Előfizetés

A tisztifőorvos szerint Magyarországon nem tudnak koronavírusos betegről

MTI
Publikálás dátuma
2020.01.26. 11:35

Fotó: Koki Kataoka / Yomiuri
A tüneteket nehéz megkülönböztetni az influenzáétól.
Az országos tisztifőorvos közlése szerint nincs tudomásuk magyarországi koronavírusos betegről. Müller Cecília egyúttal hangsúlyozta, hogy itt kicsi az esélye a járványnak. A szakember az M1 aktuális csatornán vasárnap arra hívta fel a figyelmet, hogy a koronavírusos megbetegedés tünetei hasonlóak az influenzához, és azért is nehéz az elkülönítése, mert Magyarországon éppen most influenzajárvány van. A koronavírus azonosítása laboratóriumi módszerekkel lehetséges, és ennek feltételei már megvannak Magyarországon - mondta Müller Cecília. Hozzátette: influenzaszezonban előfordulnak koronavírusos megbetegedések, de ez most valami egészen új. A szakemberek vizsgálják a nemrég létrejött változatot, keresik az ellenszerét, kutatják terjedését. Továbbá működik a megerősített járványügyi figyelőrendszer. Az országos tisztifőorvos hangsúlyozta: figyelni kell az alapvető higiéniai szabályokra, javasolt a minél többszöri kézmosás és a "tüsszentési etikett" betartása. Kérdésre válaszolva a szakember azt mondta: a vírus csak élő sejtekben szaporodik, így például a Kínából érkező csomagok teljesen veszélytelenek. Kínában viszont egyre gyorsabban terjed a vírus, ami a világ egyre több pontján bukkan fel. Már megjelent Európában is.

Győr fékezett lelkesedéssel választ

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.01.26. 09:52

Egyelőre valamivel alacsonyabb a részvétel, mint októberben volt.
Az októberinél valamivel kevesebben vettek részt eddig a győri időközi polgármester-választáson, amit Borkai Zsolt lemondása miatt tartanak ma a városban. Ma reggel kilencig a szavazásra jogosult 101 ezer győri polgár 5,24 százaléka ment el voksolni, három hónappal ezelőtt ugyanekkor valamivel magasabb, 6,43 százalékos volt a részvétel. A helyzet hasonló volt 11-kor is: az október 17 százalékkal szemben most 14,87 százalékos volt a részvétel. 13 óráig 22,8 százalék szavazott, októberben 24,06. 15 órára közeledett valamelyest egymáshoz a két érték, 30,19 százalékra nőtt a részvételi arány, ami három hónapja ilyenkor 31,07 volt. A különbség amúgy ezer embert jelent. 17 órára sem érte utol a részvétel az októberit, az akkori 31,06 százalék után most 30,19 volt.
A szex- és korrupciós botránya miatt leléptetett Borkai Zsolt helyére hatan pályáznak, a verseny azonban az ellenzéki összefogás (MSZP-DK-Momentum-Jobbik-LMP) jelöltje, Pollreisz Balázs, illetve a Fidesz-KDNP színeiben induló Dézsi Csaba András között dől el. Rajtuk kívül indít jelöltet  az Összefogás Győrért Egyesület, valamint a Mi Hazánk Mozgalom, ketten pedig függetlenként próbálkoznak. Bár Győrt masszívan fideszes városként tartják számon, ahol még a hatalmas botrány kellős közepén is nyerni tudott Borkai Zsolt, Pollreisz Balázs szerint nem lefutott a választás. Arra számítok, hogy az történik majd mint a jászberényi megismételt választáson: többen szavaznak és veszít a Fidesz – mondta lapunknak adott interjúban. Természetesen a fideszes jelölt is győzelemre készül, ahogy a Népszavának mondta, "le akarom zárni a Borkai-érát és el akarom kezdeni a Dézsi-korszakot. Szerinte a Borkai üggyel folt esett a becsületen, ezt pedig le kell törölni.

Győr mellett még hat településen választanak ma

MTI
Publikálás dátuma
2020.01.26. 08:06
Képünk illusztráció
Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
Hét településen tartanak ma időközi önkormányzati választást: Győrben, Patakon, Bokorban, Pötrétén és Irotán polgármestert, Apátvarasdon és Sényén képviselőket választanak. Győrben az október 13-án megválasztott Borkai Zsolt (Fidesz-KDNP) lemondása miatt van  szükség időközi polgármester-választásra. A posztért hatan indulnak: egy-egy jelölt az Összefogás Győrért Egyesület, az MSZP-DK-Momentum-Jobbik-LMP, a Fidesz-KDNP, valamint a Mi Hazánk Mozgalom színeiben, ketten pedig függetlenként. A választói névjegyzékben 101 655-en szerepelnek. Nógrád megyében két településen is polgármestert választanak. Patakon októberben a Fidesz-KDNP-s és a független jelölt egyaránt 199 szavazatot kapott, az időközi választáson rajtuk kívül indul egy harmadik, független jelölt is. A választáson 735 helybéli vehet részt. Bokor községben ősszel négy független polgármesterjelölt közül választhattak a községben élők, de az élen állók között szavazategyenlőség alakult ki, mindketten 31 szavazatot kaptak. Az időközi választáson két független jelölt lesz, egyikük már októberben is indult. A választói névjegyzékben 95-en szerepelnek. A Zala megyei Pötrétén a Pécsi Ítélőtábla döntése alapján kialakult szavazategyenlőség miatt tartanak újból polgármester-választást. Ősszel ugyanis mindössze egy szavazatnyi volt a különbség a két független polgármesterjelölt között, de az alulmaradt aspiráns jogorvoslati kérelmet nyújtott be egy helyben érvénytelennek nyilvánított szavazólap miatt. A Pécsi Ítélőtábla végül úgy döntött, hogy a szavazólap mégis érvényesnek tekinthető, így 84-84 vokssal szavazategyenlőség alakult ki. Az időközi választáson ugyanez a két független jelölt méreti meg magát, a településen 259-en szavazhatnak. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Irotán tavaly októberben két független jelölt indult a polgármesteri székért, de mindketten 36-36 voksot kaptak. Az időközi választáson ők ismét elindulnak, de lesz egy harmadik, szintén független jelölt is. A választói névjegyzékben 82-en szerepelnek. A Baranya megyei Apátvarasdon időközi képviselő-választást tartanak, mert októberben a négy helyre mindössze három jelölt volt, így elmaradt a választás. Az időközi választásra négy független egyéni listás jelöltet vettek nyilvántartásba, a választói névjegyzékben 104-en szerepelnek. A Zala megyei Sényén azért kell kéttagú képviselő-testületet választani, mert októberben nem volt elég jelölt, a visszalépések miatt a szavazás napjára mindössze egy maradt. Az időközi voksolásra három független jelöltek vettek nyilvántartásba, a településen 62-en szavazhatnak. Szavazni reggel hattól este hét óráig lehet.