Előfizetés

Fideszes törvénymódosítás segíti az álállamtitkárt

Vas András
Publikálás dátuma
2020.01.22. 07:25
Kőrös Gusztáv a tárgyaláson. Nehéz bizonyítani, hogy egy bűncselekményt bűnszervezetben követtek el
Fotó: Röhrig Dániel / Népszava
A bűnszervezet bizonyítatlanságára és rendőrségi nyomozás hiányosságaira összpontosítottak a védők abban a perben, amelyben az elsőrendű vádlott magát államtitkárnak kiadva ígért uniós támogatásokat visszaosztásért cserébe. - Nem ennek az ügynek a vádlottjai voltak a célszemélyek, de nekünk, azt hiszem, egyértelműen jól jött – jegyezte meg a keddi tárgyalás előtt az egyik ügyvéd a Kaposvári Törvényszéken utalva
a Btk. tavaly júniusi módosítására. A parlament kormánypárti többsége ugyanis akkor úgy változtatta meg a jogszabályokat, hogy - a Népszavának nyilatkozó szakemberek szerint - szinte lehetetlenné vált a bűnszervezeti elkövetés bizonyítása. A módosítás értelmében bűnszervezetnek a legalább három személyből álló, hosszabb időre, hierarchikusan szervezett, konspiratívan működő csoport minősül, amelynek célja ötévi vagy ezt meghaladó szabadságvesztéssel büntetendő szándékos bűncselekmények elkövetése. A feltételekből elsősorban a konspiratív jelleg bizonyítása nehéz. (Sokak szerint a változtatással jól járhatott Simonka György fideszes országgyűlési képviselő is, akit bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalással gyanúsítanak.) Kőrös Gusztáv – aki a 2013-as bajai időközi választással kapcsolatos szavazatvásárlós kamuvideó főszereplőjeként vált ismertté – és 13 társa ellen bűnszervezetben, többrendbeli vesztegetést állítva, hivatalos személyi jelleg színlelésével, üzletszerűen elkövetett befolyással üzérkedés és más bűncselekmények miatt emelt vádat az ügyészség. Kőrös a legtöbbször Kovács Tivadar államtitkárként bemutatkozva, s magát Lázár János akkori miniszter közeli munkatársának beállítva, vissza nem térítendő uniós támogatásokat ígért vállalkozóknak, cserébe némi visszaosztást kért a tárcavezetőre hivatkozva. Annak érdekében, hogy növeljék hitelességét, TEK-es egyenruhára hajazó uniformisba öltözött csuklyás alakok kísérgették – nem csoda, hogy a többség bedőlt neki, s összesen több százmillió forintot át is adták a férfinak. A vádirat szerint Kőrös leginkább a rokonaiból hozta létre bűnszervezetét, amelynek tagjait 2018 őszén végül valódi TEK-esek füleltek le. Az elsőrendű vádlott a per során részben elismerte bűnösségét, társai azonban tagadtak, s védőik a bűnszervezet bizonyíthatatlanságára, valamint a szerintük nem megfelelően feltárt és ellenőrzött eseményekre hivatkozva felmentést kértek védenceikre.  A perben február elején várható ítélet. 

Börtönkártérítések felfüggesztése: a Magyar Ügyvédi Kamara elnöke szerint Orbán a jogállamot ássa alá

Szelestey Lajos
Publikálás dátuma
2020.01.22. 07:14
A kép illusztráció
Fotó: Shutterstock
Bánáti János úgy véli, a hatalom eljárása aláássa az igazságszolgáltatásba, azon belül is a bírósági döntésekbe, így a demokráciába vetett bizalmat.
A Reuters a Magyar Ügyvédi Kamara elnökét idézi, aki szerint Orbán Viktor a jogállamot ássa alá, amikor megtagadja, hogy a kormány – jogerős ítélet alapján – kártérítést fizessen az embertelen körülmények között tartott raboknak, illetve a gyöngyöspatai iskolai elkülönítés áldozatainak. A jelentés hozzáfűzi, hogy a miniszterelnök már egy sor kérdésben tengelyt akasztott az unióval, most pedig arra utasította az igazságügyi minisztert, hogy ameddig csak lehetséges, odázzák el a pénzek átutalását. Ezen kívül bejelentette a vonatkozó szabályok felülvizsgálatát. Bánáti János szerint azonban a hatalom eljárása aláássa az igazságszolgáltatásba, azon belül is a bírósági döntésekbe, így a demokráciába vetett bizalmat. Mert ha egy állam nem tartja be a szabályokat, akkor az emberek a továbbiakban mondhatják például, hogy nem róják le az általuk jogtalannak tartott adót, és ez legveszedelmesebb az egészben. Hiszen a demokratikus viszonyok azt jelentik, hogy mindenki elfogadja a bíróságok verdiktjét. Magyar György ehhez annyit tett hozzá, hogy a jelek szerint a kormánynak nincs szüksége az igazságszolgáltatásra, mert ő maga is megmondhatja bárkinek, mi a jó és mi a rossz. A cikkben az áll, hogy a nacionalista Orbán rendszeresen visszautasítja jogállami aggályokat. Szerinte azokat politikai ellenfelei szítják, gyakran Sorossal a háttérben. (New York Times/Yahoo/Reuters

