Túlárazott szerződések rendszerét tárta fel, új főosztályt hozott létre, beszólt a Roszatom tervére - így telt a pécsi polgármester első 100 napja

Publikálás dátuma
2020.01.24. 19:21

Fotó: Röhrig Dániel / Népszava
Péterffy Attila részletes összefoglalót tett közzé arról, hogy mit ért el eddig.
Az első száz napról adott ki sajtóközleményt pénteken Péterffy Attila, Pécs új polgármestere. Ebben - mint a Szabad Pécs arról beszámol - Péterffy azt írja, több száz programon, találkozón vett részt, tárgyalt mások mellett kormánytagokkal, nagykövetekkel és piaci szereplőkkel, az egyetem képviselőivel és egyházi személyekkel, a legfontosabb cél pedig végig az volt, hogy
"Pécset kiragadjuk a negatív gazdasági spirálból, fejlődő pályára állítsuk, befektetőket csábítsunk ide és munkahelyeket teremtsünk".

Polgármesterként az önkormányzati cégeket és az intézmények vezetőit - a város gazdaságának stabilizálása érdekében - arra utasította, hogy ne vállaljanak semmilyen kötelezettséget a legszükségesebb kiadásokon felül. Emellett, a polgármesteri hivatalban létrehozott egy új egységet, a Gazdaságfejlesztési Főosztályt, aminek feladatát a neve is tükrözi.
Visszavonták az önkormányzati képviselők ingyenes parkolását. Új ügyvezető és új főszerkesztő dolgozik azon, hogy az önkormányzat médiacége pártatlanul, szakmai alapon működjön. Megkezdték az önkormányzati cégek és intézmények átvilágítását, az első eredmények pedig 
az előző polgármester alatt köttetett, 30 százalékkal túlárazott ügyvédi szerződések rendszerét tárták fel.

Péterffy szerint a város érdekeivel ellentétes kontraktusok megszüntetését azonnal megkezdték, a “nem a pécsiek érdekében zajló gazdálkodási gyakorlatok miatt” több cégvezetőt is visszahívtak. A polgármester a közlemény szerint személyesen rúgta ki az illetőket. Azt is írja: "természetesen a jogi lépéseket is megtesszük".
Pécs közelében nem épülhet sem atomtemető, sem uránbánya

- közölte a vitás atomügyek kapcsán Péterffy. A közlemény szerint a polgármester járt a Roszatom által első ízben Oroszországon kívül, és éppen Pécsett megtartott Atom Eco nevű rendezvényén is, ahol ugyancsak leszögezte ezt.
Az elődjétől örökölt, forráshiányos fejlesztések kapcsán a kormánytól reméli Pécs megsegítését Péterffy. A polgármester személyesen keresett fel több, régóta húzódó pécsi útfelújtíást és kért beszámolót a helyi építésvezetőktől. Utasította a városfejlesztési főosztály vezetőjét, hogy dolgozza ki az ilyen beruházások szigorúbb rendjét.
"Pécs új vezetésének világos elképzelései vannak, a céljaira koncentrál, amiket tudatos lépésekkel hajt végre – azt gondolom, erről árulkodik az első száz napunk és ezt fogjuk tenni a ciklus hátralévő részében is" - foglalta össze Péterffy.
Szerző
Frissítve: 2020.01.24. 19:43

Ónos szitálás teszi színesebbé a szombaton érkező még több felhőt és ködöt

Publikálás dátuma
2020.01.24. 17:21

Fotó: Shutterstock
Szombat estig a Kárpát-medence időjárását továbbra is anticiklon határozza meg, folytatódik a többfelé borult, helyenként ködös idő.
Éjszaka a derült tájakon is több helyen köd képződik. Szombaton többnyire erősen felhős vagy borult, párás, néhol ködös idő lesz, főként a magasabb hegyekben lesz napsütés. A ködös tájakon éjszaka és szombaton is szitálás, ónos szitálás, hószállingózás előfordulhat, de szombaton délután, este elsősorban délnyugaton, délen helyenként eső, ónos eső is valószínű. Többnyire mérsékelt marad a légmozgás.
A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -1 és -9 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton általában -2 és +4 fok között várható.

