Előfizetés

A mentők a falu szélén vártak: különös haláleset Csenyétén

Doros Judit
Publikálás dátuma
2020.01.26. 18:51
Csenéyte
Fotó: Népszava
A biztosításukra kirendelt rendőröket várták, a beteg meghalt.
Az ország egyik legszegényebb falujában, az encsi járásban lévő, szinte kizárólag romák lakta Csenyétén szombat este elhunyt egy negyvenkét éves férfi, halálának körülményei pedig heves vitákat szítottak, és kérdések sokaságát vetették fel.
A férfi rokonai riasztották a mentőket, hogy az illető nem lélegzik és a szívverése sem érzékelhető. A mentők haladéktalanul elindultak, a településre azonban nem hajtottak be: megálltak a község határában, hogy megvárják a biztosításukra kirendelt rendőröket. Kiss István, a falu tavaly ősszel megválasztott roma polgármestere – miként az eseményről elsőként beszámoló 444.hu közreadta – saját Facebook-oldalán videóüzenetben azt mondta: az élettelen testet ő maga rakta a kocsijába, hogy elvigye mentőkhöz, mert azok a felettesük utasítására a falu határában várakoztak. Az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) közleménye szerint a mentő hívásakor egy élettelenül fekvő férfiről tettek bejelentést, ezért két egységet is riasztottak, valamint a protokollnak megfelelően telefonon keresztül segítették a helyszínen tartózkodókat az újraélesztés megkezdésében. Mint írták, a mentőket már telefonon keresztül "szidalmazás, fenyegetés érte", és ezt hangfelvétel is dokumentálja, ezért a helyszínre küldött mentősöknek a biztonságos betegellátás érdekében rendőri segítséget, védelmet kértek. A közleményben az OMSZ arra is kitért, hogy a házból kihozott férfi újraélesztését a mentők is folytatták, de nem lehetett megmenteni az életét. A halál okát szakértői vizsgálat tisztázza majd. Az OMSZ közleményében kiemelte: a veszélyeztetettség az ellátásban résztvevő mentők számára kritikusan nehéz helyzetet teremtett, szolgálatukat folytatni nem tudták, ezért számukra pszichológus segítségét biztosítják. Az Encsi Rendőrkapitányság az általános közigazgatási rendtartás keretében vizsgálja a rendkívüli haláleset körülményeit, bűncselekmény elkövetésére vonatkozó adat információ nem merült fel – válaszolta lapunk kérdésre Dobi Tamás, Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense. Közölte: a rendőrség munkatársai az Országos Mentőszolgálat jelzése alapján haladéktalanul megjelentek a településen, ahol a helyszíni szemle megtartása mellett biztosították a mentőszolgálat munkatársainak a munkavégzését is. Glonczi László, a Hátrányos Helyzetű Családok Országos Egyesülete elnöke azt követelte az Országos Mentőszolgálattól, hogy azonnal rendeljen el vizsgálatot. Szavai szerint három hete arra kérték az encsi járási hivatal helyettes vezetőjét: tegyenek meg mindent azért, hogy baj esetén este és hétvégeken is kimenjen Csenyétére az orvosi ügyelet, vagy a mentőegység. Kitért arra is, hogy nem csak sürgős esetben kiszolgáltatottak a helyiek: nincs állandó háziorvosuk, ráadásul a tömegközlekedés nagyon rossz errefelé, még a szomszéd faluba is nehezen jutnak el, nemhogy nagyobb városokba.

Elő a szelvényeket, mutatjuk a hatos lottó nyerőszámait

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.01.26. 17:33
Illusztráció: Thinkstock
Kihúzták a hatos lottó nyerőszámait, de telitalálat ezen a héten sem volt. 50 embernek azért volt ötöse, ezzel 324 ezer forintot nyertek. A számok: 4 (négy) 13 (tizenhárom) 33 (harminchárom) 37 (harminchét) 40 (negyven) 41 (negyvenegy) Ez a hatodik hét volt telitalálat nélkül, így a jövő hétre már 700 millió forintos nyeremény halmozódott fel, amit az vihet el, aki mind a hat számot eltalálja.

Melegszik az idő a jövő héten, de lesz még néhány nehéz nap

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2020.01.26. 15:30

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Hó, havas eső, ónos eső is lehet, hétfőre 13 megyére adtak ki figyelmeztetést.
Melegszik az idő a jövő héten, a hétvégén helyenként 10 foknál is melegebb lehet - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből. Addig azonban lehet hó, havas eső, ónos eső is. Hétfőn marad a jobbára borult, párás, foltokban ködös idő. Délutántól a Dunántúl nyugati, északnyugati részén szakadozhat fel a felhőzet, és ott lehet némi napsütés. Ónos szitálás, hószállingózás szinte bárhol kialakulhat, főként az Alföldön több helyen valószínű ónos eső, eső is. A legmagasabb hőmérséklet többnyire mínusz 2 és plusz 3 fok között várható. Hétfőre egyébként 13 megyére adtak ki figyelmeztetést ónos eső miatt. Kedden túlnyomóan borult lesz az ég, ugyanakkor a nyugati, délnyugati határ közelében időszakosan elvékonyodhat a felhőtakaró. Nyugat felől egyre nagyobb területen ered el az eső, de északkeleten havas eső, hó, ónos eső egyaránt előfordulhat. A minimumhőmérséklet mínusz 3 és plusz 2, a maximumhőmérséklet 5 és 11 fok között alakul, de északkeleten hidegebb idő valószínű. Szerdán kezdetben a keleti vidékeken lehet csapadék, ezt követően inkább szórványos záporok, az északi részeken hózáporok kialakulása valószínű. Többfelé megerősödik, néhol viharossá fokozódik a szél. A leghidegebb órákban mínusz 3 és plusz 2, napközben plusz 3 és 8 fok között alakul a hőmérséklet. Csütörtökön és pénteken a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett elszórtan fordulhat elő zápor, hózápor, pénteken inkább eső. A legalacsonyabb hőmérséklet csütörtökön mínusz 6 és plusz 1, pénteken mínusz 5 és plusz 1 fok között alakul. Csütörtökön napközben plusz 2-7, pénteken 5-11 fokig melegszik a levegő. Szombaton és vasárnap többnyire erősen felhős lesz az ég. Szórványosan várható kisebb eső, zápor. A déli, délnyugati szél helyenként megélénkül. A legalacsonyabb hőmérséklet szombaton mínusz 2 és plusz 3, vasárnap mínusz 1 és plusz 4 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton 5 és 12, vasárnap 5 és 10 fok között alakul.