Angol helyett bürokrácia: a szülők is a tanárok mellé álltak a tankerület ellen

Juhász Dániel
Publikálás dátuma
2020.01.22. 07:00

Fotó: Béres Márton / Népszava
Továbbra sem enged a tankerület akaratának egy budapesti iskola tanári kara, ahol a két tannyelvű oktatás jövője a tét. Az ellenállásba a szülők is bekapcsolódtak.
Nem változtatott pedagógiai programján a Külső-Pesti Tankerületi Központ által adott január 15-i határidő után sem a Budapest XVIII. kerületében működő Kapocs Magyar-Angol Két Tannyelvű Általános Iskola tanári kara, és ebben a szülői munkaközösség tagjai is támogatták őket. Megírtuk: a tankerület azt szeretné, hogy a következő tanévtől a Kapocsban induló két első osztály közül csak az egyik legyen két tanítási nyelvű, a másik pedig normál tantervű, hogy azok a szülők is beírathassák gyermekeiket, akik nem szeretnék, hogy gyerekeik már első osztályban magyar-angol nyelvű oktatásban részesüljenek. Ehhez a pedagógiai program módosítására lenne szükség, ami viszont a tantestület hatáskörébe tartozik. A tanárok szerint ha a tankerület akarata érvényesülne, egy lassan tíz éve sikerrel működő program szűnne meg, ami az iskolát is bizonytalan helyzetbe hozná. Ugyanis 2010-ben épp azért döntöttek amellett, hogy mindkét első osztály két tanítási nyelvű legyen, mert a „normál” tantervet egyre kevesebb szülő választotta, míg a két tannyelvű osztályba túljelentkezés volt. A tankerület kezdeményezésével nemcsak a tanári kar, hanem az iskola szülői munkaközössége sem ért egyet. Múlt héten petíciót indítottak a két tannyelvű oktatás megcsorbítása ellen, valamint Bak Ferenc tankerületi igazgatónak is levelet írtak. A levélben felhívták a figyelmet arra: a két tannyelvű programban résztvevő diákok körében az elmúlt években jelentősen csökkent a lemorzsolódó gyerekek száma, az iskola tanulóinak többsége pedig már nyolcadik osztály végén középfokú nyelvvizsgát szerez. A szülők szerint a tankerület kezdeményezése szembemegy azzal, amit a kormányzat a nyelvtanulás fontosságáról kommunikál. Emlékeztettek: a korábban bejelentett jogszabályi módosításoknak megfelelően az is várható, hogy a közeli jövőben csak azok a tanulók felvételizhetnek majd egyetemre, akik rendelkeznek legalább egy középfokú nyelvvizsgával. De ha nem is változik a jogszabályi környezet, a nyelvvizsgával rendelkező diákok akkor is jelentős előnyre tesznek szert. A szülők szerint a Kapocs Iskolában ettől a lehetőségtől akar megfosztani a tankerület évfolyamonként legalább 30 gyereket. Közben az is kiderült, hogy míg a Kapocsban megfeleznék a két tannyelvű osztályokat, addig a kerület egy másik iskolájában, az Eötvös Loránd Általános Iskolában jövőre első alkalommal két tanítási nyelvű osztályt indítanak. A Kapocs Iskola közössége szerint üdvözlendő a két tanítási nyelvű program kiterjesztése, de nem értik, ezzel párhuzamosan náluk miért kell korlátozni ezt a lehetőséget. Bár arra nincs kézzelfogható bizonyíték, hogy a két ügynek köze lenne egymáshoz, de érdekes körülmény, hogy az Eötvös Iskola igazgatójának felesége, Király Marian korábban a Kapocs igazgató-helyettese volt, jelenleg pedig a Külső-Pesti Tankerületnél dolgozik.
Kerestük a tankerületet, hogy megtudjuk, mit tehetnek, ha a Kapocs tantestülete nem módosít a pedagógiai programon. Bak Ferenc tankerületi igazgató azt írta: az indítható osztályok számának engedélyezése már a tankerület hatáskörébe tartozik. Arra a kérdésünkre, mikorra a rendeződhet az iskola helyzete, már nem kaptunk választ. Az iskolák weboldalán található tájékoztatókból viszont kiderült, hogy a kerületben január 28-án, a Pestszentimrei Sportkastélyban tartanak szülői fórumot a beiskolázásról és a következő tanévben várható változásokról.