Időjárási helyzet Európában

Észak-Európa fölött ciklonok örvénylenek, amelyeknek hatására arrafelé többnyire erősen felhős vagy borult az ég, és főként a frontok mentén több helyen esik az eső, az északabbi és keletebbi tájakon havazik. Sekély ciklon helyezkedik el a Pireneusi-félsziget térségében, emiatt ott a több-kevesebb napsütés mellett gyakran erősen megnövekszik a felhőzet, és záporok, néhol zivatarok alakulnak ki. Ugyanakkor a Brit-szigetektől Közép-Európán át egészen a Balkán-félszigetig anticiklon húzódik. Területén borult, párás, néhol tartósan ködös, valamint derült, napos vidékek egyaránt előfordulnak. Számottevő csapadékról nem érkezik jelentés, de a borult, ködös területeken szitálás, ónos szitálás, hószállingózás előfordul. A legmagasabb nappali hőmérséklet kontinensünk északkeleti részén többnyire 0 és -9, középen 1 és 8 fok között változik. A legenyhébb idő délen, délnyugaton van, ahol a kora délutáni órákra 10 és 18 fok közé melegszik fel a levegő.
Témák
időjárás

Itt a kormány újabb kifogása: a gyöngyöspatai gyerekek azért nem kaphatják meg a kártérítést, nehogy ne kapják azt meg

Publikálás dátuma
2020.01.24. 16:07

Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
ENSZ-ülésen hangzott el az újabb magyarázat az időhúzásra.
Majdnem három órán át foglalkoztak a Magyarországon élő gyerekek helyzetével az ENSZ Gyermekjogi Bizottsága rendes ülésének első ülésnapján, szerdán - írja a 444.hu. A Genfben tartott ülésnap vége felé pedig előkerült a gyöngyöspatai szegregációs perben kártérítésre jogosult roma gyerekek ügye is. A Gyermekjogi Biztosság egyik, a Dél-Afrikai Köztársaságból delegált tagja, az ismert gyermekjogi szakértő Ann Skelton rákérdezett: 
igaz-e, hogy a magyar kormány nem akarja kifizetni a szegregáltan oktatott gyöngyöspatai gyerekeknek azt a kártérítési összeget, amit jogerős bírósági ítélet ítélt meg nekik.

Választ a második ülésnapon adott a magyar delegációt vezető Beneda Attila, aki az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) család- és ifjúságpolitikáért felelős helyettes államtitkára, illetve Novák Katalin közvetlen helyettese. Rögtön azzal indított, hogy a gyöngyöspatai gyerekeknek életbevágó ügyet politikai kérdésnek minősítette. Majd - eddig még nem hallott módon - úgy magyarázta azt, hogy a gyerekek nem kaphatják meg a jogerősen megítélt kártérítést:
"mindenképpen szeretnénk elkerülni [...], hogy a Kúria döntése által keletkezett bármilyen pénzbeli vagy természetbeni kifizetés ne a gyerekekhez jusson".

Korábban Orbán Viktor miniszterelnök - hagyományos rasszista toposzok felelevenítésével - "munka nélkül szerzett" pénznek nevezte a kártérítést, hozzátéve, "a gyöngyöspataiaknak igazságot kell szolgáltatnunk". Jelenleg arról folyik a kormányzati "ötletelés", hogy a megítélt pénzek helyett hogyan fizessen inkább "természetben" az állam. Beneda az atyáskodó gesztusról finoman csak annyit mondott: jelenleg is folynak egyeztetések a kormány és az érintettek között.
Az ENSZ-ülésen a gyöngyöspatai ügyön kívül volt szó több más hazai gyermekjogi kérdésről is, például a magyar gyermekvédelem állapotáról, vagy a déli határon felállított tranzitzónákban ragadt menedékkérő gyerekek helyzetéről.
Szerző