szándékunk – válaszolta a Népszava kérdésére Fürjes Balázs államtitkár, aki egyúttal azt is elmondta, hogy a központ első feladatai közé tartozik a dél-pesti HÉV-vonalak meghosszabbítása a Kálvin térig, valamint a többi vonal felújítási terveinek elkészítése. Az első közbeszerzési eljárások felhívása hamarosan meg is jelenik. Szintén a BFK folytatja le a Déli Városkapu, a Galvani-híd és a zöld park programok tervezési eljárásait is. Bár korábbi cégének, a KKBK-nak az átalakításával jön létre az új központ és Vitézy Dávid a teljes apparátust átveszi tőle, Fürjes Balázs nem érzi úgy, hogy félreállították. A cég névváltozása szerinte csak leköveti a 2018 tavaszán kezdődött változást, amikor a budapesti fejlesztéseket a Gulyás Gergely vezette Miniszterelnökségen képződött erőközpontba csoportosították. Őt is akkor nevezték ki államtitkárnak. Fürjes Balázs, akárcsak Karácsony Gergely főpolgármester (aki erről Facebook-posztjában írt tegnap) jó szakembernek tartja Vitézy Dávidot, akit „kár lett volna parlagon hagyni”. Új megbízatása várhatóan nem akadályozza majd a Közlekedési Múzeum igazgatói feladatainak ellátásban, hiszen a kiállítóhely tervezését is a BFK irányítja. Két fizetést azonban nem kap. A bejelentés jól mutatja a kormányzati útkeresést az önkormányzati választások után megváltozott politikai viszonyrendszerben, amely a bizakodók szerint az Orbán-kabinet mérsékeltebb szárnyának erősödésére utal. SZ. A. A.

Szerző

Raporton a helytartók Orbánnál: amelyik választókerületi elnök nem hozta a számokat, azt leváltja

Publikálás dátuma
2020.01.22. 06:00
Kósa Lajos minden bizonnyal átment a vizsgán
Fotó: KÓSA LAJOS FACEBOOK OLDALA
Véget ért a választókerületi elnökök meghallgatása a Fideszben - értesült a Népszava.
Két óra előtt néhány perccel távozott kedden Orbán Viktor hivatalából Boldog István egy takaros mentében. Jász-Nagykun-Szolnok megye 4. választókerületének elnöke a Népszava munkatársának egyetlen kérdésére sem volt hajlandó semmit mondani, pedig arra lettünk volna például kíváncsiak, mit szól hozzá, hogy korrupció gyanújával előzetes letartóztatásba helyezték közvetlen munkatársát, Fehér Petrát; számít-e arra, hogy őt is büntetőeljárás alá vonják; valamint hogyan zajlott a meghallgatása a miniszterelnöknél. Boldog Istvántól csak a gépiesen ismételgetett „Nem nyilatkozom! Nem nyilatkozom”-ra futotta.
Mindenesetre nem ő volt az egyetlen, aki megfordult a karmelita kolostorban: lapunk információi Orbán Viktor kormányfő tegnap befejezte a Fidesz választókerületi elnökeinek meghallgatását. A tavaly október 13-i helyhatósági választások eredményét értékelő beszélgetések múlt héten hétfőn-kedden kezdődtek, így az elmúlt napokban egy forrásunk szerint gyakorlatilag semmi mást nem csinált a miniszterelnök, csak fogadta a választókerületi elnököket, napi nyolc-kilenc órában. Ha így történt, akkor egy-egy „beidézettre” nagyjából fél óra jutott, vagyis elég intenzív értékelés zajlott minden esetben. (Kedden tizenegy és délután három között ráadásul egy államtitkári értekezlet is zajlott a Karmelitában, így valódi nagyüzem volt.) A legtöbb kormánypárti politikus eminens módon meg is osztotta a fotót közösségi oldalán, amin Orbán Viktorral ülnek egy asztalnál, de információink szerint ez inkább csak a propaganda-része volt a találkozónak. Az érdemi megbeszéléseken ugyanis Orbán Viktoron kívül részt vett Kubatov Gábor és gyakran még egy harmadik személy is, jellemző módon a Fidesz egy fejlesztési politikával és „választási matekkal” foglalkozó szakpolitikusa.

