6,8-as földrengés volt Törökországban, legalább 4 ember meghalt

Publikálás dátuma
2020.01.24. 21:04

Fotó: Ismail Sen / Anadolu Agency
Számos kisebb épület mellett egy tömbház is összeomlott az egyik érintett településen, sokan a romok alatt rekedhettek.
Erős, 6,8-as fokozatú földrengés rázta meg pénteken helyi idő szerint 20 óra 55 perckor  - közép-európai idő szerint 18 óra 55 perckor - Délkelet-Törökországot. A rengés hipocentruma Elazig tartomány Sivrice körzetében, 6,75 kilométeres mélységben volt - közölte a török katasztrófavédelem. Az első értesülések szerint a természeti csapásban
legkevesebb négy ember meghalt.

Az isztambuli Kandilli megfigyelőállomás ennél valamivel mérsékeltebb, 6,5-ös erősségű rengésről számolt be, amely 4,8 kilométeres mélységből indult ki. A török katasztrófavédelem azóta már két, 5-ös fokozatúnál nagyobb utórengést rögzített, míg a Kandilli szerint a legerősebb utórengés 4,5-ös volt. A rengést a környező tartományokban: Diyarbakirban, Adiyamanban, Adanában, Hatayban, Osmaniyében, Tunceliben, Gaziantepben, Sanliurfában és Malatyában is érezni lehetett. A mentés megkezdődött.
Süleyman Soylu török belügyminiszter szerint az incidensben négy ember vesztette életét, ketten Elazig, ketten pedig a szomszédos Malatya tartományban. Soylu előzőleg arról számolt be, hogy a sebesültek száma kettő, de az ő állapotukról később nem nyilatkozott. Azt is közölte, hogy Sivrice településen 4-5 ház összeomlott, Elazig városában pedig tíz épületben keletkezett kár. Hozzátette: Malatya tartomány Pütürge településén ugyancsak néhány ház összeomlott, vagy súlyos kárt szenvedett. Soylu jelezte azt is, hogy Elazig tartomány Maden településén egy 4 vagy 5 emeletes lakóház is összeomlott, és vannak, akik a romok alatt rekedtek. Egyelőre nem egyértelmű, hogy a két elazigi holttest onnan került-e elő.

A koronavírus elérte Európát

Publikálás dátuma
2020.01.24. 20:59
Ebben a kórházban kezelik az egyik francia beteget
Fotó: DENIS CHARLET / AFP
Az első megerősített esetet Bordeaux-ban, a másodikat Párizs térségében jelentették.
Franciaországban is megjelent a tüdőgyulladást okozó új koronavírus, ez az első megerősített eset Európában - jelentette be Agnes Buzyn francia egészségügyi miniszter péntek esti sajtótájékoztatóján. A tárcavezető szerint az első esetet Bordeaux-ban, a másodikat Párizs térségében jelentették. Valószínűsítette, hogy további esetek is lesznek.
Csütörtöki értesülések szerint öt embert kezelnek az Egyesült Királyságban a tüdőgyulladást okozó új koronavírusra jellemző fertőzési tünetekkel. A gyanús esetek közül négyet Skóciában, egyet Észak-Írországban vizsgálnak. Esetükben viszont még nem bizonyosodott be, hogy valóban a szóban forgó fertőzést kapták el.
Helyi idő szerint péntek délutánra Kínában országosan 880 fölé emelkedett a fertőzöttek száma, míg a halálos áldozatoké 26-ra nőtt.

Blokkolja az EU krími szankcióit Ciprus, állítólag ezzel sürgetik a török földgáz-fúrás büntetését

Publikálás dátuma
2020.01.24. 20:49
Török olajfúró hajó Ciprusnál
Fotó: DEFENCE MINISTERY PRESS SERVICE / AFP
Tavaly tavasz óta termeli ki a gázmezőket Ankara a ciprusi partoknál, és bár már ígérte, még nem lépett az ügyben az unió.
Ciprus blokkolja az Európai Uniós szankciókat az Oroszország által annektált Krím tisztviselőivel szemben - írja a Reuters. A hírügynökségnek nyilatkozó uniós tisztviselők szerint a Moszkvának tett szívességgel a Törökország elleni keményebb fellépést zsarolná ki az ország vezetése, Nicosia ugyanakkor tagadja a két ügy összekapcsolását.
Egy török fúróhajó tavaly május óta horgonyoz Ciprus nyugati partjainál, egy másodikat pedig júliusban indítottak el, hogy a sziget körüli természeti kincseket kitermelje. Ankara annak ellenére is hajthatatlan a kitermelés leállítása kapcsán, hogy - Ciprus és Görögország kérésére - már az Európai Unió is figyelmeztette emiatt. 1974-ben a török hadsereg elfoglalta Ciprus egy részét, ahol most az egyedül Törökország által elismert bábállam, az Észak-Ciprusi Török Köztársaság működik, ezt pedig elégséges alapnak tartják a vitatott vizeken való olajfúráshoz. Az EU ugyan bejelentett szankciókat az ügyben, ezek bevezetését viszont elhalasztották, mondván, időt adnak a török félnek, hogy megmásítsák elhatározásukat.
Az Ukrajnától elcsatolt Krím kapcsán a 28 tagállam egyhangú döntése mellett lehet csak szankciókat kivetni, eért tudta megakasztani a folyamatot Ciprus. A Reuters-nek nyilatkozó diplomaták mind úgy tudják, ennek oka, hogy siettessék az Ankarát sújtó intézkedéseket. A ciprusi külügy szerint viszont csak áttekintik a krími szankciók kapcsán rendelkezésükre álló információkat, erre kell várni.
Szerző