MTA;elnök;

2020-01-22 18:24:04

Hárman szálltak ringbe az MTA elnöki székéért

A Magyar Tudományos Akadémia májusban választja meg új vezetőjét.

Freund Tamás neurobiológus, Pléh Csaba kognitív tudós vagy Szathmáry Eörs evolúcióbiológus lehet a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) következő elnöke – derült ki az Akadémia szerdán közzétett jelöltlistájából. Új elnök megválasztására azért van szükség, mert az MTA jelenlegi vezetőjének, Lovász Lászlónak májusban lejár a megbízatása. A tisztújításra az Akadémia május 4-5-ei közgyűlésén kerül sor, ahol az elnök mellett főtitkárt, főtitkár-helyettest és három új alelnököt is választanak. Az akadémiai szabályozás szerint a vezető tisztségekre a jelölteket három évre lehet megválasztani, majd legfeljebb egyszer további három évre újraválasztani. A jelenlegi vezetés öt tagja először 2014-ben, majd 2017-ben nyerte el mandátumát.

Akadémiai körökben Freund Tamást, az MTA jelenlegi alelnökét tartják a legesélyesebb jelöltnek, aki korábban maga is ellenezte az MTA-t megcsonkító kormányzati intézkedéseket, a jobboldali-konzervatív értékrendű tudósokat tömörítő Professzorok Batthyány Köréből is kilépett. Bár Freundot a hazai tudományos élet egyik legmeghatározóbb – és legbefolyásosabb – szereplőjeként tartják számon, ő sem tudta megakadályozni, hogy a kormány végig vigye tervét, ami az akadémiai kutatóintézetek elcsatolásával végződött. A kutatóhálózat tavaly szeptembertől az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) irányítása alatt működik. Az ELKH vezetését Maróth Miklósra, az Orbán Viktor kormányfővel jó viszonyt ápoló orientalista klasszika-filológusra bízták.

A Freund Tamás iránti bizalom meginogni látszott, amikor tavaly októberben nyilvánosságra kerültek egyik levelének részletei, amit a miniszterelnöknek címzett. Freund ebben egyebek mellett „gyengén teljesítő”, kormánykritikus társadalomtudományi kutatócsoportok munkatársairól írt, akik a fiatalságot „mételyezik”, és akiktől „szerettek volna megszabadulni”. A levél megosztotta a tudósközösséget, majd Freund bocsánatot kért. Azt pedig határozottan cáfolta, hogy ki akarná rúgatni kormánykritikus kollégáit.

Az MTA jelölőbizottsága február 19-én ülésezik legközelebb, ekkor tárgyalják meg a jelöltek koncepcióit. A jelölési szakaszt a bizottság március 11-i ülésén zárják le.