Kormányzati forrásaink reálisnak nevezték a 24.hu korábbi értesülését, miszerint 15-20 választókerületi elnököt válthatnak le a Fidesz számára több meglepő vereséget hozó helyhatósági választások után. - Azok, akik már 2018-ban is a leggyengébb egyharmadot jelentették az egyéni választókerületi eredmények szempontjából és nem sikerült javítaniuk, komolyan aggódhatnak, de azok is, akiknek a körzetében látványosan meggyengült a párt helyi szervezete – mondta egy forrásunk. A 444.hu hasonló szempontok alapján már összeállított egy listát korábban, ebben olyan korábban nagyon befolyásos politikusok szerepeltek, mint Hende Csaba, a Fidesz szombathelyi vezetője, vagy az érdi illetőségű Aradszki András volt energetikai államtitkár, valamint Dorkota Lajos, aki Dunaújvárosért felel: mindhárom megyei jogú városban erős pozíciói voltak korábban a kormánypártnak, de ez mára elolvadt. Dunaújvárosban a Fidesz már nem is indít saját jelöltet a közelgő időközi parlamenti választáson, Iváncsa független polgármesterét támogatják. Ebből a szempontból Boldog István sem lehet nyugodt, hiszen a körülötte kirobbant korrupciógyanús ügyek mellett az is gyengítheti pozícióját, hogy szülőhelyén, Törökszentmiklóson is abszolút többségbe került az ellenzék, a helyi koalíció adja a polgármestert is. Egy forrásunk szerint a hvg.hu korábban közölt információi szintén helytállóak lehetnek: a jövőben nem viselhet kormányzati tisztséget egy választókerületi elnök. - A főnök elég pikírt hangon már a tavaly októberi választásokat követő első választókerületi értekezleten szó szerint azt mondta, hogy úgy látszik, sokan nem tudják rendben vezetni a választókerületüket a kormányzati munkájuk mellett, így azokat szépen hazaküldjük – mondta egy informátorunk. Érdekes, hogy ezzel kapcsolatban kritikus hangot is hallottunk. Volt olyan kormánypárti háttérember, aki „tipikus budapesti logikának” nevezte ezt, mondván, egy vidéki képviselő pozícióit, helyi elismertségét kifejezetten erősítheti, ha a választókörzetében tudják, hogy kormánytag is. A számok, eredmények kiértékelése mellett a várbeli beszélgetéseken forrásink szerint szintén nagy hangsúlyt kapnak az adott térséget érintő fejlesztési tervek, ezek az eredmények tükrében akár még módosulhatnak is – egy-egy a Fidesz számára gyengébb régiót akár még meg is „tolhatnak” egy-két beruházással, ha ettől a kormánypárti pozíciók erősödésére lehet számítani 2022-ben. Ezzel párhuzamosan más fórumokon is zajlik a választások értékelése, úgy tudjuk, több terjedelmes tanulmány készült az elmúlt hetekben a pártvezetés számára; több közülük például a kormánypárti és ellenzéki média működésének, elérési hatékonyságának összehasonlításáról szól – és a megállapításaik miatt néhány kormánypártinak számító szerkesztőség vezetésének fájhat a feje.
Frissítve: 2020.01.22. 15:29

Országos figyelmeztetést adott ki az OMSZ: mindenhol sűrű, tartós lesz a köd

Publikálás dátuma
2020.01.21. 21:43
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Hivatalos vészjelzés érkezett a szerdai időjárás miatt.
Az egész országra figyelmeztetést adott ki a tartós, sűrű köd veszélye miatt szerdára az Országos Meteorológiai Szolgálat. Az MTI-hez kedden eljuttatott veszélyjelzésben azt írták: előreláthatólag szerda délutánig a nyugati és déli területek, illetve a körülbelül 400 méter feletti részek kivételével marad az ország nagyobb részén borult, párás, sokfelé sűrűn (zúzmarás) ködös idő. A borult területeken ónos szitálás, hószállingózás is kialakulhat. Reggelig többnyire mérsékelt marad a légmozgás. Szerdán kezdetben keleten a délnyugati, majd délutántól a Dunántúlon és a középső országrészben az északnyugati szél többfelé megélénkül, néhol meg is erősödik. Szerda délutántól - egy hidegfront hatására - nagy területen felszakadozik a felhőzet és a látásviszonyok jelentősen javulnak - tették hozzá. Az előrejelzés szerint a hőmérséklet szerda hajnalban mínusz 6 és mínusz 1 Celsius-fok között valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet mínusz 1 és plusz 6 fok között alakul.
Szerző