Orban lefújta az atomerőmű-bővítést

Publikálás dátuma
2020.01.26. 16:27
A cernavodai atomerőmű. A kép illusztráció, 2003-ban készült
Fotó: DANIEL MIHAILESCU / AFP
A jövőben a román energiaszektorban minden fejlesztést az Európai Green Deal-hez igazítanak, és ebben nem szerepel az atomenergia.
A román kormány kihátrált a China General Nuclear Power Corporationnel (CGN) kötött megállapodásból, amelynek alapján a kínai vállalat telepítette volna a cernavodai atomerőmű 3. és 4. reaktorát - idézi Ludovic Orban miniszterelnök bejelentését az IntelliNews nyomán a Napi.hu. A román kormányfő nem a beruházás várható kapitális költségével, illetve a biztonsági kockázatokkal indokolta a kormány döntését, hanem azzal, hogy
az atomenergia használata nem része az EU fejlesztési terveinek.

Az IntelliNews azt írta, hogy az atomenergiát kizárják az uniós pénzosztásból, nem részese az "igazságos átmeneti mechanizmusának", ami az európai Green Deal egyik legfontosabb pénzügyi alkotóeleme. A magyar kormány viszont éppen azért lobbizik Brüsszelben, hogy az atomenergia mégiscsak bekerülhessen ebbe a körbe.
Az egyetlen román atomprojektet még 1978-ban indították el. A cernavodai atomerőmű, mely a román áramtermelés mintegy tizedét adja, jelenleg két blokkal üzemel. A blokkokat a 2000-es évek elejétől különböző rendszerproblémák és meghibásodások miatt többször is hosszú időre le kellett kapcsolni a hálózatról, ekkor merült fel a 3. és 4. blokk építésének igénye, de a kétszer 720 megawattos egységek építésének azóta még a kezdetéig sem jutottak el.
Orban most azt közölte, hogy a jövőben a román energiaszektorban minden fejlesztést ahhoz kötnek, hogyan kívánja csökkenteni az EU a szén-dioxid-kibocsátást a Green Deal keretében. Az Európai Green Deal célja, hogy a kontinens gazdasága 2050-re karbonsemlegessé váljon, azaz ne kerüljön a több üvegház hatású szén-dioxid a levegőbe, mint amennyit onnan kivonnak.
Szerző

Földrengés Törökországban: az áldozatok száma már a 31-et is elérte, 400-nál több utórengést mértek

Publikálás dátuma
2020.01.26. 15:10

Fotó: Aytug Can Sencar / Anadolu Agency
A sebesültek száma ezer felett jár, a mentők még mindig kutatnak a túlélők után.
Megállás nélkül kutatnak a mínusz nyolc fokos fagyban a mentők túlélők után Törökország földrengés sújtotta keleti részén - írja vasárnap az Euronews. Eddig több mint ötven embert sikerült élve kimenteni a romok alól, és még van esély, hogy túlélőket találjanak. Az eddigiek alapján
a pénteki, 6,8-as erősségű földrengés legkevesebb 31 halálos áldozatot követelt.

A sebesültek száma jóval ezer felett jár. A földmozgást több mint 400 utórengés követte, 72 épület összedőlt, és csaknem ezer károsodott.
Szerző

A zsidógyűlölet globális terjedésétől óv az ENSZ-főtitkár

Publikálás dátuma
2020.01.26. 10:53

Fotó: Pedro Fiuza / NurPhoto
António Guterres az auschwitz-birkenaui haláltábor felszabadításának 75. évfordulója alkalmából tartott ceremónián beszélt.
A zsidógyűlölet globális terjedésétől óvott António Guterres ENSZ-főtitkár egy New York-i megemlékezésen szombaton. Az auschwitz-birkenaui haláltábor felszabadításának 75. évfordulója alkalmából tartott ceremónián Guterres felhívta a figyelmet az antiszemita indíttatású támadások számának növekedésére, amelyeket szerinte csak a korábbinál még nagyobb mértékű szolidaritás ellensúlyozhat. Guterres a neonáci és a fehér felsőbbrendűséget hirdető csoportok újjáéledésére hivatkozott, amelyek az interneten szabadon terjeszthetik mérgező ideológiájukat. A tisztségviselő szerint újra le kell vonni a holokauszt tanulságait, hogy sohase kerülhessen sor hasonlóra. A megemlékezésen holokauszttúlélők, leszármazottjaik, illetve a második világháború győztes hatalmainak képviselői, diplomaták és más vendégek vettek részt. Az ENSZ január 27-ét a holokauszt nemzetközi emléknapjává nyilvánította. Ezen a napon szabadították fel a legnagyobb második világháborús megsemmisítő tábort Auschwitz-Birkenauban. A nácik milliókat gyilkoltak meg koncentrációs táboraikban. Többségük zsidó volt, de áldozataik között ugyanúgy megtalálhatóak romák, fogyatékosok, homoszexuálisok, külföldiek és másként gondolkodók.
Szerző