Előfizetés

Teniszlabdányi szennyező anyagot nyelnek el Nagy-Britannia új buszai

MTI
Publikálás dátuma
2020.01.27. 10:40

Fotó: Nicolas Economou / AFP/NurPhoto
A nyártól Oxford, Plymouth, Newcastle, Manchester, Crawley és Brighton utcáin közlekedő járművek tetejére szerelt légszűrő berendezés 100 nap alatt 65 gramm szennyező anyagot képes kivonni.
Légszennyező anyagokat elnyelő buszokat állítanak forgalomba nyártól az Egyesült Királyság több városában. A Go-Ahead közlekedési társaság buszainak tetejére légszűrő berendezéseket szereltek fel, hogy elnyeljék a káros anyagokat.
A technológiát kipróbálták a cég egyik buszán Southamptonban, és az eredmények szerint 
65 gramm – egy teniszlabda súlyú – szennyező anyagot vont ki a levegőből 100 nap alatt.

 A buszok ugyan dízellel működnek, de motorjuk Euro-6-os - közölte a cég szóvivője.
Nyártól Oxford, Plymouth, Newcastle, Manchester, Crawley és Brighton utcáin fognak járni ilyen zöldbuszok. Southamptonban pedig öt újabb buszt állítanak forgalomba. „A légszűrő rendszer minden várakozásunkat felülmúlt a környezetvédelmet illetően” – idézte David Brownt, a Go-Ahead Csoport vezetőjét a BBC News honlapja.
A Go-Ahead Csoport a szigetország egyik legnagyobb közlekedési vállalata, amely ötezer buszt működtet. A buszok tetejére szerelt légszűrő berendezéseket a Pall Aerospace vállalat fejlesztette, amely kereskedelmi és katonai repülők számára is gyárt légszűrő berendezéseket.

Szamarat és tehenet öltek a nemzeti parkból megszökött oroszlánok Namíbiában

MTI
Publikálás dátuma
2020.01.27. 09:29

Fotó: Matthias Tödt/dpa Picture-Alliance / AFP
A hatóságok felszólították a környék gazdáit, hogy zárják el éjszakára az állataikat.
Hat oroszlán szökött meg szombat éjjel a namíbiai Etosha Nemzeti Parkból, és egy közeli faluban, Oshivelóban felfaltak egy szamarat és egy tehenet - jelentette be vasárnap a namíbiai környezetvédelmi és idegenforgalmi minisztérium.
A kormány tájékoztatása szerint lépéseket tettek a hat veszélyes ragadozó befogására, és visszaszállításukra a nemzeti parkba. A környéken élő gazdákat és közösségeket a hatóságok felszólították, hogy éjszakára zárják el az állataikat.
Hasonló esetet jelentettek a múlt héten az ország északnyugati Kunene régiójából is. A hivatalos források szerint az utóbbi években a térségben uralkodó aszály miatt elszaporodtak a vadon élő állatok és az emberek közötti incidensek.

Bebizonyították, amit a gazdák eddig is tudtak: a kutyák a szavakat is értik

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.01.25. 11:11

Fotó: Grace Chon/Image Source / AFP
Nemcsak az ember, a legjobb barátja is képes egyszerre megérteni a szót és hangja alapján felismerni a beszélőt – fedezték fel angol kutatók.
Az, hogy a háziállatok felismerik a gazdáik hangját, megértik egyes szavait, nem újdonság, egy új kutatás szerint azonban a kutyák ennél is többre képesek – írta korábban a National Geographic a Biology Letters tudományos folyóiratban publikált eredmények alapján. 
Egy angol kutatócsoport 70 kutyának 6 különböző hangot játszott le és videóra vette a reakcióikat. A különböző hangok egymásra hasonlító hangzású, egy szótagú, a kutyák számára ismeretlen szavakat mondtak. Az eredmények szerint a kutyák attól függetlenül felismerték a szavakat, hogy azokat ki mondta, különbséget tudtak tenni az idegen beszélők között is. A kutyák akkor is különbséget tudtak tenni a szavak közt, ha az adott rövid szóban csak a magánhangzó tért el.
A kutyák az ismerős hangokra valamilyen testi reakciót adtak, például a hang felé fordultak, megmozgatták a fülüket, szemüket fordították el. A fel nem ismert hangok esetében nem változott meg a viselkedésük.
Ilyen betanítás nélküli, spontán képességet az emberen kívül eddig más élőlényben még nem találtak.